Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Στη φόρα οι πολιτικές απόψεις των περισσότερων Αμερικανών

Σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίζεται «η χειρότερη παραβίαση εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ», ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών έμειναν εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο λόγω γκάφας εταιρείας μάρκετινγκ που συνεργάζεται με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή. 

Τα δεδομένα, συνολικού όγκου 1.1 terabytes, περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων και πολιτικές απόψεις σχεδόν του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. 

Τα δεδομένα ήταν αποθηκευμένα σε διακομιστή cloud της Amazon, και ήταν προσβάσιμα για όποιον είχε τον κατάλληλο σύνδεσμο.


Τα ονόματα και οι κατάλογοι των αρχείων υποδεικνύουν ότι τα δεδομένα προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από πολιτικές οργανώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν προφίλ για όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. 

Όπως αναφέρει το BBC, το οποίο χαρακτηρίζει το περιστατικό «τη χειρότερη παραβίαση εκλογικών δεδομένων», οι πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες σε υπολογιστικά φύλλα, τα οποία είχαν μεταφορτωθεί σε διακομιστή που μισθώνει η εταιρεία Deep Root Analytics. Η τελευταία φορά που είχε ενημερωθεί η βάση ήταν τον Ιανουάριο, μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει όμως άγνωστο το χρονικό διάστημα για το οποίο τα δεδομένα αυτά ήταν εκτεθειμένα. 

«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την κατάσταση που προέκυψε» δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmodo ο Άλεξ Λόντρι, ιδρυτής της εταιρείας. «Βάσει των πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, δεν πιστεύουμε ότι τα συστήματά μας έχουν παραβιαστεί» πρόσθεσε. 

«Μόλις καταλάβαμε τι είχε συμβεί, πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις στις ρυθμίσεις πρόσβασης και θέσαμε πρωτόκολλα σε ισχύ προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πρόσβαση στα δεδομένα». 

Εκτός από τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, η βάση δεδομένων περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με θρησκευτικές πεποιθήσεις, εθνότητες και πολιτικούς προσανατολισμούς, καθώς και στοιχεία για θέματα που αφορούσαν σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο έλεγχος των όπλων, το δικαίωμα στην άμβλωση και η έρευνα των βλαστοκυττάρων. 

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν συστηματικά στοιχεία για τους ψηφοφόρους,  οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τεράστια κλίμακα των δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί. 

«Οι πιθανότητες αυτού του είδους τα δεδομένα να γίνουν διαθέσιμα δημόσια αλλά και στο σκοτεινό Διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε στο BBC ο Πολ Φλέτσερ, ειδικός σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: