Κυριακή, Ιουλίου 23, 2017

Σύσταση καρτέλ από VW, Porsche, Audi, BMW και Daimler

Στο σκάνδαλο των παραποιημένων ρύπων που έχει διασύρει διεθνώς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται να προστεθεί η κατηγορία για σύσταση καρτέλ από τη Volkswagen, την BMW, την Αudi, την Porsche και την Daimler σε βάρος των προμηθευτών τους, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται ένα είδος αυτοκαταγγελίας των VW, Audi, Daimler και Porsche σε γερμανικές αρχές ανταγωνισμού, οι πέντε εταιρίες συνεννοούνταν για τεχνολογικά θέματα, κόστη και προμηθευτές.


Μέχρι στιγμής VW, Daimler και ΒΜW δεν θέλησαν να πάρουν επίσημα θέση, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά της και η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, που θεωρείται η ανώτατη υπηρεσία της Ε.Ε. για ζητήματα ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Η κατηγορία που δημοσιεύει το Der Spiegel είναι βαριά. Περισσότεροι από 200 συνεργάτες των εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις ήδη από τη δεκαετία του '90 και φρόντιζαν έτσι ώστε να μην υφίσταται πραγματικός ανταγωνισμός.

Στο τραπέζι των συναντήσεων βρίσκονταν οι λεπτομέρειες της εξέλιξης μοντέλων και συγκεκριμένα συμφωνίες ως προς την τεχνολογία αντιμετώπισης των ρύπων από ντιζελοκινητήρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Daimler, BMW, Audi, Porsche και VW συνεννοούνταν εδώ και πολλά χρόνια για το μέγεθος των ντεπόζιτων για AdBlue, ένα μείγμα το οποίο διασπά το οξειδίου του αζώτου σε αβλαβές άζωτο και νερό.

Επειδή τα μεγάλα ντεπόζιτα ήταν ακριβά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν σε μικρότερα, τα οποία δεν αρκούσαν όμως αργότερα για να «καθαρίσουν» τους ρύπους.

Σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, δεν αποκλείεται ακριβώς σε αυτό το σημείο να εντοπίζεται η ρίζα του σκανδάλου με τους παραποιημένους ρύπους.

Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: