Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017

Επαφές του γιου του Τραμπ με τους Ρώσους για τη συλλογή πληροφοριών κατα της Χιλαρι

Συνέχεια στο δράμα των στενών επαφών της οικογένειας Τραμπ δίνουν οι συνομιλίες μέσω email του Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώνονται τόσο οι επαφές με την περιβόητη Ρωσίδα δικηγόρο, όσο και το γεγονός πως είχε λάβει γνώση πως εκείνη διέθετε ενοχοποιητικά στοιχεία για την αντίπαλο του πατέρα του, Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, από τις απαντήσεις του Αμερικανού φαίνεται πως ήθελε να λάβει γνώση αυτών των στοιχείων και όπως γράφει "λάτρευε" την ιδέα μιας τέτοιας διαρροής. Μάλιστα, στα έγγραφα που πιεζόμενος από τον Τύπο, έδωσε μόνος του ο Τραμπ ο νεότερος στη δημοσιότητα, φαίνεται πως τις πληροφορίες κομίζει ανώτατος δικαστικός λειτουργός της ρωσικής ομοσπονδίας.

Οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τις συναντήσεις αυτές, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο στο αρχηγείο του νυν προέδρου έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολύ καλές σχέσης με τη ρωσική κυβέρνηση. Πρόκειται για Ρώσους επιχειρηματίες - προτεζέ του Πούτιν και δικηγόρους που έχουν πολύ στενές επαφές με ανώτατους δικαστικούς, που χαίρουν της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου. Θυμίζουμε πως έπειτα από την χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον γιο του προέδρου να καταθέσει για την υπόθεση.
Το ντιλ για τα ενοχοποιητικά στοιχεία
Ο συνδετικός κρίκος υπήρξε ο Ρομπ Γκόλντστοουν, ρεπόρτερ σε ταμπλόιντ που γνώριζε την οικογένεια Τραμπ από την περίοδο που οι επιχειρήσεις της προσπαθούσαν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία. "Ο Έμιν με κάλεσε και μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον" γράφει ο Γκόλντστοουν στον Τραμπ και συνεχίζει: "Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας συναντήθηκε με τον πατέρα του Άρας το πρωί και στη συνάντησή του προσφέρθηκαν να παρέχουν στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ ορισμένα επίσημα έγγραφα που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι και τις επαφές της με τη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα για τον πατέρα σου". Το Mail συνεχίζει αναφέροντας πως πρόκειται για ευαίσθητα και άκρως απόρρητα στοιχεία "δείγμα της στήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της στον κ. Τραμπ".
δείγμα της στήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της στον κ. Τραμπ

Η απάντηση του Τραμπ ήταν άμεση και σε αυτή ζητούσε από τον μεσάζοντα να φιξάρουν τηλεφωνικό ραντεβού με τον καλλιτέχνη. "Αν είναι όπως τα λες, το λατρεύω, ειδικά για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι" έγραφε για τα στοιχεία που θα μπορούσε η καμπάνια Τραμπ να χρησιμοποιήσει ενάντια στην αντίπαλό του. Ωστόσο, μέσα από τις συνομιλίες δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό αφορούσε στις υποκλοπές στο Δημοκρατικό Κόμμα που "έσκασαν" το φθινόπωρο.
Ο Τραμπ της Ρωσίας και οι σχέσεις με την Αμερική
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, στο email γινόταν γνωστό πως η πληροφορία θα ερχόταν από τον Εμίν, διάσημο καλλιτέχνη στη Ρωσία και γιο του Αράς Αγκαλάροφ, επιχειρηματία που αποκαλείται συχνά, "Τραμπ της Ρωσίας" και ο οποίος έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με τους nytimes, ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει αναλάβει την ανέγερση κρατικών κτιρίων, ενώ το 2013, ο ίδιος ο Πούτιν του απένειμε το "βραβείο τιμής της ρωσικής ομοσπονδίας". Ο Τραμπ ο νεότερος, γνώριζε τον καλλιτέχνη, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν σε διοργάνωση καλλιστείων στη Μόσχα το 2013.
Οι πληροφορίες που προκύπτουν από το mail αναφέρουν πως Ρώσος δικαστικός, γενικός εισαγγελέας της ομοσπονδίας, διέθετε ενοχοποιητικά στοιχεία για τις επαφές της Κλίντον με ρωσικά συμφέροντα. Το όνομα αυτού, Γιούρι Γιακόβλεβιτς, διορισμένος από τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο και γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τη Ρωσίδα δικηγόεο Βεσέλντσκαγια. Στη συνέχεια των συνομιλιών, φαίνεται πως ο συνδετικός κρίκος προτείνει συνάντηση δια ζώσης στον Τραμπ, η οποία και έλαβε χώρα όντως στον πύργο της οικογενείας. Έτσι, στις 7 Ιουνίου ο Τραμπ λάμβανε τα ονόματα των δύο ανθρώπων, μια εκ των οποίων η δικηγόρος, που ο Γκόλντστοουν αποκαλεί "εκπρόσωπο της ρωσικής ομοσπονδίας". Στη συνάντηση ήταν παρών και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, το όνομα του οποίου έχει επίσης εμπλακεί πολλάκις στην υπόθεση ρωσικής παρέμβασης στα των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συζήτησης.

Η υπόθεση των επαφών του γιου του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσίδα δικηγόρο, απασχολεί εδώ και ημέρες τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ έπειτα από ενημέρωση της εφημερίδας nytimes, πως διαθέτει τις συνομιλίες και θα τις δημοσιεύσει, ο Τραμπ ο νεότερος, αποφάσισε να δώσει μόνος του στη δημοσιότητα τα email από την 3 Ιουνίου του 2016 και έπειτα. "Οι πληροφορίες που ανέφεραν πως είχαν για την Κλίντον, θεώρησα πως αφορούσαν σε έρευνα της αντιπολίτευσης" σημειώνει ο Τραμπ στο  κείμενο που συνοδεύει τα mail στο twitter, ενώ τονίζει - πως παρά τα όσα αναφέρονται στις συνομιλίες - η γυναίκα δεν ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα στοιχεία για την Κλίντον και ο νόμος για τις υιοθεσίες
Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση ο γιος του Αμερικανού προέδρου σημειώνει πως η δικηγόρος ήθελε να συζητήσουν για την πολιτική υιοθεσιών στη Ρωσία αναφορικά με Αμερικανούς πολίτες. Στο ρεπορτάζ της nytimes, αναφέρεται πως η Βεσελνίτσκαγια δρούσε από το 2012 ενάντια σε νόμο που τιμωρούσε Ρώσους πολίτες με ποινικό μητρώο, κατάσχοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύοντας την είσοδό τους στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τότε απαντήσει στο νόμο, με απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από τη Ρωσία σε αμερικανικές οικογένειες. Αυτό το τελευταίο ζήτημα είναι εκείνο γύρο από το οποίο περιστράφηκε η συζήτηση, όπως ισχυρίζεται ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να εξηγήσει το έναυσμα αυτής της συνάντησης, που φαίνεται πως είναι τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά της Κλίντον.
Τα όσα είπε ήταν αόριστα και δεν έβγαζαν κανένα νόημα

Η nytimes ζήτησε από τον γιο του προέδρου να σχολιάσει το θέμα και εκείνος ανέφερε πως η Ρωσίδα αναφέρθηκε γενικά και αόριστα για ιδιώτες από τη Ρωσία που χρηματοδοτούσαν την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και υποστήριζαν την Χίλαρι Κλίντον. "Τα όσα είπε ήταν αόριστα και δεν έβγαζαν κανένα νόημα" προσθέτει ο Τραμπ ο νεότερος και αναφέρει πως σύντομα έγινε κατανοητό πως δεν θα τους παρείχε πληροφορίες που να βγάζουν νόημα.

"Στη συνέχεια άλλαξε θέμα και ξεκίνησε να συζητά για την υιοθεσία στη Ρωσία και το νόμο κατά Ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ" σχολιάζει. Παρόμοια ήταν και τα σχόλια για τη συνάντηση του μεσάζοντα Γκόλντστοουν που βρισκόταν επίσης παρών στη συνάντηση. Μιλώντας για το θέμα, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση, ενώ ξεκαθάριζε πως δεν γνωρίζει προσωπικά την Ρωσίδα δικηγόρο.
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Λευτέρης Σαββίδης
http://news247.gr/  

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση χθες να μάθει πώς επιτράπηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της ρωσίδας δικηγόρου που συναντήθηκε με τον γιό του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2016.
Σε επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Γκράσλεϊ σημείωσε ότι η έγκριση για να ταξιδέψει η δικηγόρος, Ναταλία Βεσελνίτσκαγια στις ΗΠΑ είχε ημερομηνία λήξης τις 7 Ιανουαρίου 2016, και η αίτησή της για παράταση είχε απορριφθεί, είπε το γραφείο του Γκράσλεϊ σε δήλωση του.
Κλήση από την Νταϊάν Φάινσταϊν της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας
Την ίδια ώρα η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δήλωσε ότι θέλει να καλέσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, γιο του προέδρου, να εμφανιστεί για κατάθεση ενώπιον της επιτροπής.
Η επιτροπή διερευνά, ξεχωριστά από άλλες παρόμοιες έρευνες άλλων επιτροπών στο Κογκρέσο, τη σχέση της προεκλογικής ομάδας εκστρατείας του Τραμπ το 2016 με τη Ρωσία.
Ο γιος του Τραμπ δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων χθες όταν δημοσιοποίησε μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλαξε πέρυσι σχετικά με μια Ρωσίδα δικηγόρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία έφερε το θέμα στο φως, η δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκα ισχυρίστηκε ότι αντιπροσωπεύει τη ρωσική κυβέρνηση και θέλει να του δώσει πληροφορίες που θα βλάψουν την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Ο Τραμπ τζούνιορ επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τη Ναταλία Βεσελνίτσκα, αλλά είπε ότι εκείνη ενδιαφέρθηκε περισσότερο να συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη του επιτελείου του με τη ρωσική κυβέρνηση. Το θέμα πάντως της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές ερευνάται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ και από πολλές επιτροπές του Κογκρέσου.
Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η υπόθεση αυτή δεν είναι παρά μια σκευωρία των Δημοκρατικών για να δικαιολογήσουν την ήττα τους στις εκλογές. Όμως οι αποκαλύψεις για τις επαφές συνεργατών του με Ρώσους φαίνεται ότι υπονομεύουν την υπερασπιστική γραμμή του.
Η Βεσελνίτσκαγια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC είπε ότι οι τρεις συνεργάτες του Τραμπ με τους οποίους συναντήθηκε (σ.σ. ο υιός Τραμπ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ) "ήθελαν προφανώς τέτοιες πληροφορίες, τις ήθελαν πραγματικά". Η ίδια σκόπευε να τους μιλήσει για τον λεγόμενο "νόμο Μαγκνίτσκι" με τον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Ρόμπι Μουκ, τόλμησε πάντως να θέσει το ερώτημα: "Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;". Μια διάσημη ερώτηση, που είχε τεθεί το 1973 από έναν γερουσιαστή, όταν η έρευνα για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Συγχαρητήρια Τραμπ στο γιο του
O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα τον μεγαλύτερο γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έναν «άνθρωπο υψηλής ποιότητας» και εξήρε τη διαφάνεια με την οποία ενήργησε, στην υπόθεση της συνάντησής του με τη Ρωσίδα δικηγόρο που του παρουσιάστηκε ως απεσταλμένη της ρωσικής κυβέρνησης.
«Ο γιος μου είναι ένας άνθρωπος υψηλής ποιότητας και χειροκροτώ την διαφάνειά του» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια σύντομη ανακοίνωση που ανέγνωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: