Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Κουτσούμπας: Επικίνδυνη η λύση που μαγειρεύεται για το Κυπριακό

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε o Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή, τονίζοντας πως η σημερινή κατάσταση σχετίζεται και με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου και τους δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων. 

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια τόσο να συγκαλυφθούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όσο και να διαγραφεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Και ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ, αλλά και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.


Υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί στο παρελθόν κατά του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, πρόσθεσε ότι η λύση που «μαγειρεύεται» τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία δύο «συνιστώντων» κρατών. Χαρακτήρισε αυτήν τη λύση διχοτομική και επικίνδυνη, συμπληρώνοντας ότι η διχοτόμηση περνά μέσα από τη λεγόμενη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο όνομα της οποίας προωθείται, στην ουσία, συνομοσπονδιακή λύση δύο κρατών και όχι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου ομόσπονδου κράτους.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι όλη την τελευταία περίοδο των συνομιλιών, μέσω διαφόρων προτάσεων, επιχειρείται η αναζήτηση συμβιβασμών που προωθούν τη διχοτομική λύση, ενώ οι συστηματικές παρεμβάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και ΕΕ συνολικά, προς επίσπευση των συνομιλιών αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων, με στόχο το άνοιγμα του δρόμου για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του νησιού, προς όφελος των συμφερόντων τμημάτων των αστικών τάξεων των εμπλεκομένων κρατών και των διαφόρων ευρωατλαντικών σχεδιασμών. 

«Ταυτόχρονα, έχουν στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι ΝΑΤΟϊκές-βρετανικές βάσεις, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, στις συνθήκες της όξυνσης των γενικότερων έτσι κι αλλιώς οξυμένων αντιθέσεων διεθνώς» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που προπαγανδίζουν «τον μονόδρομο της ευρωνατοϊκής "στρούγκας" για τη χώρα μας», καθώς από τη μία εκθειάζουν ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας» τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ενώ, όταν οι τουρκικές προκλήσεις ξεπερνούν κάθε όριο, εμφανίζουν ως «σανίδα σωτηρίας» «τη λεγόμενη "τριμερή συμμαχία" της χώρας μας με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο».

«Καλλιεργείτε και στις δύο περιπτώσεις φρούδες ελπίδες, πως, είτε καλοπιάνοντας την Τουρκία, είτε φωνάζοντας τον "χωροφύλακα" των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, θα καταφέρουμε κι εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο να εκμεταλλευτούμε, για την περιβόητη "ανάπτυξη" και την έξοδο από την κρίση, τα ενεργειακά κοιτάσματα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτά τα κέρδη θα μπουν μόνο στις τσέπες των μονοπωλίων αυτού του κλάδου.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών και όλων των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο, υπέρ του τερματισμού του εποικισμού και της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος με κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια, υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, ενώ υποστηρίζει το κλείσιμο των ΝΑΤΟ-βρετανικών βάσεων συνεχίζοντας τον αγώνα για να κλείσει και η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε, δε, ότι για το ΚΚΕ, η πάλη της εργατικής τάξης πρέπει να έχει στόχο «μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, στην οποία πραγματικός αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες.

«Για το ΚΚΕ, Κύπρος ενιαία σημαίνει:

- Ενιαία κρατική συγκρότηση: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη.

- Δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή λαϊκών οικογενειών, σε όλες τις περιοχές του νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις.

- Εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στο δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να μορφώνονται τα παιδιά τους, με σεβασμό στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις» τόνισε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ κάθε άλλο παρά αγνοεί τον συσχετισμό δυνάμεων ή το ποιοι σήμερα κάθονται στο ίδιο τραπέζι για τη "λύση", υποτίθεται, του Κυπριακού. Όμως το ΚΚΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να γίνει και αυτό "ομοτράπεζο" κόμμα με όλους αυτούς που διαμορφώνουν σήμερα ένα ακόμα πιο αρνητικό, σε βάρος των λαών, συσχετισμό» κατάληξε ο κ. Κουτσούμπας. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: