Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Δεν πληρώνουν και απειλούν με αγωγές οι καναλάρχες

Το “όπλο” της αντισυνταγματικότητας και του ΣτΕ, αλλά και νέας αγωγής κατά του ελληνικού Δημοσίου, δοκιμάζουν ξανά οι καναλάρχες στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες – μια μάχη, που είχε σήμερα νέα, παράλληλα επεισόδια τόσο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όσο και στη Βουλή.
17:40 | 26 Ιουλ. 2017 Τελευταία ανανέωση 01:30 | 27 Ιουλ. 2017 Μοιραστείτε στο twitter
Το “όπλο” της αντισυνταγματικότητας και του ΣτΕ, αλλά και νέας αγωγής κατά του ελληνικού Δημοσίου, δοκιμάζουν ξανά οι καναλάρχες στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες – μια μάχη, που είχε σήμερα νέα, παράλληλα επεισόδια τόσο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όσο και στη Βουλή.


Τρεις από τους ιδιοκτήτες των καναλιών, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης του Star, ο Θοδωρής Κυριακού του Ant1 και ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha, επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης το ΕΣΡ όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσαν εκ νέου το αίτημα του... “δεν πληρώνω”: Οι καναλάρχες απέρριψαν κατηγορηματικά την βάση των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαμορφωθεί ως ενδεδειγμένο τίμημα για το σύνολο των αδειών από τον περσινό διαγωνισμό, δήλωσαν ευθέως ότι δεν συμφωνούν με την διεξαγωγή νέας πλειοδοτικής διαδικασίας και απέριψαν πλήρως το πλαίσιο που ορίζει ο νέος νόμος Παππά για την τηλεοπτική διαφήμιση.

Λίγη ώρα αργότερα, δε, ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών κιαναλιών ( ΕΙΤΗΣΕΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Star Πάνος Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την κήρυξη του νέου πολέμου δηλώνοντας ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να υπάρξει νέα μελέτη για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης για την χορήγηση των αδειών και θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός.

Ο κ. Κυριακόπουλος έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω και στο νομικό πεδίο, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για τη ζημία που υπέστησαν από τον περσινό διαγωνισμό. Ηδη, αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου έχει καταθέσει το Star διεκδικώντας 32 εκατομμύρια ευρώ και επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, και την απώλεια του... Survivor μετά την μη αδειοδότησή του στον διαγωνισμό που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας πυροδότησε έντονη κόντρα και στην Βουλή μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Την αφορμή έδωσε η αναφορά Τραγάκη ότι ο γνωστός ως «νόμος Παππά» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός. Ο Νίκος Παππάς αντιδρώντας έιπε ότι ο νόμος δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του αλλά μόνον σε σχέση με τον ρόλο του ΕΣΡ. Και πρόσθεσε ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και υπάρχει η γνωστή θέση του ΕΣΡ ότι  μπορούν να χροηγηθούν επτά αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι με την απόφαση του ΣτΕ παραμερίστηκαν ως αντισυνταγματικές η ανάθεση της αρμοδιότητας στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών κατά παράκαμψη του ΕΣΡ έστω κατά την πρώτη εφαρμογή και ο καθορισμός των κανονιστικών όρων χωρίς σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. «Αρα ο πυρήνας του νόμου κρίθηκε αντισυνταγματικός και δεν παρήχθη κανένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι κατέπεσε και η γνωμοδότηση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

«Θα δούμε αν η κρίση του ΕΣΡ για τις 7 άδειες είναι γνώμη τεχνική ή αν εμπεριέχει συμβιβασμούς για άλλους λόγους, για πολιτική ή διοικητική σκοπιμότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος. Οταν, δε, ο Νίκος Παππάς τον ρώτησε «γιατί δεν έγινε αυτό που προέβλεπε ο δικός σας νόμος;», ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Εχω πει ότι ήμουν υπουργός Τύπου και ΜΜΕ έως την ψήφιση του νόμου. Την επομένη μετακινήθηκα. Αρα δεν είχα την ευθύνη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επανερχόμενος τόνισε ότι η απόφαση του ΕΣΡ περί 7 αδειών «πετάει στον κάλαθο την άποψη που έλεγε ότι μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών» και κατήγγειλε την «Ενωση Καναλαρχών που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός». 
http://tvxs.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: