Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Στέλνουν στο «αρχείο» τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς - Το ΣτΕ δινει αμνηστια στην φοροδιαφυγη "μεγαλων" προσωπων

Aμετάκλητη αμνηστία στους μεγάλους φοροφυγάδες που ελέγχονται για προ πενταετίας αδικήματα δίνει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των συνεχών παρατάσεων φορολογικών αξιώσεων – μια απόφαση που, ουσιαστικά, αφήνει στον αέρα τους ελέγχους για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και εγείρει μείζονα πολιτικά, αλλά και ηθικά, ερωτήματα.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν εδώ και μήνες, κρίνει ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και πως οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως σε όσες υποθέσεις φοροδιαφυγής ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί – για οποιονδήποτε λόγο – μέσα σε μια πενταετία, δεν μπορούν να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και κυρώσεις ακόμη κι εάν, εν τέλει, διαπιστωθούν παραβάσεις και παράνομες πρακτικές.

Στον αέρα οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς


Πρώτο «θύμα» της απόφασης του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως ακόμη και σε κατ΄εξαίρεση περιπτώσεις, το μέγιστο διάστημα παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι το μέγιστο διάστημα της πενταετίας προκειμένου να επέλθει η παραγραφή μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να ανέβει στα 10 έτη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση των φορολογικών αρχών νέα συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία.

Πρακτικά, με βάση αυτή την απόφαση έχουν ήδη παραγραφεί όσες υποθέσεις φοροδιαφυγής αφορούν το διάστημα έως το 2005, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους παραγράφονται και οι περιπτώσεις που αφορούν ελέγχους και παραπτώματα έως το 2006. Όπως επισημαίνουν, δε, νομικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές, με δεδομένο ότι η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία της τριετίας 2005, 2006 και 2007 τελεί, σε μεγάλο μέρος της, ήδη σε τροχιά παραγραφής: Ήδη, με την απόφαση του ΣτΕ, έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις της λίστας που αφορούν το 2005 και σε λίγους μήνες παραγράφεται κάθε στοιχείο και έως το 2006.

Κίνδυνος απώλειας εσόδων

Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, έχει προκαλέσει «παγωμάρα» στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται μεν να καθαρογραφεί η απόφαση αλλά ήδη γίνεται το πρώτο damage control. Από αυτή, δε, την πρώτη αποτίμηση εκτιμάται ότι το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει έσοδα έως και 900 εκατομμυρίων ευρώ από την παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται στις δύο επίμαχες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής καταθετών του εξωτερικού – Λαγκάρντ και Μπόργιανς – καθώς και από πρόστιμα που είτε ήδη έχουν καταλογιστεί, είτε επρόκειτο να καταλογιστούν σε άλλες περιπτώσεις υψηλής φοροδιαφυγής προ του 2015.

Με αυτό το δεδομένο, ενδιαφέρον αλλά και απορίες γεννά το σκέλος του σκεπτικού της απόφασης που αναφέρει ότι «οι φορολογούμενοι ελέγχονται για πάρα πολλά έτη, καλούνται να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τους». Επικαλείται, δε, και λόγους δημοσίου συμφέρονταος προσθέτοντας: «Η διοίκηση - λένε - δεν μπορεί να οργανωθεί καθώς ασχολείται με παλιές υποθέσεις. Όμως, μια εταιρεία που πιθανόν να υπέπεσε σε φοροδιαφυγή πριν από 21 χρόνια, σήμερα είναι πιθανό, λόγω και της οικονομικής κατάστασης να μην μπορεί να καταβάλει φόρους».


http://tvxs.gr/news/ellada/stelnoyn-sto-arxeio-tis-listes-lagkarnt-kai-mporgians 
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2017

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ.
"ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ" ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ.
ΟΠΩΣ "ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ" ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ΜΙΣΘΟΥΛΑΡΕΣ.
"ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ" ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
ΚΑΛΑ ΡΕ ΞΕΥΤΙΛΕΣ "ΣΑΝΙΔΑΔΕΣ" ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΤΣΙΠΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Οι "κολλητοι" του Ζαγοριανου, του Κωσταρελου και της Τσατανη.... ξαναχτυπουν.

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, πρέπει αμφότερες, να έχουν κεφαλαίο Δ. Δεν συνδυάζονται διαφορετικά.
(Τις επόμενες μέρες θα πάρει πρωβουλίες το κκε να σταματήσει καμμιά νηοπομπή, περιμένοντας να ξεσηκωθεί ο Λαός. Μέχρι τότε δηλώνει συμμετοχή στο survivor.)