Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

Oι.... μπίζνες της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge στη Συρία στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας

Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε δικαστική έρευνα για τις δραστηριότητες στη Συρία της γαλλοελβετικής εταιρείας τσιμέντου και κατασκευών LafargeHolcim, η οποία κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ένοπλες οργανώσεις - μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος - στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μια δικαστική πηγή.
Η έρευνα, που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, αφορά τις κατηγορίες "της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης" και "της έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής άλλων", διευκρίνισε η εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με το France Inter, η έρευνα έχει στόχο να καθορίσει τη φύση των σχέσεων που είχε συνάψει η εταιρεία με πολλές οργανώσεις στη Συρία, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στη Τζαλαμπίγια, παρά τον εμφύλιο πόλεμο. Τελικά οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο τον Σεπτέμβριο του 2014.


Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας υπέβαλε το φθινόπωρο πολλές μηνύσεις εις βάρος της LafargeHolcim, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Sherpa, η οποία βασίστηκε σε μαρτυρίες πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Η Lafarge, η οποία συγχωνεύθηκε το 2015 με την ελβετική Holcim, παραδέχθηκε στις αρχές Μαρτίου ότι χρηματοδότησε "έμμεσα" το 2013 και το 2014 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στη χώρα. απε

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: