Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

Σε καθεστώς ασφυξίας το πανεπιστημιακό βιβλίο

Αλυτο παραμένει το ζήτημα των πληρωμών στον κλάδο των εκδοτών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μη διανεμηθούν βιβλία στους φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων την ερχόμενη χρονιά.

Η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές έχει φέρει τους 15.000 εργαζομένους, που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον χώρο της έκδοσης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε οριακή πλέον κατάσταση, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2016.


Και μπορεί τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Παιδείας, αλλά η πληρωμή καθυστερεί λόγω των σχολαστικών ελέγχων που διενεργούνται από το υπουργείο, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα διότι επί της ουσίας το ίδιο το υπουργείο τιμολογεί μέσω του συστήματος «Εύδοξος», όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Αλέξανδρος Παπαζήσης:

«Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα διανέμονται στους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσω του μηχανογραφικού συστήματος “Εύδοξος”. Ο φοιτητής παραλαμβάνει το βιβλίο του από τον εκδότη ή το σημείο διανομής, υπογράφει ηλεκτρονικά και αυτόματα “κλειδώνει” η κατάσταση συγγραμμάτων.

»Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της διανομής, οι εκδότες τιμολογούν με βάση τα στοιχεία που το ίδιο το σύστημα δίνει και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης, ούτε από πρόθεση ούτε από λάθος. Στα οκτώ χρόνια που εφαρμόζεται το σύστημα ουδέποτε έχει παρατηρηθεί ατασθαλία, απλά διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί λόγω των μηχανογραφικών στεγανών που έχουν επιβληθεί».

Υπό καθεστώς ασφυξίας λειτουργούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, το προσωπικό που απασχολούν αλλά και τους συνεργάτες παραγωγής των συγγραμμάτων.

Μάλιστα, λόγω αδυναμίας να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες, δεν μπορούν να τυπώσουν τα βιβλία που είναι αναγκαία για το νέο ακαδημαϊκό έτος με τη διανομή τους να τίθεται εν αμφιβόλω.

Συναντήσεις με τον υπουργό

Οι εκδότες έχουν πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα την αποπληρωμή παλιών οφειλών (από το εαρινό εξάμηνο του 2015-2016) αλλά και τη διαδικασία πληρωμών που αφορά την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017, ενώ του έχουν αποστείλει ήδη δύο επιστολές ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, οι σύλλογοι του κλάδου, ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου), ΕΝΕΛΒΙ (Ενωση Ελληνικού Βιβλίου) και ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου) απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας έκανε περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, συνολικού ύψους 45%. Οπως γνωρίζετε, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ. Παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%. 

»Η συμφωνία που κάναμε για την πληρωμή μας με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχει παραβιαστεί: έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Μάιο του 2016. Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο για τον σκοπό αυτό, η πληρωμή μας όμως καθυστερεί για λόγους γραφειοκρατικούς» αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται για ακόμη μια φορά ο κίνδυνος να μη διανεμηθούν βιβλία στους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Διαλεκτή Αγγελή
 http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: