Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Νέα συγκέντρωση σήμερα στο Μενίδι - Σε ρατσιστικό παροξυσμό η ΝΔ

«Έγινε συζήτηση με τον υπουργό, τον γγ του υπουργείου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και υπήρξε η δέσμευση για ένα καλύτερο αύριο για τις Αχαρνές» τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του δήμου και των κατοίκων της περιοχής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το βράδυ της Τρίτης, που διήρκησε 75 λεπτά.


Ο κ. Κασσαβός πρόσθεσε ότι σήμερα, Τετάρτη, στις 12.30 θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον γγ του υπουργείου και τον αρχηγό της αστυνομίας για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας στην περιοχή των Αχαρνών. Ο δήμαρχος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πολίτες είπε ότι θα γίνει κανονικά η συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί για τις 7 το απόγευμα στο Μενίδι. .

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρρέθηκαν περίπου 500 κάτοικοι των Αχαρνών, οι οποίοι έφθασαν πριν τις 8 μ.μ. της Τρίτης στο σημείο, με δέκα πούλμαν και ΙΧ. Οι συγκεντρωμένοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ φωνάζουν διάφορα συνθήματα όπως «Έξω η πρέζα από το Μενίδι» και «Μάριε ζεις, εσύ μας οδηγείς». Επίσης, κρατούν ένα μεγάλο πανό που γράφει «Διεκδικούμε, απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα. Υπομονή τέλος». Αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων πέρασε στο υπουργείο προκειμένου να εκθέσει τα αιτήματα των κατοίκων των Αχαρνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

«Ήρθαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Το Μενίδι είναι καζάνι που βράζει. Υπάρχει οργή και θυμός. Δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κανένα αισιόδοξο μήνυμα για το αγαθό της ασφάλειας στην περιοχή μας». Αυτά τόνισε νωρίτερα ο Γιάννης Κασσαβός, σε δηλώσεις του έξω από το υπουργείο, και συνέχισε: Έπρεπε να χαθεί ένας μαθητής για να αφυπνιστούν συνειδήσεις; Θα κάνουμε καθημερινά ειρηνικές διαδηλώσεις. Ζητάμε να μας δώσετε λύσεις. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να βρεθεί λύση. Για το ίδιο θέμα είχαμε συναντηθεί και με υπουργούς της ΝΔ. Ζητάμε να υπάρχει και στην πόλη μας ασφάλεια.

Τον συμβολισμό της σημερινής κινητοποίησης επισήμανε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης. Ο κ. Τοπαλίδης τόνισε ότι «θα συνεχιστούν οι αγώνες κατά των ναρκωτικών στην περιοχή».

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών υποστήριξε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή». «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια που έχουν συμβεί. Οι διαμαρτυρίες κι οι κινητοποιήσεις είναι οι μοναδικές ευκαιρίες που έχουν για να κερδηθεί η μάχη με τα ναρκωτικά».

Την ίδια στιγμή, την οργή και τη θλίψη της για το θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», ζητώντας παράλληλα τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναφερόμενη σε «λανθασμένες πολιτικές», οι οποίες δεν προώθησαν την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση, προσθέτει, πως ζητά από τις αρχές να καθίσουν και να σχεδιάσουν από κοινού «τις ορθές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την γκετοποίηση κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά» (διαβάστε αναλυτικά).

Παράλληλα, συγκέντρωση εργατικών σωματείων και φορέων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Καράβου του Μενιδίου, ενώ, όπως προαναφέρρθηκε, κάτοικοι της περιοχής και δημοτικές αρχές καλούν σε νέα συγκέντρωση το απόγευμα, στην ίδια πλατεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου και κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρομους της περιοχής. Με σύνθημα "ούτε σκληρά ούτε μαλακά όχι σε όλα τα ναρκωτικά" οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το εμπόριο ναρκωτικών στο Μενίδι. Στο κοινό κάλεσμά τους, τα εργατικά σωματεία και οι υπόλοιποι φορείς Μενιδίου- Φυλής , εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και την συμπαράστασή τους στην οικογένεια του μικρού μαθητή "που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του μέσα στο σχολείο του."

«Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, όπως συστηματικά κάνει η ΝΔ, επιχειρώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε βέβαια να γίνεται αφορμή για ακροδεξιά παραληρήματα και ρατσιστικά κηρύγματα, σπέρνοντας τη διχόνοια και δηλητηριάζοντας τους ανθρώπους που, εύλογα, ανησυχούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: 

 «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η περιοχή να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε καθεστώς ηρεμίας και ασφάλειας και να απαλλαχθεί από την εγκληματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων. Αυτό που επείγει, επίσης, είναι συνδυασμένες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, στην εκπαίδευση και στην άρση του αποκλεισμού».

Δ. Τζανακόπουλος: Πρωτοβουλίες για ομαλοποίηση της κατάστασης - Τρομοκρατική η ατζέντα της ΝΔ

Αναφορικά με την κατάσταση στο Μενίδι, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88,6, το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης και για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση που κρατά επί του θέματος.

Σημείωσε ότι πρόκειται για κατάσταση που δεν έχει διαμορφωθεί χτες ή προχθές, αλλά είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και πως η κυβέρνηση παίρνει ήδη πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή και πως πρέπει να ληφθούν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης κοινωνικής συμβίωσης στην περιοχή και να γίνει πολύ πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο και ο έλεγχος για την κατοχή όπλων.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως "είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη μνήμη του νεκρού παιδιού να προσπαθεί η ΝΔ να επαναφέρει ή να επιβάλει μια ατζέντα σχεδόν τρομοκρατική, τάξης και ασφάλειας, στη δημόσια συζήτηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και στην περιοχή". Υπογράμμισε ότι "δεν προσφέρεται το συγκεκριμένο θέμα για να αντλήσει πολιτική υπεραξία η ΝΔ και δεν θα το καταφέρει". Είπε πως η "πρέπει να αποφύγουμε εντάσεις που θα υπακούουν στη μισαλλόδοξη και σχεδόν ρατσιστική ρητορική της ΝΔ που ειδικά τις δύο τελευταίες μέρες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο". Πρόσθεσε ότι αρκετά από τα στελέχη της "βρίσκονται σε έναν απαράδεκτο ρατσιστικό παροξυσμό που δεν βοηθά στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή".

Επεισόδια και το βράδυ της Δευτέρας - Σε 40 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο 23χρονος Ρομά

Για τρίτη συνεχόμενη βραδιά επικράτησε ένταση τη νύχτα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 στο Μενίδι από κατοίκους που απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα, μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ομάδα κουκουλοφόρων που είχε αποκοπεί από τη βασική πορεία επιχείρησε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, να εισέλθει στον καταυλισμό Ρομά στην Αυλίζα και πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του όπλου από το οποίο σκοτώθηκε ο 11χρονος. Την Δευτέρα ο 23χρονος Ρομά που κατηγορείται για άσκοπους πυροβολισμούς την ώρα του συμβάντος καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Ο 23χρονος είχε καταθέσει ότι πυροβολούσε στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα και όχι με εννιάρι πιστόλι από το οποίο προήλθε και η σφαίρα που σκότωσε τον μαθητή.

left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: