Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας απαγορεύει τον όρο «κλιματική αλλαγή»

  Σύμφωνα με σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιήλθαν στην κατοχή του Guardian από ένα τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν εφέτος τον Φεβρουάριο ότι πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «κλιματική αλλαγή» και να επιλέγουν αντί αυτού τις «ακραίες καιρικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον Guardian η Μπιάνκα Μέμπιους-Κλουν, επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους, απέστειλε στους εργαζομένους της υπηρεσίας προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν στη θέση τους. Η υπηρεσία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας.


Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται λέξεις και φράσεις που συνδέονται με το κλίμα. Εκτός από την «κλιματική αλλαγή» στη μαύρη λίστα βρίσκεται η «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» που αντικαθίσταται με την «ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες».

Στην ενημέρωση αξιωματούχου της NRCS αναφορικά με τον λόγο της απόφασης αυτής, η απάντηση ήταν ότι πρέπει να υπάρξει μια απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν ισχύουν πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχει γίνει σαφές ότι μια από τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτές της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή, αυτή η προτεραιότητα είναι η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Τζίμι Μπράμπλετ, αναπληρωτής επικεφαλής για τα προγράμματα της NRCS σε email στις 24 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Guardian.

«Παρακαλώ, μιλήστε με το προσωπικό σας και ενημερώστε τους για αυτή την αλλαγή οπτικής εντός του εκτελεστικού τομέα», πρόσθεσε ο Μπράμπλετ σε email, που έστειλε σε εργαζομένους μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ. Ο αξιωματούχος προέτρεψε «σύνεση» κατά τη συζήτηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του οργανισμού σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των αερίων στην ποιότητα του αερίου «μέχρι νεοτέρας».

Η λογοκρισία και οι οδηγίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πριν από σχεδόν μισό χρόνο, αλλά μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, δεν έφεραν μόνο σε αμηχανία τους εργαζομένους, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσαν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο Τιμ Χάφνερ, εργαζόμενος στην NRCS, σε e-mail με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, ζήτησε να μάθει από τον Μπράμπλετ ποια είναι η σωστή ορολογία: «Θα ήθελα να μάθω τους σωστούς όρους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αντί της κλιματικής αλλαγής και οτιδήποτε σχετίζεται με τον άνθρακα …. Θέλω να διασφαλίσω την ενσωμάτωση της σωστής ορολογίας η χρήση της οποίας έχει εγκριθεί από την υπηρεσία».

«Αυτά τα αρχεία αποκαλύπτουν τη λογοκρισία του Τραμπ για την επιστήμη στο όνομα της πολιτικής του ατζέντας», είπε στον Guardian η Μεγκ Τάουνσεντ, δικηγόρος στο Κέντρο Βιοποικιλότητας που εδρεύει στις Η.Π.Α. Η οργάνωση της Τάουνσεντ έχει καταθέσει αγωγή κατά κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εξωτερικών, για να τους αναγκάσει να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες λογοκρινόμενες λέξεις που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: