Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Κατηγορούμενος για διαφθορά ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος του προέδρου Μισέλ Τέμερ. 

Η χώρα ζει πάλι μέρες του 2016, όταν το Κογκρέσο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Ο Τέμερ -αντιπρόεδρος της Ρουσέφ- είχε παίξει κεντρικό ρόλο σε εκείνη την υπόθεση.

Τώρα η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο πρόεδρος υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε υποθέσεις δωροδοκίας. Υπάρχει μάλιστα και ηχητικά ντοκουμέντα.


Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας που ένας πρόεδρος κατηγορείται ευθέως από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά.

Ακόμα και οι πλέον γνωστοί πρόεδροι της χώρας που δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους, ο Κολόρ ντε Μέλο το 1992 και η Ρουσέφ το 2016, καθαιρέθηκαν με απόφαση του Κογκρέσου χωρίς να έχει προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά ο Τέμερ έχει και ένα ακόμα ρεκόρ. Η δημοτικότητά του μετά βίας φτάνει το 7%, όταν η Ρουσέφ βρισκόταν στο 15% τις ημέρες που βρισκόταν στο στόχαστρο. Επιπλέον, πολλοί από τους υπουργούς του κατηγορούνται για ατασθαλίες...

Το λόγο πλέον έχει το Κογκρέσο, το οποίο καλείται να αποφασίσει -με πλειοψηφία 2/3- αν θα προχωρήσει στην προσωρινή παύση του προέδρου. 

Ο Τέμερ έχει αρκετή εμπειρία στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα «παζάρια», λένε οι πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα, και ίσως καταφέρει να γλιτώσει. Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει αθώος και καταγγέλλει πολιτική σκευωρία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που ψάχνει την έξοδο από τη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της. 

Απόστολος Ρουμπάνης
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: