Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2017

Uberscandal: Γιατί οδηγήθηκε στην έξοδο ο πρόεδρος της Uber;

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ύστερα από πιέσεις των μετόχων ο πρόεδρος της Uber, Τράβις Καλάνικ. Είχαν προηγηθεί μήνες με σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση πελατών, κακή συμπεριφορά προς τους οδηγούς και αποχώρηση κορυφαίων στελεχών της εταιρείας ταξί και μεταφορών. Η Uber, που δραστηριοποιείται σε 662 πόλεις ανά τον κόσμο, έχει αξία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
O Καλάνικ είχε ήδη δηλώσει ότι βρισκόταν σε άδεια ύστερα από τον θάνατο της μητέρας του σε ένα ναυτικό ατύχημα. Όμως ο ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, από καιρό βρισκόταν σε δυσμένεια, απολογούμενος τόσο για την δική του συμπεριφορά όσο και για εκείνη υψηλόβαθμων στελεχών της Uber. Ο απότομος τρόπος του αλλά και το νταϊλίκι που έδειχνε μερικές φορές, είχαν προκαλέσει πολλές εντάσεις στο εσωτερικό: Οι ιστορίες για σεξισμό στην διοικητική οργάνωση, έντονες διαφωνίες με οδηγούς για τις συνθήκες εργασίας τους και με τοπικές αρχές και εταιρείες ταξί, έρχονταν η μία μετά την άλλη. 


"Το μεγαλύτερο προτέρημα του Τράβις είναι ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τους στόχους του. Το χειρότερο χαρακτηριστικό του είναι ακριβώς ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τους στόχους. Νομίζω είναι ότι μπορεί να πει κανείς για εκείνον", δήλωσε στους New York Times ο επενδυτής Μάρκ Κούμπαν.

Προβλήματα στη διοίκηση

Η πολύ φιλική συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους δεν ήταν πάντα η σωστή πρακτική. Μάλιστα σε ένα email που τους είχε στείλει ενόψει ενός εταιρικού πάρτι στο Μαϊάμι το 2013, είχε ζητήσει να μην ερωτοτροπήσουν μεταξύ τους εάν βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα της ιεραρχίας, να μην πετάξουν από τα παράθυρα τενεκεδάκια μπύρας, ενώ επέβαλε πρόστιμο 200 δολαρίων σε όποιον κάνει εμετό από το ποτό.

Η Αριάνα Χάφιγκτον που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε σχολιάσει τον περασμένο Μάρτιο πως ο Kalanick πρέπει να περάσει από το στάδιο του "άτσαλου επιχειρηματία" στο επίπεδο του "ηγέτη μιας διεθνούς εταιρείας". Ο Τζεφ Τζόουνς, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ., αποχωρώντας και διαχωρίζοντας τη θέση του από την Uber, είχε δηλώσει πως η προσέγγιση και οι απόψεις περί ηγεσίας στην Uber είναι αφελείς και πως για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του εκεί. 

Όμως και ο ίδιος ο Καλάνικ είχε παραδεχθεί πως έχει συμπεριφορικά προβλήματα και χρειάζεται καθοδήγηση για να ηγηθεί, όταν δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που τον απεικόνιζε να εξιβρύζει έναν οδηγό επειδή δημοσίευθηκαν online οι ταρίφες. 

Σεξισμός

Επίσης, ένα θέμα που ταλάνιζε την εικόνα του Καλάνικ ήταν η σεξιστική συμπεριφορά. Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος γυναικών υπαλλήλων της Uber είχαν γίνει viral, ενώ κρίθηκαν από τον ίδιο ως ανήθικες και ενάντια στις αξίες της εταιρείας. Μάλιστα ξεκίνησε και μια έρευνα στο εσωτερικό προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι αντιλήψεις και η κουλτούρα των υπαλλήλων, μετά τις δημοσιεύσεις. 

Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι σύχναζε σε μπαρ με συνοδούς κυρίων μαζί με μια ομάδα υπαλλήλων του. Εκεί οι γυναίκες κάθονταν σε ένα κύκλο γύρω από το μπαρ φορώντας ταμπελάκια με αριθμούς. Η σύντροφός του θυμάται ότι δεν έκατσαν πολύ, ούτε συμμετείχαν σε κάτι. Όμως λίγο καιρό αργότερα ανέφερε πως δέχθηκε πιέσεις από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Εμίλ Μάικλ, να πει σε δημοσιογράφους ότι "τραγούδησαν καραόκε και πέρασαν πολύ ωραία". Ο Μάικλ, που αποχώρησε από την εταιρεία στις 12 Ιουνίου, σχολίασε ότι δεν θυμάται ποτέ να συνέβη τέτοιο περιστατικό. 

Το 2014, σε μια προωθητική ενέργεια στη Λιόν της Γαλλίας, η Uber υποσχόταν να βρει "καυτά κορίτσια" στους οδηγούς της. Μάλιστα η ιστοσελίδα Buzzfeed είχε τραβήξει φωτογραφίες από ένα δημοσίευμα, που αργότερα διαγράφηκε, στο οποίο εικονίζοντας μοντέλα με εσώρουχα. Τον ίδιο χρόνο ο Εμίλ Μάικλ είχε προτείνει σε ένα δείπνο, ότι η εταιρεία θα έπρεπε να προσλάβει ερευνητές για να σκαλίσουν και να βρουν συκοφαντικά στοιχεία για τους επικριτές τους, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα μια γυναίκα δημοσιογράφο. Κατόπιν απολογήθηκε για τα σχόλια, που υποστήριξε ότι είχαν ειπωθεί off the record. 

Βρώμικο παιχνίδι

Η Uber όμως δεν είχε φερθεί "καθαρά" ούτε στο τεχνολογικό κομμάτι, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό, το Greyball, προκειμένου να αναγνωρίζει πότε καλούν ένα αυτοκίνητο αξιωματούχοι των αρχών από περιοχές που η Uber δεν είχε λάβει άδεια λειτουργίας. Η εταιρεία, βέβαια, υποστήριξε πως ήταν ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε να εμποδίζει κακόβουλους χρήστες από το να παραβιάζουν τους όρους χρήσης. 


Επίσης, η Apple, μέσω του ίδιου του προέδρου της, Τιμ Κουκ, είχε καταγγείλει πως ανακάλυψαν ότι η Uber υπέκλεπτε τον κώδικα που χρησιμοποιεί για να ξεκλειδώνουν τα iPhone με δακτυλικό αποτύπωμα προκειμένου να τα παρακολουθεί και να συλλέγει τους σειριακούς αριθμούς - κάτι που απαγορεύεται από το AppStore. Η Uber απάντησε ότι το έκανε για να μπορεί να εμποδίζει εγκληματίες να εγκαθιστούν την εφαρμογή της σε κλεμμένες συσκευές. 

Η Google είχε καταγγείλει πως η Uber είχε κλέψει τα εμπιστευτικά αρχεία σχετικά με το αυτόνομο αυτοκίνητό της. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως ο Άντοννι Λεβαντόφσκι, που εργαζόταν για την Waymo, την θυγατρική που χτίζει το αυτόνομο αυτόκινητο της Google, πριν αποχωρήσει είχε υποκλέψει 14.000 αρχεία. Αργότερα ο Λεβαντόφσκι βρέθηκε να εργάζεται στην Uber για το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης ενός αυτόνομου αυτοκινήτου. Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε αποδοχή ή χρήση κλεμμένης τεχνολογίας. Τον Μάιο του 2017, ο Λεβαντόφσκι απολύθηκε με πρόσχημα την άρνησή του να συνεργαστεί στην έρευνα για αυτή την υπόθεση. 

Η εταιρεία είχε κατηγορηθεί επίσης για χειραγώγηση των τιμών. Η ταρίφα μιας κούρσας αυξανόταν εάν υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Επ' αυτού, ο Καλάνικ δεν είχε δείξει καμία μεταμέλεια. "Με αυτή την στρατηγική κάναμε περισσότερα δρομολόγια και όχι λιγότερα. Δίναμε στους ανθρώπους περισσότερους τρόπους να μετακινηθούν και αυτός είναι, διάολε, ο σκοπός μας άλλωστε!", είχε δηλώσει ο ίδιος στο περιοδικό Wired το 2013. Όμως η δήλωση "αυτός είναι, διάολε, ο σκοπός μας άλλωστε", έδειχνε περισσότερο τον διακαή του πόθο να πιάσει αυτόν τον στόχο, γεγονός που πυροδοτούσε και την κακή του συμπεριφορά. http://tvxs.gr/news/kosmos/uberscandal-giati-odigithike-stin-eksodo-o-proedros-tis-uber

Δεν υπάρχουν σχόλια: