Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

Φουντώνει ο διπλωματικός πόλεμος για την Κριμαία μέσω Siemens

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται, σύμφωνα με συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές, να εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την Κριμαία εξαιτίας των ενδείξεων πως η Μόσχα παρέκαμψε τις προηγούμενες κυρώσεις και μετέφερε τουρμπίνες που είχε αγοράσει από την γερμανική Siemens στην χερσόνησο για κατασκευή ηλεκτρικού σταθμού. 

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σχεδιάζει την κατασκευή άλλου ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κριμαία.


H Κριμαία, όσον αφορά την ΕΕ, τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων για την παράδοση (μεταξύ άλλων) τεχνολογικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές εταιρείες. Το σκάνδαλο προέκλυψε όταν πλήθος αναφορών ήθελαν τέσσερις τουρμπίνες της (γερμανικής) Siemens που είχαν πωληθεί στη Ρωσία για χρήση στη νότια Ρωσία να μεταφέρθηκαν στην Κριμαία. 

Και η εταιρεία ανέφερε στη συνέχεια πως οι δικές της πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μεταφορά του εξοπλισμού στη χερσόνησο, προσπαθώντας η ίδια να αποστασιοποιηθεί από την κρίση -παγώνοντας την παράδοση νέου εξοπλισμού και αναθεωρώντας άλλες συμφωνίες που αφορούν σχέδια στη Ρωσία. 

Τη Δευτέρα, το συνήθως καλά πληροφορημένο Reuters μετέδωσε πως οι υπουργοί της ΕΕ σκοπεύουν την Τετάρτη να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας εξαιτίας της υπόθεσης με τις τουρμπίνες. 

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο υποστήριξαν πως το Βερολίνο πρότεινε να προστεθούν στη «μαύρη λίστα» τρεις ή τέσσερις ρώσοι αξιωματούχοι. 

Παράλληλα, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Βιάτσελσλαβ Κραβτσένκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, πως η Μόσχα πρόκειται να αναζητήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή και τρίτου ηλεκτοπαραγωγικού σταθμού στην Κριμαία.
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: