Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Έφηβοι μετανάστες λόγω βίας, φτώχειας και έλλειψης εκπαίδευσης

Η ασφάλεια, η πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα, η εκπαίδευση και η εργασία είναι οι κύριοι λόγοι που αναγκάζουν παιδιά και εφήβους από την υποσαχάρια Αφρική ή τη Συρία και το Ιράκ να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF, τα παιδιά αυτά δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.

Η έρευνα της UNICEF και της πρωτοβουλίας Reach δείχνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που μετακινούνται από την Αφρική δεν σκοπεύουν αρχικά να πάνε στην Ευρώπη, ωστόσο τα τραύματα και η κακοποίηση που είδαν ή υπέστησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα αναγκάζει να φύγουν στην Ευρώπη.


Έπειτα από συνεντεύξεις με 850 εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, που πραγματοποιήθηκαν στις δύο κύριες πύλες προς την Ευρώπη, την Ιταλία και την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά άφησαν πίσω τους χώρες στις οποίες αισθάνονταν ότι δεν είχαν πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους και δεν έβλεπαν προοπτικές για το μέλλον τους.

Για πολλά από αυτά τα παιδιά η Ιταλία ή η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός τους, καθώς σκοπεύουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους σε άλλη χώρα, ενώ άλλα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μείνουν στην Ιταλία ή στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής τους.

Η «τραυματική» Λιβύη

Τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στο σύνολό τους συμφωνούν πως το χρονικό διάστημα που πέρασαν στη Λιβύη ήταν το πιο τραυματικό μέρος του ταξιδιού τους στην ξηρά.

Σχεδόν τα μισά από αυτά (47%) δήλωσαν ότι είχαν απαχθεί για λύτρα στη Λιβύη και ένα στα τέσσερα παιδιά (23%) ανέφερε ότι συνελήφθη αυθαίρετα και κρατήθηκε στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Το 75% των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που μετείχαν στην έρευνα έλαβαν την απόφαση να ξεκινήσουν το ταξίδι μόνα τους.

Το 31% των παιδιών αποφάσισε να μεταναστεύσει εξαιτίας της βίας ή προβλημάτων στο σπίτι τους και/ή με τις οικογένειές τους.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία αναφέρθηκε επίσης ως ο κύριος λόγος για τη φυγή από το 1 στα 5 κορίτσια που ερωτήθηκαν.

Μόνο οι μισοί πήγαιναν στην Ευρώπη

Λιγότερα από τα μισά παιδιά ανέφεραν ότι έφυγαν από το σπίτι τους με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το 20% δήλωσε ότι έφυγε με σκοπό να πάει στη Βόρεια Αφρική και το 12% να παραμείνει σε κάποια γειτονική χώρα.

Ανάμεσα στα παιδιά που έφυγαν με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη, η πρόσβαση στην εκπαίδευση (38%) και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (18%) ήταν σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την απόφασή τους.

Αντίθετα, ανάμεσα στα παιδιά που σχεδίασαν το ταξίδι τους με σκοπό να φτάσουν σε χώρες της δυτικής ή της βόρειας Αφρικής, ο κύριος παράγοντας για την απόφασή τους ήταν η αναζήτηση εργασίας.

Στην Ελλάδα

Τα παιδιά που μετείχαν στην έρευνα στην Ελλάδα τείνουν να έχουν πάρει μια κοινή απόφαση με την οικογένειά τους και έρχονται εδώ με την οικογένειά τους (91% των ερωτηθέντων).

Προερχόμενα από χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, πήραν την απόφαση να φύγουν κυρίως λόγω των συρράξεων, του αισθήματος ανασφάλειας στην πατρίδα τους και της αίσθησης ότι η κατάσταση εκεί δεν θα βελτιωθεί σύντομα.

Επίσης, μέσω όσων είπαν προκύπτει ότι οι οικογένειές τους πήραν την απόφαση της φυγής προς την Ευρώπη, όχι μόνο αναζητώντας την ασφάλεια, αλλά και την εκπαίδευση.

Οι περιπτώσεις που παιδιά και γονείς ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα ως τελικό τους προορισμό ήταν σπάνιες, ενώ οι πιο συχνοί προορισμοί στους οποίους σκόπευαν να πάνε είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι από τις συνεντεύξεις μεταξύ των παιδιών προσφύγων και μεταναστών αποκαλύπτεται πως οι μακροχρόνιες διαδικασίες και η σύγχυση σχετικά με τα δικαιώματά τους οδήγησαν πολλά παιδιά να εγκαταλείψουν τα ιταλικά και ελληνικά συστήματα υποδοχής.

Αυτό είχε ως συνέπεια να χάσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο κακοποίησης και εκμετάλλευσης. http://www.efsyn.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: