Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Αντιδρασεις των κατοικων στην Ακαδημία Πλάτωνος για την αναεγερση Mall απο εταιρεια που χρωσταει εκατ.ευρω!

Προς ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται κάτοικοι και συλλογικότητες στην Ακαδημία Πλάτωνα, τον Κολωνό και τα Σεπόλια έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στην πολυεθνική Artume –Blackrockγια την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Academy Gardens.

Εφόσον τελικά κατασκευαστεί ο σχεδιαζόμενος «πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας-αναψυχής», θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα, έκτασης 55.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Ενα τέτοιο έργο, που βαφτίζεται “αναπτυξιακή επένδυση”, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην επιβίωση των μικρών καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής. Αλλοιώνει τον ρόλο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του μελλοντικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, μετατρέποντάς τα σε “αυλή” ενός mall», επισημαίνουν οι συλλογικότητες της περιοχής.


Μάλιστα, θεωρούν άκρως προκλητικό το γεγονός ότι ανάμεσα στα αντισταθμιστικά οφέλη που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο, προβλέπεται η διαμόρφωση πεζόδρομου που θα ενώνει το Academy Gardens με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμη ένα «δώρο» προς την Artume, έτσι ώστε να καρπωθεί την υπεραξία που θα πάρει από αυτόν.

Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η πολυεθνική επέλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση ανέγερσης του εμπορικού κέντρου και ότι στο στόχαστρό της, εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, είναι η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κυρίως του Περιστερίου.

Θεωρούν «καραμέλα» την υποσχόμενη «τοπική ανάπτυξη» και τις «νέες θέσεις εργασίας», καθώς οι εμπορικοί σύλλογοι της δυτικής Αθήνας υπολογίζουν ότι η λειτουργία του εμπορικού κέντρου θα οδηγήσει στην απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας από τα μαγαζιά που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή και θα κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, δήλωνε αντίθετος στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου έχοντας υποβάλει αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή και ότι η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε την αντίθεσή τους στο mall και την προώθηση της ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ να ανάψει το «πράσινο φως» στην ανέγερση του mall, η Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Κολωνού - Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων αναφέρει: «Υιοθετώντας όλα τα επιχειρήματα της εταιρείας περί “ανάπτυξης”, συνδέοντας, χωρίς ίχνος τσίπας, ένα mall με την “αναβάθμιση και προστασία” του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, επιδιώκει να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους πολύχρονους αγώνες κατοίκων, μικρών επαγγελματιών και καταστηματαρχών στις γειτονιές μας, στο Περιστέρι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας. »

Ξεπερνώντας κάθε γνωστή, μέχρι σήμερα, μεθόδευση, δίνει την έγκριση στον Σταθάκη να νομοθετήσει όλες τις πολεοδομικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα της εταιρείας, καθώς και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μαζί της! Γάμος κανονικός μεταξύ κυβέρνησης και μιας εταιρείας που χρωστάει στο Δημόσιο κάμποσα εκατομμύρια από απλήρωτους φόρους».

Εξάλλου, κάτοικοι και συλλογικότητες θεωρούν ότι η παρουσία του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου με μαντρότοιχους από μπετόν ύψους 21 μέτρων που κατεβαίνουν σταδιακά στα 18 μέτρα θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του ζωντανού και υπερτοπικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής.

Υπεράσπιση του δημοσίου χώρου

Στην πρώτη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (11/6), δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο της περιοχής τους, θεωρώντας ότι δικαιούνται να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα.

Στη συνάντηση μετείχαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, τη δημοτική παράταξη στον Δήμο Περιστερίου «Ενεργοί Πολίτες», τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την Περιφέρεια Αττικής, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, το Ευ Πράττειν, την ομάδα της Μετάβασης στην Ακαδημία Πλάτωνος και την Περπερούνα.

Κοινή συνισταμένη της συντριπτικής πλειονότητας ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό-επιτροπή αγώνα ενάντια στο mall, στο οποίο θα μετέχουν οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Το Συντονιστικό θα είναι ανοιχτό στη συμμετοχή και θα έχει στόχο να συντονίζει τις κοινές δράσεις όλων των φορέων. Η πρώτη συνάντηση του «Συντονιστικού ενάντια στο mall» θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, οδός Μοναστηρίου και Θηναίας.
Τάσος Σαραντής
http://www.efsyn.gr

Εδωσαν τα χέρια με εταιρεία που χρωστάει εκατομμύρια


Διά χειρός Γιώργου Σταθάκη το πράσινο φως στην εταιρεία Artume για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Σε σίριαλ έχει μετατραπεί η υπόθεση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, με τους ρόλους να εναλλάσσονται αλλά κυρίως να μεταλλάσσονται.

Οι μοναδικοί πιστοί στο αρχικό σενάριο είναι οι κάτοικοι της περιοχής που παλεύουν για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και της τοπικής αγοράς, η οποία είναι προφανές ότι θα καταστραφεί όταν το εμπορικό κέντρο λειτουργήσει. Πρόκειται για την έκταση όπου βρισκόταν το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη.

Η διαδρομή που έχει κάνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία στην Ελλάδα ήταν από την αρχή στρωμένη με ροδοπέταλα. Πρόκειται για μια εταιρεία που είναι στα Luxleaks η οποία δεν έχει καταβάλει πότε φόρο ακίνητης περιουσίας ωστόσο οι εκπρόσωποί της επισκέπτονται από τότε και μέχρι σήμερα τα υπουργικά γραφεία με τον ρόλο του μεγάλου επενδυτή.

Oι ερωτήσεις των βουλευτών του Σύριζα για τις σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με σκοπό να διευκολύνουν την εταιρεία για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου δεν είχαν αποτέλεσμα. Τελικά έμελλε να είναι ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μαζί με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αυτοί που παραμέρισαν όλα τα «εμπόδια». Η επενδύτρια εταιρεία πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες με κάποιους από τους βασικότερους όρους που εκείνη ήθελε εξαρχής. Το Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έπειτα από εισήγηση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη συζήτησε το θέμα της τροποποίησης των ισχυόντων όρων δόμησης και του ύψους των κτιρίων στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ και προβλέπει για τα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 συντελεστή δόμησης 2,1 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 21 μέτρα επί της λεωφόρου Κηφισού και 18 μέτρα προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Εν τω μεταξύ προαναγγέλθηκε και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Artume, το οποίο θα περιέχει μεταξύ άλλων τη δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία Αrtume, η οποία, όπως αναφέρει άλλωστε και η ερώτηση των βουλευτών του Σύριζα το 2014, δεν έχει πληρώσει φόρο ακίνητης περιουσίας. Το ποσό ανέρχεται μόνο για το 2009 σε 5,4 εκατ. ευρώ. Αυτό πιστοποιείται και από την ετήσια έκθεση για τη θυγατρική του ομίλου BlackRock, με τους ορκωτούς ελεγκτές να μεταφέρουν στην έκθεσή τους την εκτίμηση της εταιρείας, πως το υπουργείο Οικονομικών «θα πειστεί και θα εξαιρέσει(!) την εταιρεία από την καταβολή του φόρου».

Ο Σκουρλέτης, ο Μπαλτάς και το ΚΑΣ

Εχει προηγηθεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος από την πλευρά του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη το οποίο ορίζει ως ανώτερο ύψος του κτιρίου τα 15 μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο εστάλη στο ΣτΕ, το επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου είναι γραμμένο χειρόγραφα. Δηλαδή ενώ έχει τυπωθεί το ανώτερο ύψος να είναι 21 μέτρα, το στοιχείο αυτό έχει σβηστεί και έχει γραφεί από πάνω χειρόγραφα το νούμερο 15. Το συγκεκριμένο δεν εγκρίθηκε από το ΣτΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2016 ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ χωρίς να κάνει καμία διορθωτική παρέμβαση. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γιατί τροποποίησε το επιτρεπόμενο ύψος στα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος. Δηλαδή ενώ ως τότε ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος αυξήθηκε σε 18 μέτρα προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου, ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού στα 21 μ.

Ο Πλάτωνας, το Λουξεμβούργο και οι φοροελαφρύνσεις

Οπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc τον Νοέμβριο του 2014, η εταιρεία Macquarie Global Property Advisors (MGPA) ήταν η μητρική εταιρεία της Artume, με μία από τις ενδιάμεσες εταιρείες την Artemis Hermes. Ολες αυτές εξαγοράστηκαν από τον όμιλο BlackRock. Πριν ακόμα από την αγοραπωλησία, η συμφωνία για τη φορολογική ελάφρυνση του πολύπλοκου εταιρικού σχήματος είχε λάβει την έγκριση των αρχών του Λουξεμβούργου. Στις φορολογικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονταν εσωτερικός δανεισμός προς τις θυγατρικές της –ένα είδος χορηγήσεων– όπου αντί να πληρώνουν οι θυγατρικές τόκους στη μητρική εταιρεία για το δάνειο, η μητρική αποκτά ποσοστό επί των κερδών των θυγατρικών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ονομάζονταν «χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος». Στη φορολογική συμφωνία εμφανιζόταν ότι το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που λαμβάνει το δάνειο κυμαίνεται από 80% έως 100%. Τα κέρδη λοιπόν των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν.

Ανάλογη περίπτωση είναι και η ελληνική επένδυση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της εταιρεία Artume δάνειο ύψους σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Το δάνειο, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της λουξεμβουργιανής εταιρείας, θα έπρεπε να αποπληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της ελληνικής εταιρείας επιστρέφονται ως τόκοι του δανείου, με αποτέλεσμα να μη φορολογούνται στη χώρα μας.

Η επιστολή της εταιρείας στον Αντώνη Σαμαρά

Τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η εταιρεία ήταν πολλά, κυρίως από την πλευρά της νομοθεσίας του κράτους. Η Artume SA όταν είδε τα δύσκολα, καθώς μεταξύ άλλων για να κατασκευαστεί αυτό το κτίριο έπρεπε να αλλάξει ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, φρόντισε να ενημερώσει ακόμη και το γραφείο του πρωθυπουργού. Σε σχετική της επιστολή, που απέστειλε στις 10/10/2012, αφού ευχαριστεί τους συναρμόδιους υπουργούς για τις προσπάθειες και τη στήριξή τους ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ζητά από τον κ. Σαμαρά να βοηθήσει για να επισπευστούν οι διαδικασίες τροποποίησης του ΓΠΣ για το οικόπεδο-φιλέτο.

Αντιγόνη Μιχοπούλου
http://www.documentonews.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: