Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017

Νομοθετική ρύθμιση για χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα υπαρκτό πρόβλημα - δηλαδή τις πιάτσες διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε δρόμους της Αθήνας - όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε χτες ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων.

Για νομοθετική τροπολογία που θα επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων χώρων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, μιλώντας μάλιστα για «ιδεολογικές αγκυλώσεις» όσων αντιστέκονται στο φασιστικής έμπνευσης εγχείρημα, που θέλει το πρόβλημα των ναρκωτικών να «κρύβεται κάτω από το χαλί», με το πρόσχημα του ιατρικού ελέγχου. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για δυνατότητα όλων των εξαρτημένων να έχουν την κατάλληλη θεραπευτική φροντίδα και να εντάσσονται «σε κάποιο πρόγραμμα είτε μείωσης της βλάβης είτε υποκατάστασης είτε απεξάρτησης». Δεν είπε κουβέντα για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση, για το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό σε αυτές τις δομές, που είναι στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.
«Δε μας τιμά καθόλου το θέμα της αστεγίας και της τοξικοεξάρτησης έτσι όπως εμφανίζεται στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. - Αυτό σημαίνει και χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης; - Αυτό σημαίνει τα πάντα», ήταν οι απαντήσεις του δημάρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τέτοιων χώρων, καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών εστιάζεται στο ότι... χαλάει την εικόνα της πόλης και απωθεί τους τουρίστες.
«Η ΝΔ έχει πραγματικά σε υψηλή προτεραιότητα (...) το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι οι πολίτες», ήταν οι δηλώσεις των Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα από τον τομέα Υγείας της ΝΔ. «Να δούμε την ασφάλεια της πόλης», είπε μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Ε. Χριστοφιλοπούλου, «είναι άμεσης προτεραιότητας για τη ζωή της πόλης και των πολιτών», ισχυρίστηκε ο Γρ. Ψαριανός από το Ποτάμι.
Την αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην πρόταση για χώρους επιτηρούμενης χρήσης, τονίζοντας ότι «αποτελεί βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών». Οπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις των υπόλοιπων κομμάτων, στόχος είναι να απομονωθούν και να συσκοτιστούν τα πολυπαραγοντικά αίτια που προκαλούν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση και να μετατοπιστούν σε επίπεδο ιατρικό και δημόσιας τάξης.
Υπενθυμίζουμε ότι σε έξι χώρες της ΕΕ λειτουργούν 78 τέτοιοι χώροι, με αρνητικές συνέπειες για όσους συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα. Για το θέμα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πριν από μια βδομάδα, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις "πιάτσες" και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη». http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: