Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2017

ΔΟΛ: Ξεκινούν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις

Να εξοφληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ΔΟΛ, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας από το νέο επενδυτή απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, της Ένωσης Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ενόψει των διαβουλεύσεων ανάμεσα στον ειδικό εκκαθαριστή και τις Ενώσεις Τύπου που ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη.


Τονίζουν ότι με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι πρακτικά χάνουν όχι μόνο τη θέση εργασίας τους, αλλά και χιλιάδες ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Καταγγέλλουν επίσης ότι από τις διαβουλεύσεις έχουν αποκλειστεί το Σωματείο Λιθογράφων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ γιατί επέλεξαν το δρόμο του αγώνα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και δεν απόθεσαν τις ελπίδες στη διάθεση του επενδυτή.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Την Τετάρτη 02/08/17 και ώρα 13.00 ξεκινάει η ανακοίνωση των ομαδικών απολύσεων στο ΔΟΛ. Με ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή (GRANT THORNTON) καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στο ΔΟΛ για την “αναγγελία θανάτου” των απαιτήσεών τους. Δηλαδή για την ολοκλήρωση του αντεργατικού σχεδίου που παραδίδει την εταιρεία στο νέο επενδυτή, καθαρή από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Του δίνει τη δυνατότητα αξιοποιώντας τους μνημονιακούς νόμους να επαναδιαπραγματευθεί με όσους θέλει νέες ατομικές συμβάσεις με βάση τη Γενική Εθνική, δηλαδή τα 586 ευρώ. Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές, εργοδοτικούς τους λέμε εμείς, που τις αγωνίες των εργοδοτών τις πλάσαραν ως αγωνίες των εργαζομένων, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις “να μείνει ανοιχτό το μαγαζί”;

Η νέα εργοδοσία, με τη βοήθεια των νόμων που ψήφισαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί από τα μέσα που οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους έστησαν και λειτούργησαν για χρόνια. Οι εργαζόμενοι γίνονται θεατές σε ένα παζάρι αγοραπωλησίας των τίτλων “ιστορικών εφημερίδων”, λες και αυτές οι εφημερίδες έγιναν αυτό που είναι χάρη στο μεγαλοεκδότη που είχε την ιδιοκτησία και τις καλές εποχές έβγαζε “χρυσάφι” από τη δουλειά των εργαζομένων.

Για τους εργοδότες πλούτος και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή

Από την άλλη με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι πρακτικά χάνουν όχι μόνο τη θέση εργασίας τους, αλλά και χιλιάδες ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα που αξιοποιούνταν ευέλικτες μορφές εργασίας όπως το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, οι συνάδελφοι δεν θα μπουν ούτε καν στο ταμείο ανεργίας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, καλούνται να συμμετάσχουν σε διαβούλευση με πρόσκληση από τον ειδικό διαχειριστή όλες οι ενώσεις του Τύπου, εκτός από αυτούς που πραγματικά αντιστάθηκαν στο σχέδιο της εργοδοσίας. Φαίνεται ενόχλησε ότι το Σωματείο Λιθογράφων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ, από την αρχή της διαδικασίας δεν εναποθέσαμε τις ελπίδες για το μέλλον των συναδέλφων στην καλή διάθεση παλιών και νέων επενδυτών, αλλά διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα. Οι ενώσεις του Τύπου που αποδέχτηκαν και στήριξαν αυτή τη διαδικασία και δεν πήραν μέτρα για την έγκαιρη οργάνωση της πάλης, έχουν ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάστηκαν στο ΔΟΛ, είτε συνεχίζουν να απασχολούνται ακόμα εκεί, είτε βρίσκονται σε επίσχεση, είτε είναι άνεργοι και απλήρωτοι “freelancers” να παρευρεθούν στη συνάντηση που καλεί ο ειδικός διαχειριστής. Προτείνουμε και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν. Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν συμμετέχουμε σε διαδικασίες παζαρέματος για το τι θα χάσουμε.

Άμεσα να συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ώστε να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει την πολιτική ευθύνη να αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους και να πάρει μέτρα ώστε:

- Να εξοφληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας με προτεραιότητα έναντι άλλων.

- Να καταβληθούν σε όλους οι αποζημιώσεις απόλυσης με την παράδοση της καταγγελίας σύμβασης.

- Να υποχρεωθεί ο νέος επενδυτής να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας με τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: