Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017

Ο πρώην διοικητής του FBI 'καίει' τον Τραμπ: 'Μου ζήτησε να αφήσω την έρευνα'

Ο παραιτηθείς επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ καταθέτει την Πέμπτη στο Κογκρέσο όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση που προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο Λευκό Οίκο, αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την κατάθεση της δεκαετίας, η οποία έχει στρέψει τα βλέμματα της δημοσιότητας από όλο τον κόσμο στην Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο. Σε ένα πρώτο κείμενο της κατάθεσής του, που βγήκε στη δημοσιότητα, ο Κόμεϊ αναφέρει πως δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να κάνει πίσω στην έρευνα που διεξήγαγε αναφορικά με τις επαφές συνεργατών του προέδρου με Ρώσου αξιωματούχους.

Όπως μεταδίδει το CNN, λίγο πριν εμφανιστεί ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, ο Κόμεϊ προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση που δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό. Έδωσε στη δημοσιότητα την εισαγωγική του κατάθεση, στην οποία παραθέτει μέρος των κατ' ιδίαν συζητήσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ και από τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, φαίνεται να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για να βάλει την υπόθεση του πρώην συνεργάτη και επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας του προέδρου, Φλιν, στο αρχείο.

Ελπίζω να βλέπεις καθαρά πως πρέπει να αφήσεις την υπόθεση

"Ελπίζω να βλέπεις καθαρά πως πρέπει να αφήσεις την υπόθεση, να αφήσεις τον Φλιν ήσυχο. Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω πως μπορείς να τον αφήσεις" ισχυρίζεται ο άνδρας του FBI πως είναι τα λόγια που του ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η συζήτηση έγινε στο Οβάλ γραφείο  Ο Κόμεϊ ανέφερε πως μπορούσε να αντιληφθεί τους λόγους που ο πρόεδρος του ζητούσε να κάνει πίσω, αναφορικά με το συνεργάτη του, ο οποίος άλλωστε παραιτήθηκε την επομένη της συζήτησης. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν υπέπεσε στην αντίληψή του πως ο Τραμπ αναφερόταν συνολικά στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές και των σχέσεων με συνεργάτες του εκατομμυριούχου.
Χρειάζομαι αφοσίωση, αναμένω αφοσίωση

Επιπλέον, ο άνδρας των μυστικών υπηρεσιών σχολίασε επίσης την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εμφυσήσει την υπακοή του Κόμεϊ. Σε γεύμα που είχαν οι δυο τους τον Ιανουάριο, όπως ισχυρίζεται ο πρώην διοικητής του FBI, ο πρόεδρος του ανέφερε: "Χρειάζομαι αφοσίωση, αναμένω αφοσίωση". Ο Κόμεϊ τονίζει πως απάντησε πως "θα έχετε πάντα ειλικρίνεια από την πλευρά μου" με τον Τραμπ να απαντά: "Αυτό θέλω. Ειλικρινή αφοσίωση".
Συγκεκριμένα στη nytimes, περιγράφεται η κλιμάκωση της πίεσης αυτής, μέσω "αναπάντεχων τηλεφωνημάτων και αμήχανων συναντήσεων", ενώ όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, όσο περνούσε ο καιρός ο μεν Κόμεϊ ένιωθε ολοένα και πιο άβολα, ο δε Τραμπ εξακολουθούσε το πρεσάρισμα.
"Μας ρώτησε, τι μπορούμε να κάνουμε για να διώξουμε το νέφος" γράφει σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο διοικητής του FBI, με πολλά από τα σημεία της κατάθεσης να έχουν γίνει ήδη γνωστά όλο αυτό το διάστημα μέσα από ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου. Ο Κόμεϊ αναφέρει πως από τις πρώτες του επαφές με τον Τραμπ ένιωσε την ανάγκη να καταγράψει τα όσα συζήτησαν, ενώ όπως είπε ένιωσε πως σκοπός των επαφών του υπήρξε ώστε να δημιουργήσει ο Τραμπ μια σχέση "πατροναρίσματος" μαζί του.
Η κατάθεση της δεκαετίας
Από την κατάθεσή του, αναμένεται να δοθούν επίσημα πλέον περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση που φαίνεται πως είχαν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ανώτατους αξιωματούχους της ρωσικής ομοσπονδίας. Στα λεγόμενά του ενδεχομένως να βρεθούν οι ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον ίδιον τον Αμερικανό πρόεδρο.
Την ώρα που οι επικριτές του Τραμπ ισχυρίζονται πως η κατάθεση του Κόμεϊ θα θέσει σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την προεδρία, από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου στέκονται στο γεγονός πως ο πρώην διοικητής του FBI ξεκαθάρισε στη συζήτησή του με τον Τραμπ πως εκείνος δεν ήταν στο στόχαστρο της έρευνας για την υπόθεση.
Η κίνηση ματ του πρώην, στο νυν
Με την απόφασή του να δημοσιεύσει τη γραπτή του κατάθεση μια μέρα πριν την ακρόαση, ο Κόμεϊ έπαιξε ένα ακόμη χαρτί, εκείνο του αιφνιδιασμού. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του στο FBI, τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν στην εισαγωγική του κατάθεση. Η κίνηση αυτή μάλιστα φαίνεται να αιφνιδίασε και το Λευκό Οίκο. Λευτέρης Σαββίδης http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: