Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2017

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Εξετάστηκαν Γεωργαντά και Συμιγιάννης

Ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, η κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που εκδικάζει την υπόθεση του πρώην προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Βάσει των καταγγελιών της κυρίας Γεωργαντά, είχαν αρχίσει οι έρευνες της Δικαιοσύνης το 2011 για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Η ίδια, πάντως, σήμερα υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και ότι «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».


Όσον αφορά το ζήτημα της διατήρησης της υπαλληλικής ιδιότητας στο Δ.Ν.Τ παραλλήλως - για διάστημα λίγων μηνών - με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, η μάρτυς διερωτήθηκε : «Έχει διαφορά αν το κάνεις για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού».

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν η κυρία Γεωργαντά ανέφερε ότι από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%.

Το ακροατήριο άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει, με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα», ήταν μόνον μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα.

«Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας, γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση, μεγάλης διάρκειας» συμπλήρωσε η κυρία Γεωργαντά, με το κοινό να ξεσπά εκ νέου και την πρόεδρο να ζητά από κάποιους να εξέλθουν της δικαστικής αίθουσας.

Κοινό : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!

Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;

Κοινό : Όχι ,το λέω στον πρώην Πρωθυπουργό, κύριο Παπανδρέου.

Πρόεδρος : Περάστε έξω!

Η εξέταση Συμιγιάννη

Ενώπιον του δικαστηρίου εξετάστηκαν επίσης πρώην στελέχη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Μεταξύ αυτών ήταν ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης. Η έδρα του δικαστηρίου επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα ως προς το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Πρόεδρος : Τις μελέτες, τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.

Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του Δ.Σ. ήσασταν, όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του Δ.Σ. Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας : «Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά (...) Δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες. Από τον Αύγουστο του 2013, οπότε και λάβαμε γνώση της δικογραφίας είχαμε περισσότερα στοιχεία». 

Ο κ. Συμιγιάννης τόνισε επίσης στη κατάθεσή του ότι «η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από το τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια», προσθέτοντας : «Είμαι επαναπαυμένος ότι δόθηκαν τα σωστά στοιχεία γιατί και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της πρόεδρου σχετικά με το εάν τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το Δ.Σ., «σαφέστατα έπρεπε! Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.

Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017, ενώ σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσον αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου και άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. 

Ελευθερία Κόλλια in.gr 

.......................


«Είχε δόλο» ο Ανδρέας Γεωργίου σε όσα έγιναν με το έλλειμμα του 2009, κατέθεσε η Ζωή Γεωργαντά

«Άμεσο δόλο» απέδωσε η πανεπιστημιακός και πρώην μέλος του ΔΣ της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου, δσε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, που άσκησε η Εισαγγελία στην αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η κατηγορία που αποδίδεται σε βάρος του, αφορά καταγγελίες της κ. Γεωργαντά και άλλων μελών της Αρχής, ότι διατήρησε για ορισμένους μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, του καταλογίζεται ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009, βάσει των οποίων η χώρα τέθηκε σε καθεστώς Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της ανεξάρτητης αρχής.

Η δίκη διεξάγεται απόντος του κατηγορούμενου, ο οποίος εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του. Εντός του δικαστηρίου βρίσκονται δεκάδες πολίτες που πολλές φορές «παρεμβαίνουν» με συνθήματα και σχόλια στην διαδικασία, με αποτέλεσμα σήμερα, η πρόεδρος να ζητήσει να αποχωρήσουν κάποιοι από αυτούς.

Στην κατάθεσή της η κ. Γεωργαντά υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».

Η πανεπιστημιακός επέμεινε στις καταγγελίες της σχετικά με την διατήρηση από τον κ. Γεωργίου της θέσης του ως υπαλλήλου του ΔΝΤ και του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο κατηγορούμενος «ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία» και τόνισε πως «αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ούτε καν ως μέλος, διότι δεν είχε θέση καθηγητού».

Η καθηγήτρια υποστήριξε πως από τα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζει, θεωρεί πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%, τοποθέτηση που πυροδότησε την αντίδραση του κοινού που άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα» και άλλα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της προέδρου, η οποία προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη.

Η μάρτυρας συνέχισε τον συλλογισμό της, υποστηρίζοντας πως η χώρα είχε ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα «αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργαντά, προκαλώντας νέα ξεσπάσματα από το ακροατήριο και εκνευρισμό στην πρόεδρο, που άρχισε να ζητά από κάποιους να βγουν από την αίθουσα.

Μάλιστα, αποχωρώντας, ένας από αυτούς που τους ζητήθηκε από Έδρας να βγουν, είπε: «Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί». Η πρόεδρος αμέσως ζήτησε να της πει τι εννοεί.

Πρόεδρος: Αυτό πού το λέτε; Στο δικαστήριο;

Κοινό: Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό, κύριο Παπανδρέου.

Πρόεδρος: Περάστε έξω!

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και άλλα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της Αρχής.

Η Έδρα επέμεινε με αρκετές ερωτήσεις, κυρίως προς τον μάρτυρα Γιώργο Συμιγιάννη, οικονομολόγο, μέλος της ΕΛΣΑΤ και πρώην διευθυντή της ΤτΕ, για το εάν υπήρξε μελέτη προκειμένου να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στην Γενική Κυβέρνηση και συνακόλουθα τον εκ νέου προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009.

Πρόεδρος: Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.

Πρόεδρος: Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν, όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Πριν απαντήσει ο μάρτυρας, το πρώην μέλος του ΔΣ της Αρχής και ένας εκ των καταγγελλόντων του κ. Γεωργίου, απάντησε στην πρόεδρο: «Πουθενά δεν υπήρχαν μελέτες. Δεν μας επέτρεπε ο κ. Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά..».

Στην κατάθεσή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κωνσταντίνος Σκορδάς τόνισε, πως τα στοιχεία για το έλλειμμα «σαφέστατα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ» και συμπλήρωσε: «Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο». Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επίμαχη αναθεώρηση ήταν σωστή.

Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017.


Πηγή: ΑΠΕ


ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: