Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Ζητούν επανεξέταση της απόφασης για τη Μανωλάδα - Η ανακοινωση της ΚΕΕΡΦΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το ΕΔΑΔ είχε δικαιώσει 42 μετανάστες από το Μπανγκλαντές οι οποίοι είχαν πέσει θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και βασανισμού από τους εργοδότες τους στα ματωμένα φραουλοχώραφα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ολομέλεια του ΕΔΑΔ να επανεξετάσει την απόφαση με την οποία καταδικαζόταν η Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, ενώ σημειωνόταν ότι κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.


Σε μια σημαντική απόφαση, στις 30 Μαρτίου του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδικάσει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, και επιδίκασε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ σημείωνε επίσης ότι η ελληνική δικαιοσύνη είχε ασχοληθεί με την υπόθεση ως απλή σωματική βία και όχι στο πλαίσιο του traffiking, παρά την αντίθετη εισαγγελική εισήγηση.

Για το ζήτημα έχει ήδη  αντιδράσει η ΚΕΕΡΦΑ κάνοντας λόγο για «πρόσκληση για τα εργατικά δικαιώματα και τους μετανάστες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

Αποτελεί πρόκληση για τις ευαισθησίες όλων όσων αγωνιστήκαμε για δικαιοσύνη στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας,η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταθέσει στο παραπέντε αίτημα για την επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την υπόθεση των δολοφονικών επιθέσεων των μπράβων εταιρίας η οποία αρνιόταν να καταβάλει μισθούς στους εργάτες. Οδηγεί έτσι σε καθυστέρηση την υλοποίηση της απόφασης του ΕΔΔΑ που προβλέπει και την αποζημίωση των θυμάτων της ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης.

Απομένει η απόφαση των δικαστών, αν δηλαδή θα αποδεχτούν να επανεξεταστεί στην Ολομέλεια η απόφαση η όχι.

Τότε, ο εργατικός ξεσηκωμός στην Μανωλάδα με την απεργία και τα μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια έφεραν στο προσκήνιο την άγρια εργοδοτική τρομοκρατία που βασίλευε στην περιοχή, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις παράγκες, την καταλήστευση του μόχθου των εργατών γης, το ρατσισμό.

Θυμίζουμε ότι τότε φωνάζαμε: “Νίκη στους εργάτες της Μανωλάδας, χαρτιά στους μετανάστες σε όλη την Ελλάδα.”

Αντί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα εργατικά δικαιώματα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής με μια γενναία απόφαση νομιμοποίησης όλων των μεταναστών, προχωράει σε μια μεθόδευση που στέλνει το μήνυμα στην εργοδοσία ότι υπάρχει ανοχή στην ρατσιστική βαρβαρότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα θύματα της επίθεσης με πυροβολισμούς στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν αλλά το Δικαστήριο της Πάτρας καταλόγισε και πρόστιμα άνω των τριακοσίων ευρώ τα οποία εστάλησαν την Άνοιξη του 2015 στην Εφορεία στον κάθε ένα! Παρά τις παρεμβάσεις μας δεν διαγράφηκαν ποτέ!

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το αίτημα της για επανεξέταση και να προχωρήσει άμεσα σε δικαίωση των εργατών γης με την νομιμοποίηση των μεταναστών τώρα.
efsyn.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: