Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2017

Χιλιάδες Γερμανοί εμπλέκονται στα Panama Papers

Για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, οργανωμένο έγκλημα ή άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις θα διεξάγει έρευνα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος της Γερμανίας, που έχει από χθες πρόσβαση στα Panama Papers, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Ζeitung.

Χιλιάδες Γερμανοί πολίτες και τουλάχιστον 28 τράπεζες «φιγουράρουν» στις λίστες, καθώς είχαν δοσοληψίες με το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες και μεσαίες γερμανικές τράπεζες βοήθησαν πελάτες τους να ανοίξουν ή να διατηρήσουν «εταιρείες γραμματοκιβωτίου» ή να ανοίξουν ανάλογους λογαριασμούς.

Ορισμένες μάλιστα όπως η Commerzbank, η Hypo-Vereinsbank και μια θυγατρική της κρατική Bayern-LB στο Λουξεμβούργο πρέπει να καταβάλουν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων για την ανάμειξή τους. Ορισμένες έχουν ξεφύγει αλλά τώρα θα μπουν στο μικροσκόπιο.


Ωστόσο, δεν θα γίνουν έρευνες για όλους επειδή η απλή ιδιοκτησία μιας «εταιρείας γραμματοκιβωτίου» δεν διώκεται, όπως γράφει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι θα πρέπει να την έχει χρησιμοποιήσει για παράνομους σκοπούς, όπως λ.χ. για να αποκρύψει εισοδήματα ή για να φοροδιαφύγει.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, που επισημαίνει ότι δεν δημοσίευσε όλα τα ονόματα.

Κι αυτό γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν όσοι αναφέρονται στις λίστες δεν είναι τίποτε παραπάνω από απλοί ιδιοκτήτες τέτοιων εταιρειών.

Δημοσίευσε μόνο τα ονόματα ιδιαίτερων περιπτώσεων όπως για παράδειγμα των μάναντζερ της Siemens Xανς Γιόακμ Κόλσντορφ και Γιούργκεν Ραντόμσκι.

Ο πρώτος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος της εταιρείας στην Νότια Αμερική και ο δεύτερος είναι ύποπτος για μεταφορά μαύρου χρήματος στον Παναμά από ένα ελβετικό λογαριασμό.

Επίσης, η SZ δημοσίευσε το όνομα του πρωταθλητή της φόρμουλα 1 Νίκο Ρόσμπεργκ του οποίου το συμβόλαιο με την Mercedes έγινε μέσω των βρετανικών Παρθένων Nήσων.
efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: