Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Έρχεται πρόστιμο μαμούθ για τη Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την πρώτη αντιμονοπωλιακή απόφαση της εναντίον της Alphabet, τη μητρική της Google, για τις εμπορικές πρακτικές της.
Το μέγεθος του προστίμου ενδέχεται να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατηγορεί την Google ότι χειραγωγεί τη μηχανή αναζήτησης μέσω του διακομιστή της με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί την δική της υπηρεσία αγορών έναντι των ανταγωνιστών της. Η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει ίση και δίκαιη μεταχείριση της Google ως προς τους ανταγωνιστές της (Foundem και Kelkoo).

Ωστόσο ο Economist διερωτάται δικαίως: Τι σημαίνει ίση μεταχείριση; Και εν τέλει, αυτοί οι περιορισμοί θα τεθούν και σε άλλους τομείς πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού στο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών;
Η Google αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βάλλοντας κατά της απόφασης της Κομισιόν και η όλη υπόθεση θα πάρει μήνες ολόκληρους μέχρι να τελεσιδικήσει.
Και στη συνέχεια θα λάβουν σειρά δύο ακόμη δράσεις της ΕΕ εναντίον της Google που έχουν να κάνουν με την πολιτική της ως προς τα Android και με το AdSense πρωτόκολλο διαφήμισης που χρησιμοποιεί. Η υπόθεση δικαστικής κόντρας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και αναμένεται να διαρκέσει πολλά περισσότερα μέχρι οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμβιβαστικές λύσεις.
"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι καινοτομίες μας στην ηλεκτρονική αγορά ήταν καλές για τους αγοραστές, τους λιανοπωλητές και τους ανταγωνιστές" σχολίασε η Google σχετικά με τις κυρώσεις που θα μάθουμε μέσα στις επόμενες ώρες. Το πρόστιμο κατά της Google αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Χρήστος Δεμέτης
http://news247.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: