Σάββατο, Ιουλίου 15, 2017

Συμβουλιο εξωτερικων υποθεσεων της ΕΕ: «Στα σκαριά» αποφάσεις με ορίζοντα τις επόμενες αντιπαραθέσεις

Εστιάζοντας στα επόμενα βήματα της ΕΕ για την προάσπιση θέσεων μονοπωλιακών ομίλων της στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, εμπορικών και ενεργειακών διαύλων, συνέρχεται μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης (ΣΕΥ), με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

Ως βασικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη φιγουράρει η λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ». Στα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα ορίζεται ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι «προτεραιότητες» για την υλοποίησή της το επόμενο έτος. Η συζήτηση θα βασιστεί στην αντίστοιχη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών στην προηγούμενη Σύνοδό τους τον Ιούνη. Θυμίζουμε, τότε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέβαλε στο ΣΕΥ έκθεση για το πρώτο έτος υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, με τους μετέχοντες υπουργούς να τονίζουν το «σημαντικό έργο που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο στον τομέα της συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Αμυνα αλλά και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας κρατών και κοινωνιών στην Ανατολή και τον Νότο, καθώς και στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των συγκρούσεων και των κρίσεων».
Συνεργασία και προσεγγίσεις που μεταφράζονται σε περισσότερη καταστολή στο εσωτερικό των κρατών - μελών της ΕΕ και στα εξωτερικά της σύνορα, προώθηση σχεδίων ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων συνολικά, πιο «ενεργή ανάμειξη» στο εσωτερικό κρατών στη λεγόμενη Ανατολική και Νότια Γειτονία της ΕΕ με το όποιο πρόσχημα, στη γενικότερη προσπάθεια του ευρωατλαντικού άξονα να ελέγξει ζώνες κερδοφορίας για τα κεφάλαιά του.
Εξάλλου, στη Σύνοδο του Ιούνη, οι μετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν και την «ικανοποίησή» τους σχετικά με τις «εργασίες που διεξάγονται για να επικαιροποιηθούν υφιστάμενες ή να δημιουργηθούν νέες περιφερειακές και θεματικές στρατηγικές», ακριβώς προς ενίσχυση του ρόλου που θέλει να παίξει η ΕΕ σε όλα τα «μέτωπα» των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Σε ένα τέτοιο φόντο, στο ΣΕΥ της Δευτέρας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, και «θα επανεξετάσουν την αντίδραση της ΕΕ», όπως γράφεται στα σχετικά κείμενα. Θα συζητήσουν επίσης τις «μελλοντικές προοπτικές» για τη χώρα, ιδίως υπό το φως του πρόσφατου διορισμού του Γκασάν Σαλάμε ως ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για τη Λιβύη.
Επίσης, θα εγκρίνει την παράταση των εντολών για τη ναυτική επιχείρηση «Sophia» της EUNAVFOR MED, την ανάπτυξη δηλαδή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Παράταση εντολής προγραμματίζεται και για τη «μη στρατιωτική αποστολή συνοριακής συνδρομής» της ΕΕ («EUBAM») στη Λιβύη, που στο πλαίσιο της «ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης προς μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη», έχει λάβει εντολή «να σχεδιάσει μια πιθανή μελλοντική αποστολή της Ενωσης για την παροχή συμβουλών και την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της ασφάλειας των συνόρων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», «προωθώντας ταυτόχρονα πιο μακροπρόθεσμες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης». Η αποστολή έχει αυτή τη στιγμή την έδρα της στην Τύνιδα και έχει δημιουργήσει «διαύλους επικοινωνίας» με τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε, η ΕΕ «τρέχει» σήμερα συνολικά 16 πολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων της, και κατά τα φαινόμενα θέλει να τις αυξήσει, σε άλλη μια ένδειξη της πρεμούρας ευρωενωσιακών μονοπωλίων να επεκτείνουν τις ζώνες που ασκούν έστω κάποιον έλεγχο σε αντιπαράθεση με άλλα κέντρα.
Συγκεκριμένα, κατ' αντιστοιχία με ό,τι κάνει η «EUBAM Libya» στη Λιβύη, το ΣΕΥ της Δευτέρας, με βάση τουλάχιστον το ανακοινωθέν πρόγραμμα, «αναμένεται να εγκρίνει χωρίς συζήτηση ορισμένες αποφάσεις και συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων η έγκριση γενικής ιδέας διαχείρισης κρίσεων για μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ προς στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ».
Τέλος, οι υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, «υπό το φως πρόσφατων εξελίξεων, μεταξύ των οποίων η πλέον πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις 4 Ιουλίου 2017, κατά κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Το ΣΕΥ προγραμματίζεται να εγκρίνει σχετικά συμπεράσματα.   http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: