Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2017

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το ξεπούλημα του «Ντυνάν» - Live

Καταθέτουν δύο μάρτυρες, οι κ.κ. Κωνσταντάκος και Σούρλας. Ο πρώτος είναι ο δικαστικός επιμελητής και θα κληθεί να εξηγήσει τον τρόπο που αποτίμησε τα περιουσιακά στοιχεία του ΚΙΕΝ κατά τον πλειστηριασμό και ο δεύτερος είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης το επίμαχο διάστημα και πρώην υπουργός της ΝΔ. Σημειωτέον ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν συμφωνήσει πως μετά την εξέταση όλων των άλλων μαρτύρων θα κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Υγείας στην Επιτροπή

Μετά τα όσα αποκάλυψαν οι καταγγελίες Μαρτίνη, στο επίκεντρο της επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο «Ερρίκος Ντυνάν», η εξέταση του δικαστικού επιμελητή που έκανε την εκτίμηση της «αξίας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν αλλά και του προερχόμενου πολιτικού από την ΝΔ και πρώην Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ Γιώργου Σούρλα.
Ο κ. Σούρλας, ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε το 1992, ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν», ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ελληνικό λαό και όπως έχει δηλώσει δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα είχε αυτή την κατάληξη, κάνοντας λόγο για  σκανδαλώδη εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην τράπεζα Πειραιώς.

Έχουν εγερθεί πολλά ερωτήματα σύμφωνα με τον κύριο Σούρλα που ζητούσε με δηλώσεις του να χυθεί άπλετο φως για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις διαδικασίες, για τον πλειστηριασμό και το ποσό για το οποίο τελικά εκχωρήθηκε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σήμερα η εξέταση των δύο μαρτύρων καθώς όπως έχουν διαπιστώσει τα μέλη της επιτροπής που διερευνά τις ευθύνες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην συνέχεια στην πώληση του νοσοκομείου μέσω πλειστηριασμού στην τράπεζα Πειραιώς, ο όγκος της υπόθεσης είναι τεράστιος.

Η αρχή της συνεδρίασης

Εκκινώντας τη διαδικασία ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε τα μέλη πως ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το όνομα του οποίου υπάρχει στη λίστα με τα φερόμενα αιτήματα ρουσφετιών, επικοινώνησε μαζί του και του είπε πως υπάρχει μία έκθεση που αποτιμά το οικονομικό εύρος των δωρεάν νοσηλίων.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, απεκατέστησε την αλήθεια αναφορικά με δύο ονόματα που παρέθεσε κατά την εξέταση του Μαρτίνη την Τρίτη και τα οποία τελικά δεν εμπεριέχονται στην περιβόητη λίστα των ρουσφετιών. Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Μανιάτη και Οδυσσέα Βουδούρη τους οποίους εκ παραδρομής -όπως είπε ο ίδιος- ανέφερε. 

Επίσης, αναφορά έγινε και στην αποκάλυψη του Documento για την τραγική ιστορία της Ελευθερίας Θεοχαροπούλου, η οποία ακρωτηριάστηκε από ιατρικό λάθος στο «Ντυνάν» και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που της αναγνωρίζει περισσότερα από 400.000 ευρώ συν τους τόκους, η πληγείσα δεν έχει αποζημιωθεί. Επ' αυτού, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε πως η Επιτροπή ως σύνολο πρέπει να κάνει μια αναφορά προκειμένου να λάβει την αποζημίωσή που δικαιούται η κ. Θεοχαροπούλου. 

Έπειτα, διευκρινίστηκε πως η δέουσα πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με την κλήση των εμπλεκόμενων υπουργών Υγείας (Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη) για να καταθέσουν είναι η διαδικασία αυτή να συντελεστεί μετά το πέρας των καταθέσεων των λοιπών μαρτύρων. Βέβαια, οι εκπρόσωποι της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, θεωρούσαν πως δεν πρέπει να «σέρνεται» η κατάθεσή των υπουργών για τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς με όσα αναφέρονται σπιλώνονται τα ονόματά τους. Προφανώς, η άποψη αυτή δεν «πέρασε», καθότι θα ήταν η πρώτη φορά που οι καταθέσεις των εμπλεκομένων σε μια υπόθεση θα προηγούνταν από αυτές των μαρτύρων.

Η κατάθεση του δικαστικού επιμελητή

Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο δικαστικός επιμελητής που εκτίμησε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του «Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό, Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, υποστήριξε πως ορθώς έγινε η κατάσχεση των ακινήτων και των ειδικών περιουσιακών στοιχείων γιατί ωφέλησε εν τέλει και το ίδιο το ΚΙΕΝ, αφού ο πλειοδότης συνέχισε τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Είχατε ξανά κάνει αποτίμηση περιουσίας νοσηλευτικού ιδρύματος» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Όχι». «Λογικό αφού για πρώτη φορά εκπληστηριάστηκε νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Λάππας. 

«Και γιατί δεν ζητήσατε συμβουλή πραγματογνώμονα ή κάποιου εκτιμητή;» επανήλθε ο κ. Λάππας, με τον κ. Κωνσταντάκο να λέει πως εκείνος είναι ένα απλός υφιστάμενος και πως δεν είχε τη δικαιοδοσία για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. «Κάνετε λάθος! Έχετε το δικαίωμα αυτό βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ύστερα, ο κ. Λάππας άσκησε κριτική για το πολύ χαμηλό τίμημα του πλειστηριασμού, το οποίο προήλθε από τη χαμηλή αποτίμηση του εν λόγω δικαστικού επιμελητή, ο οποίος ήταν πολύ φειδωλός -σύμφωνα με τον κ. Λάππα- κατά την κοστολόγηση της αντικειμενικής αξίας κινητών και ακινήτων του ΚΙΕΝ, όπως επίσης και της άυλης αξίας του ιδρύματος, με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντάκο να προασπίζεται τα πεπραγμένα του. 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, ο δικαστικός επιμελητής απάντησε πως τα χρέη δεν εμπεριέχονται σε ένα πλειστηριασμό. Ουσιαστικά, αυτό αφορούσε τα 4,7 εκατ. Ευρώ που όφειλε το ΚΙΕΝ στο Δημόσιο.

Οι καταθέσεις Μαρτίνη

Κατά την πρώτη του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Μαρτίνης αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο ξεπούλημα του νοσοκομείου στην τράπεζα Πειραιώς κατά τις θητείες των Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας. Εντύπωση προκάλεσε φυσικά και η ένταση με την οποία ο μάρτυρας καταφέρθηκε κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μετά την πολύκροτη πρώτη κατάθεση, ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», κατά τη δεύτερη κατάθεσή του, αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως μετά από παράκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου διόρισε στο «Ντυνάν» την πεθερά του πρώην υπουργού. Ο Ανδρέας Μαρτίνης  είχε κάνει λόγο και για τις εξυπηρετήσεις που ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Μαρτίνης κατά την εισηγητική τοποθέτησή του στην τρίτη κατάθεσή του, ανέφερε ένα προς ένα τα ονόματα που η Επιτροπή πρέπει -κατά την άποψή του- να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. «Αν έχω το δικαίωμα, προτείνω να ανοίξουν οι λογαριασμοί των Αυγερινού και Καϋμενάκη. Ανθρώπων της ΔΟΥ Κηφισιάς, του διευθυντή της συγκεκριμένης ΔΟΥ, κ. Κολαϊτη, του Γιαννίκου (υπάλληλος ΣΔΟΕ), της Μπερετάνου και του κ. Παπαγεωργίου που μαζί με τον Γιαννίκο έκαναν όλους τους ελέγχους» είπε.

Ταυτόχρονα, ζήτησε το άνοιγμα του λογαριασμού του κ. Χαραμή, αλλά και του Λιαρόπουλου. «Του νυν συνδικαλιστή του Ντυνάν κ. Πανταζόπουλου και επίσης του Κοντογιαννόπουλου και του Στριγκάρη που ήταν μέλη της Επιτροπής για την προμήθεια του εξοπλισμού» πρόσθεσε.

Πριν από το «σεντράρισμα», ο κ. Μαρτίνης έκανε λόγο και για non-paper που έστελνε ο διευθυντής του γραφείου του Νότη Μηταράκη, κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος αλληλογραφούσε με κάποιον άλλον από το νοσοκομείο και όχι με τον ίδιο. Αναφορικά με τη γραμματέα του, η οποία απάντησε στην Επιτροπή πως δεν έχει ιδέα για το περιβόητο ημερολόγιο, υπογράμμισε πως «έχει δίκιο να σκιάζεται για τη θέση της».

Επιπλέον, ο κ. Μαρτίνης είπε πως συνήγορός του τού είχε ζητήσει να ονοματίσει την εταιρία Agiorit για να αποφυλακιστεί. «Πράγματι αυτή η εταιρία είχε βάλει λεφτά σε κοινό λογαριασμό με την γυναίκα μου, διαχειριστής ήταν τότε ο κ. Κάμπης. Γιατί δεν εκλήθη ο κ. Κάμπης που πήρε το νοσοκομείο από τα μπετά και το άφησε για να ασχοληθεί με πετρέλαια;» ρώτησε και απάντησε αυτομάτως: «Δεν εκλήθη να καταθέσει στον εισαγγελέα γιατί θα ήμουν τώρα εκτός φυλακής».

Αποκάλυψε για πρώτη φορά μία ακόμα σύμβαση του νοσοκομείου που δεν είχε γίνει γνωστή. Κατά τα λεγόμενα του, η συγκεκριμένη σύμβαση είχε συνυπογραφεί μεταξύ του ΚΙΕΝ, του ΥΓΕΙΑ και της Πειραιώς, με όρο να μπει στο ΔΣ ο κ. Τουτζουράκης.

Πληροφορίες: stokokkino.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ, koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: