Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2017

Ένωση Εισαγγελέων: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου

Σκληρή ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τις επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνη λογική» τη φράση του ίδιου του πρωθυπουργού, περί θεσμικού εμποδίου, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. 

H Ενωση στην ουσία απαντά στις δηλώσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εκτιμώντας εν πολλοίς ότι η ζημία που γίνεται στη χώρα και τη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη.


Η Ένωση κρίνει ως «ανεύθυνο» τον τρόπο, με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ σημειώνει ότι «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη 'εντιμότητας' και 'διαφάνειας' του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης».

Σημειώνεται επιγραμματικά: «Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως 'θεσμικού εμποδίου' είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου. Η ζημία που γίνεται στην Χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της Χώρας μας και μάλιστα των ολομελειών αυτών.

» Με αφορμή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5.7.2017 και την σφοδρή κριτική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης. 

» Είναι κατ' αρχήν κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για την διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη. Για την έρευνα όμως αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων ‘’έκδοση αποφάσεων’’ από οποιονδήποτε. 

» Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης. 

» Ιδιαίτερα όταν για την θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη. Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου. 

» Η ζημία που γίνεται στην Χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Ελευθερία Κόλλια  

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ"
ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.
ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ).
ΧΑΡΗ ΣΤΟ "ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΙΤΟ" ΚΡΑΤΟΣ "ΔΙΚΑΙΟΥ" ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΦΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΗ.