Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Αντωνακόπουλος στη δικη για το σκανδαλο Siemens: «Σχεδόν αναγκαστική επιλογή η Siemens»

Ως σχεδόν αναγκαστική επιλογή για την αναβάθμιση του ΟΤΕ, εξαιτίας της «συμβατότητας των συστημάτων», χαρακτήρισε την επιλογή της Siemens ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού μεταξύ 2002 και 2004, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, στην κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για την υπόθεση των δωροδοκιών από τη σύμβαση «8002».

«Αν δόθηκαν χρήματα για “δώρα” και αν αυτά συμπεριλήφθηκαν στο κόστος, τότε υποθετικά μπορεί να πει κάποιος ότι ζημιώθηκε ο ΟΤΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.


Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ βγήκε ωφελημένος από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης και ότι υπήρξε όφελος και για το δημόσιο καθώς με την αύξηση των εσόδων του ΟΤΕ το δημόσιο λάμβανε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές.

Σε ερώτηση για το εάν ζημιώθηκε τελικά ο ΟΤΕ, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποδειχθούν οι δωροδοκίες όπως και η υπερκοστολόγηση των υλικών λόγω των «δώρων»:

«Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν αυτά είχαν συμπεριληφθεί στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία», είπε.

Όσον αφορά την επιλογή της γερμανικής εταιρείας το 1997, ο ισχυρός άνδρας του οργανισμού μεταξύ 2002 και 2004, τόνισε ότι τα συστήματά της ήταν συμβατά με την προϋπάρχουσα υποδομή του ΟΤΕ.

Χαρακτήρισε υπαρκτό το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων και σε ένα δίκτυο που λειτουργούσε κατά 95% με συστήματα από τη Siemens και την Intracom, έπρεπε να επιλεγεί ο συγκεκριμένος προμηθευτής για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι του είναι άγνωστοι οι Γερμανοί κατηγορούμενοι που κατείχαν υψηλές θέσεις στη Siemens, όπως και ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης, ενώ τόνισε ότι είχε συναντήσει μόνο μία φορά το Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Σχετικά με τον ρόλο του επίσης κατηγορουμένου, Γιώργου Σκαρπέλη, πρώην γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι την υπό εξέταση περίοδο ήταν εντεταλμένος αντιπρόεδρος χωρίς εκτελεστικό ρόλο στα θέματα σταθερής τηλεφωνίας, αλλά «γνώριζε τα θέματα, συμμετείχε στις αποφάσεις και δεν ήταν στο περιθώριο».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε ανταγωνιστική προσφορά στη συμφωνία ΟΤΕ-Siemens για παραγγελία τηλεπικοινωνιακού υλικού επί της θητείας του, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά λόγω του επείγοντος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004:

«Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο “Αθήνα 2004” εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη μόλις τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος.

»Γι' αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά», είπε χαρακτηριστικά. Μ.-Α.Κ.
 http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: