Κυριακή, Αυγούστου 06, 2017

Τραγωδία με νεκρο προσφυγα στην Πάτρα: Από το 2008 είχε κριθεί ακατάλληλο το κτίριο που κατέρρευσε στο λιμάνι

Από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε, χθες στο λιμάνι της Πάτρας, σκοτώντας έναν 27χρονο μετανάστη από την Αλγερία και τραυματίζοντας σοβαρά ακόμη ένα άτομο. 
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Πάτρας, από το 2015, το κτίριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο. Μάλιστα η σύμβαση για την κατεδάφισή του υπογράφηκε, χθες το πρωί - ημέρα της τραγωδίας - και προβλεπόταν να γίνει εντός τριμήνου. 


Αν και είχε κριθεί ακατάλληλο το κτίριο χρησιμοποιούσε για χρόνια το λιμενικό ως χώρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Το τελευταίο διάστημα μετανάστες διέμεναν εκεί, ένας από αυτούς ήταν και το θύμα, μόλις 27 ετών.
Στο μεταξύ μια άτυπη αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ Δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένος Πατρών μετά την κατάρρευση, όπως αναφέρει το thebest.gr. 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΛΠΑ σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο - αποθήκη δεν ανήκε πλέον στη χερσαία ζώνη του λιμένα με βάση την πρόσφατη απόφαση που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων. Παράλληλα υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ και η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης του 2012 με την οποία αποδίδετο ο χώρος στο Δήμο. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, ο Οργανισμός είχε αναλάβει την κατεδάφισή του, η οποία όμως καθυστέρησε από παρεμβάσεις της αρχαιολογικής η οποία προσπάθησε να χαρακτηρίσει το κτίσμα διατηρητέο.

Έτσι μόλις το πρωί της Παρασκευής κατάφερε να υπογράψει με ανάδοχο εταιρεία η οποία ανέλαβε την κατεδάφισή του. Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιρρίψει εξ΄ ολοκλήρου την ευθύνη στον ΟΛΠΑ και σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά το συμβάν υποστηρίζει ότι είχε εκτιμήσει την επικινδυνότητα του κτιρίου κι είχε ζητήσει από τον ΟΛΠΑ να απομακρύνει μηχανήματα και υλικά και από το Λιμεναρχείο να απαγορεύσει την στάθμευση.«Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον Ο.Λ.ΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου». 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ανησυχίες έχουν κατά καιρούς εκφραστεί δημοσίως για δύο ακόμα κτίρια που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πέρα. Το πολυώροφο κτίριο όπου, πριν τον σεισμό του 2008 στεγάζονταν οι λιμενικές υπηρεσίες της πόλης καθώς και το κτίριο του ΚΕΠ που οι εργαζόμενοι το χαρακτηρίζουν «αδελφάκι» εκείνου που κατέρρευσε.Παράλληλα έντονος προβληματισμός επικρατεί και για το γεγονός ότι η στέγη που κατέρρευσε ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο ένα κατεξοχήν καρκινογόνο υλικό. Ήδη επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι η σκόνη από τον αμίαντο γέμισε την ευρύτερη περιοχή ενώ ερωτήματα εγείρονται και το τι θα συμβεί μέχρι τον καθαρισμό του χώρου αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα απαιτηθούν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: