Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2017

Αθώοι οι αστυνομικοί, «αναξιόπιστοι» μάρτυρας και θύμα

Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τους δύο αστυνομικούς που κατηγορούνταν ότι έσπρωξαν μηχανάκι με δύο νεαρούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Ο εισαγγελέας έκρινε αναξιόπιστη τη μάρτυρα κατηγορίας των αστυνομικών ενώ το δικαστήριο δεν δέχτηκε να εξετάσει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, ούτε και να εξετάσει κατ' αντιπαράσταση τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών για τις συνθήκες του τραυματισμού των νεαρών.

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 23 Ιανουαρίου 2013 όταν οι δύο νεαροί δεν σταμάτησαν σε σήμα για έλεγχο από την ομάδα ΔΙΑΣ επειδή ο οδηγός δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης. Ακολούθησε καταδίωξη με κατάληξη τον βαρύτατο τραυματισμό των δύο νεαρών καθώς το μηχανάκι εξετράπη της πορείας του και έπεσαν σε πρανές από ύψος 8 μέτρων.


Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως είδε τον συνεπιβάτη αστυνομικό της ΔΙΑΣ να σπρώχνει με το πόδι του το μηχανάκι των παιδιών, κάτι που κατέθεσε στο δικαστήριο και ο οδηγός του δικύκλου.

Οι δύο αστυνομικοί δικάστηκαν με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, ενώ το κατηγορητήριο τους απέδιδε «πρόθεση από κοινού, έχοντας δηλαδή κοινό δόλο κατόπιν συναπόφασης και συνεννόησης».

Ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και της έδρας έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί η μαρτυρία της γυναίκας οδηγού που είδε το συμβάν και κατήγγειλε το «σπρώξιμο» από τους αστυνομικούς.

Ο λόγος της απαξίωσής της ήταν ότι συγγενικό της πρόσωπο είχε στο παρελθόν... δικαστική εμπλοκή με βαριά ποινή φυλάκισης και αυτό ήταν που έκανε τον εισαγγελέα κατά την αγόρευσή του να χαρακτηρίσει ευθέως «αναξιόπιστη» τη μάρτυρα, προτείνοντας την απαλλαγή των δύο αστυνομικών.  

Την ίδια τύχη είχε μάλλον και η κατάθεση του ίδιου του ενός εκ των δύο θυμάτων, του οδηγού του δικύκλου, ο οποίος επίσης κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί έσπρωξαν σκόπιμα το όχημά του για να τους ανατρέψουν.

Ομοίως και η μητέρα του συνεπιβάτη (ο οποίος έμεινε σε κώμα για περίπου τρεις μήνες και δεν θυμάται τίποτε από το περιστατικό) κατήγγειλε ότι από την πρώτη στιγμή που ο οδηγός ανέκτησε τις αισθήσεις του αναπαριστούσε με κινήσεις (καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει) τι είχε συμβεί.

Στην απολογία τους οι δύο αστυνομικοί αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε επαφή με το δίκυκλο των νεαρών ενώ ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι έσπρωξε τα παιδιά κατά τη διάρκεια της δικής του απολογίας λιποθύμησε. 
Όπως καταγγέλλει με δήλωσή της η μητέρα του τότε 16χρονου συνεπιβάτη του μοτοποδήλατου, το δικαστήριο δεν δέχτηκε να γίνει κατ' αντιπαράσταση εξέταση των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών αλλά ούτε και να προβληθεί βίντεο από κάμερες γειτονικών καταστημάτων που έχουν συλλάβει τη σκηνή της καταδίωξης λίγο πριν από την εκτροπή του δικύκλου.

Επίσης δεν έλαβε καν υπόψη του την πραγματογνωμοσύνη του πολιτικού μηχανικού - συγκοινωνιολόγου Γιώργου Καλαφατά. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η ίδια η κ. Π. Λασιθιωτάκη δηλώνει πως αυτό που προέχει τώρα είναι να ηρεμήσει η οικογένειά της από τον... γολγοθά της δίκης και επιφυλάσσεται για τις νομικές της ενέργειες στο μέλλον.

«Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του μόνο τη μία από τις τρεις πραγματογνωμοσύνες που παρουσιάστηκαν, αγνοώντας κατά πρωτοφανή τρόπο τις άλλες δύο», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του οδηγού του δικύκλου Γιάννης Λεβέντης τονίζοντας ότι επιφυλάσσεται μαζί με τον συνήγορο του δεύτερου νεαρού για την υποβολή έφεσης επί της απόφασης λόγω εσφαλμένης εκτίμησης του δικαστηρίου.

Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από συναδέλφους των δύο αστυνομικών που είχαν γεμίσει την αίθουσα του δικαστηρίου.
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΕΝΣΤΟΛΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΤΟΣΟ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ.
ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ "ΖΑΡΤΙΝΙΕΡΑ".

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.