Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2017

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη σύλληψη ακτιβιστών στην Τουρκία

Την άμεση απελευθέρωση της διευθύντριάς της, καθώς και επτά άλλων ακτιβιστών, ζητά η Διεθνής Αμνηστία, η οποία και κατήγγειλε τη σύλληψή τους από την τουρκική αστυνομία.

Η Ιντίλ Εσέρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και επτά ακόμη υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν την Τετάρτη, ενώ πραγματοποιούσαν σεμινάριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, συνελήφθησαν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. 


«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους», πρόσθεσε. 

«Αυτή είναι μια κατάχρηση δύναμης και υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η Ιντίλ Εσέρ και οι επτά ακόμη που συνελήφθησαν, πρέπει να αφεθούν ελέυθεροι το συντομότερο και χωρίς κανένα όρο».

«Οι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται στο Αμβούργο και φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί στην κατάρρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, θα ήταν μια καλή στιγμή να θίξουμε το θέμα και να ζητήσουμε την απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος πίσω από τα σίδερα».

Η τουρκική αστυνομία από την πλευρά της δεν έχει αναφέρει πού κρατούνται οι ακτιβιστές. Έχει γίνει γνωστό ότι τους έχει απαγορευθεί το δικαίωμα δικηγόρου, κάτι που η αστυνομία μπορεί να κάνει για 24 ώρες, καθώς και το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με συγγενικό πρόσωπο, απαγόρευση που πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Η τουρκική αστυνομία ενημέρωσε τους δικηγόρους ότι περαιτέρω πληροφορίες θα δοθούν την Πέμπτη στις 14:30.

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, του Τανέρ Κιλίτς με «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες».


in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: