Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: 'Στρίβουν το μαχαίρι για να μην μπορούν να γίνουν ράμματα'

Μία νέα καταγγελία, η οποία καταδεικνύει πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει αλλάξει τακτική και συμπεριφορές, έφτασε σήμερα στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, που πραγματοποιείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. 
Ο Γιώργος Μώρος, με την έναρξη της κατάθεσής του, υποστήριξε πως στην είσοδο του κτιρίου χρυσαυγίτες που είχαν γεμίσει το σημείο του φώναξαν "θα τα πούμε έξω" επισημαίνοντας πως δεν διαθέτει την απαραίτητα ασφάλεια για τη σωματική του ακεραιότητα.
Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως το 1998 σε ηλικία 15 ετών προσηλυτίστηκε από χρυσαυγίτες και άρχισε να περνάει ώρες στα παλιά γραφείο της οργάνωσης, στην οδό Σολωμού. Όπως είπε, οι χρυσαυγίτες συνήθιζαν να φέρονται εξευτελιστικά σε μετανάστες ενώ κάθε Σάββατο βράδυ χτυπούσαν αλλοδαπούς, περιφερειακά της Αθήνας. Για αυτές τις ενέργειες μάλιστα, ανέφερε πως η ηγεσία της Χρυσής Αυγής "μόνο που δεν τους έδινε βαθμό".

Ο ίδιος εξήγησε ότι έξι μήνες αργότερα απεχώρησε, αφού ήταν κατά το ήμισυ αλλοδαπής καταγωγής και δεν ενστερνιζόταν το σύνθημα "έξω οι ξένοι" των χρυσαυγιτών.
Στη συνέχεια, περιέγραψε ότι μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα όπου δεν παρουσιάστηκε κανένα ζήτημα μέχρι την περίοδο των πογκρόμ των χρυσαυγιτών, το 2013. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τον στοχοποίησαν και χτύπησαν τρεις φορές. Με την πρώτη φορά απέκτησε επτά ράμματα καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι με μπουκάλι, ενώ πλέον -όπως κατέθεσε- παθαίνει και κρίσεις επιληψίας. Τη δεύτερη φορά του έσπασαν τα δόντια και την τρίτη μαχαιρώθηκαν από ομάδα χρυσαυγιτών οι οποίοι είχαν επιτεθεί κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ και ενώ διεξαγόταν συναυλία χιπ χοπ.
Έτσι χτυπάνε οι νεοναζί

Εντύπωση προκαλεί πάντως, η επισήμανση του μάρτυρα για τον τρόπο που επιτίθενται με μαχαίρι οι χρυσαυγίτες, τρόπος που χρησιμοποιήθηκε στον ίδιο αλλά και στον Παύλο Φύσσα. Είπε στο δικαστήριο ότι συνήθως στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή για να μην μπορούν να γίνουν ράμματα, καθώς και ότι χτυπάνε από τη μέση και κάτω, προκειμένου ο αυτουργός να κατηγορηθεί για αδικήματα που σχετίζονται με τραυματισμό, και όχι με ανθρωποκτονία.
Κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μώρος: "Η τρίτη φορά ήταν Ιούλιος 2013. Γινόταν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ, συναυλία χιπ χοπ στην Καλλιθέα. Η ομάδα περιφρούρησης ήταν περίπου 15 άτομα, με κράνη και ρόπαλα για πιθανό πέσιμο, όπως και έγινε. Ακούμε ένα μπαμ. Ήταν μια μολότωφ, είδα τη λάμψη. Είδα άτομα που συγκρούστηκαν με την ομάδα περιφρούρησης. Προσπάθησα να απομακρύνω από το χώρο τα παιδιά και τους γέρους". Περιγράφοντας τους επιτιθέμενους μίλησε για 20 άτομα που φορούσαν μπλούζες μαύρες με συνθήματα  της Χρυσής Αυγής και το μαίανδρο, ενώ αναγνώρισε δύο άτομα, τα οποία κατονόμασε με τον ένα με το μικρό του όνομα και το δεύτερο με το ψευδώνυμό του, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές.
Όσο για τα τραύματά του εξήγησε: "δέχθηκα τρεις μαχαιριές πίσω και μάλιστα τη μια τη γύρισε για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Μου είπαν ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε αυτού του χώρου, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιος με χτύπησε. Ήταν πίσω μου"..
Πρόεδρος: Έχουν πολλές διαφορές οι καταθέσεις σας....
Μάρτυρας: Έχω πάθει κατάθλιψη και παίρνω αγωγή. Συχνά παθαίνω φλας μπακ. Αυτά που λέω σήμερα τα θυμάμαι.
Πρόεδρος: Πώς έληξε αυτό;
Μάρτυρας: Τον Οκτώβριο πήγαμε στο στέκι τους και τους χτυπήσαμε, τον Στήβεν και τον Τρούπε μόνο (σ.σ. Πρόκειται για τα δύο άτομα που αναγνώρισε). Τους ρίξαμε κάτι ψιλές. Τα άλλα ήταν μικρά παιδιά, τους είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν τους χτυπήσαμε πολύ, μόνο για να τους τρομοκρατήσουμε.
Εισαγγελέας: Εσείς με ποιους τους χτυπήσατε;
Μάρτυρας: Με τους αντιφασίστες στην Καλλιθέας. Πήγα και ζήτησα βοήθεια από αυτούς.
Εισαγγελέας: Η Αστυνομία έκανε τίποτε;
Μάρτυρας: Όχι, και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά. Δεν έκανε τίποτε. Καθόταν απέναντι.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μηνύσεις, αφού τραυματιστήκατε;
Μάρτυρας: Γιατί πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μαζί τους. Θέλησα να το λύσω αλλιώς.
Υπεράσπιση: Είπατε για τον Στίβεν, ότι τον αναγνωρίζετε στην αστυνομία > και στην ανακρίτρια και σε μας είπατε δεν ήταν. Ζήτησαν μια εξήγηση για τη διαφοροποίηση;
Μάρτυρας:Όχι.
Υπεράσπιση: Αφού είπατε ότι δεν είδατε ποιος σας μαχαίρωσε και όπως προέκυψε ήταν οι «Αυτόνομοι Μαίανδροι» γιατί αποκλείετε να σας μαχαίρωσε κάποιος από τη περιφρούρηση;
Μάρτυρας: Ήταν από τους φασίστες. Για να περάσεις στη συναυλία έπρεπε να περάσεις από την περιφρούρηση. Πέρασα από τα παιδιά, κουνήσαμε το κεφάλι. Ήρθε ένας από πίσω με καπελάκι της ΧΑ και με μαχαίρωσε.
Υπεράσπιση: Αυτό πρώτη φορά το λέτε.
Μάρτυρας: "εν μέρει έδιωξαν τις δημοτικές αρχές"
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ξεκίνησε η εξέταση του Ηλία Ντονά, αντιδημάρχου Οιχαλίας, όταν το Σεπτέμβριο του 2013 σημειώθηκε το περιστατικό στην εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά.
Ο μάρτυρας αντίθετα με τον πρώην δήμαρχο Φιλ. Μπάμη, δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε ζήτημα στη συγκεκριμένη εκδήλωση, κάνοντας λόγο για 600 άτομα με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι, καθισμένοι με σημαίες. "Όταν ο δημαρχός πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποιεί τη λέξη «λήθη». Ο Παναγιωτάρος φώναξε «Ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο». Είχε ντουντούκα και πλησιάζει,  παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα και το Δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια" περιέγραψε. Αμέσως μετά, κατά το μάρτυρα, "ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του. Αποχώρησα, όταν είδα τον Κασιδιάρη να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος".
Ο Ηλ. Ντονάς καταλόγισε "απρεπή συμπεριφορά" στους δύο βουλευτές, αποφεύγοντας να μιλήσει για βίαιο περιστατικό, καθώς δεν υπήρξαν "πιστόλια και μαχαίρια", περιγράφοντας παράλληλα έντονες αντιδράσεις και σπρωξίματα τα 15 λεπτά που διήρκεσε το συμβάν.
Πρόεδρος: Αυτό που λέτε, ότι δηλαδή με το έτσι θέλω έδιωξαν τις δημοτικές αρχές, ισχύει;
Μάρτυρας: Εν μέρει σε μεγάλο βαθμό. Δεν κατέθεσε στεφάνι ούτε Δήμαρχος ούτε ο αντιδήμαρχος. Θα πάμε παρακαλετά να ζητάμε να καταθέσουμε στεφάνι;
Εισαγγελέας: Υπήρξε βία στην εκδήλωση;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω βία, αλλά ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος είχαν μια απρεπή συμπεριφορά. Δεν είδα να βγάλουν πιστόλια και μαχαίρια. Είπαν ότι είμαστε διορισμένοι.
Εισαγγελέας: Η αστυνομία;
Ντο: Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε. Δεν είδα να έρθει κάποιος να πάρει το μικρόφωνο από τον Κασιδιάρη.
Πρόεδρος: Πως έφυγε ο Δήμαρχος από το χώρο;
Μάρτυρας: Με την καθοδήγηση της ασφάλειας. Ο δήμαρχος δεν έφυγε από μόνος του.
Αναπλ. Εισαγγελέας: Τα μέλη της ΧΑ ήταν οργανωμένοι;
Μάρτυρας: Κατέβαιναν από λεωφορεία και πήγαιναν παρατεταγμένα.

Αντωνία Ξυνού
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: