Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Βόμβα ΔΝΤ: Νωρίτερα οι περικοπές, αργότερα τα αντίμετρα

Βασιζόμενο στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, το ΔΝΤ προβλέπει στο πρόγραμμα του ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί τελικά το 2019 μαζί με τις συντάξεις και όχι το 2020, ενώ τα αντίμετρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν από το 2023 και μετά
Στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του, το Ταμείο επισυνάπτει και τις δικές του παραλλαγές και υποσημειώσεις που αφορούν:
Στην περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019. Τονίζεται ότι υπάρχει στόχος για την μείωση της δαπάνης τω συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Με δεδομένες πια τις δικαστικές αποφάσεις που ανέστρεφαν την ισχύ παλαιότερων περικοπών, το ΔΝΤ ζήτησε και εξασφάλισε νομική γνώμη από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για την συνταγματικότητα του μέτρου.

Στην περικοπή της έκπτωσης φόρου κατά 650. Συγκεκρμένα τονίζεται ότι έχει μεν ψηφιστεί να εφαρμοστεί για το 2020 αλλά θυμίζει ότι αν το Ταμείο κρίνει ότι ο δημοσιονομικό στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν εκπληρώνεται τότε το μέτρο θα εφαρμοστεί και αυτό από το 2019. Με δεδομένο όμως ότι το ΔΝτ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για τον επόμενο χρόνο θα είναι 2,2% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι και οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα εφαρμοστούν μαζί το 2019 .
Στο δημόσιο τομέα. Το Ταμείο περιμένει νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα βάζει κόφτη στον αριθμό των συμβασιούχων,  ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά, όπως τονίζεται το 2016, ώστε το ελληνικό δημόσιο να παραμείνει εντός στόχων στο μισθολογικό κονδύλι για το 2017 -2018.
Στα ληξιπρόθεσμα. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος . Το Ταμείο τονίζει ότι για το 2016 η Ελλάδα δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών ενώ το υπόλοιπο των οφειλών μειώθηκε σημαντικά λιγότερο λόγω των συσσωρευόμενων νέων οφειλών
Στα τραπεζικά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει στον κοινό λογαρισμό διαχείρισης της ΤτΕ όλα τα τραπεζικά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι και τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμεύσει και τα αποθέματα των δήμων των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων .
Στις συντάξεις. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μέχρι και το τέλος του 2017 .
Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Χαιρετίζεται μεν η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά τονίζεται ότι ακόμη και τώρα ο χώρος των κοινωνικών επιδομάτων είναι κατακερματισμένος.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η Κυβέρνηση, να αναθεωρήσει την πολιτική των επιδομάτων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2018, δίνοντας λιγότερα και πιο στοχευμένα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, περικόπτοντας τους υπόλοιπους σημερινούς δικαιούχους.
Στην φορολογία κεφαλαίου. Επαναλαβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστούν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.
Το 2023 τα αντίμετρα
Σε ό,τι αφορά αντίμετρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ESM ( 1% του ΑΕΠ από κοινωνικές δαπάνες το 2019 και 1% από φοροαπαλλαγές το 2020 ) το Ταμείο βλέπει την εφαρμογή τους όχι νωρίτερα από το 2023 . Τούτο με δεδομένο ότι τότε όταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί κοντά στο 2% του ΑΕΠ τότε μόνο θα μπορεί η Ελλάδα να επιτυγχάνει το στόχο αυτό χωρίς αποκλίσεις όπως προβλέπει το Ταμείο
Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο αφού υπάρχει ήδη συμφωνία ότι το Ταμείο θα πρέπει να πιστοποιεί πρώτο μαζί με τους υπόλοιπους δανειστές την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τονίζεται παρόλα αυτά, ότι η ελληνική πλευρά, διαβεβαιώνει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για πρώτογενές πλεόνασμα 3,5% την περίοδο 2018 -2022 μπορούν να επιτευχθούν και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν κανονικά την διετία 2019 -2020. Τάσος Δασόπουλος http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: