Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2017

Οργή στη Νέα Υόρκη κατά των ακροδεξιών και του Τραμπ

Αποκηρύσσοντας το μίσος και τον ρατσισμό, χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στην συγκέντρωση βίας της ακροδεξιάς στην πολιτεία της Βιρτζίνια που κατέληξε στον θάνατο μιας 32χρονης γυναίκας. Πυρά δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ που απρόθυμος να καταδικάσει την πλέον φανατική μερίδα των οπαδών του, έριξε το φταίξιμο «σε όλες τις πλευρές». 

Πορείες έγιναν από το σπίτι του Τραμπ στην Νέα Υόρκη, μέχρι το Σιατλ, όπου οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις άνδρες και κατέσχεσαν όπλα, σε αντιπαράθεση οπαδών του προέδρου και αντιδιαδηλωτών.


Ορισμένοι δήλωναν την υποστήριξη τους σε αυτούς που έχουν μπει στο στόχαστρο των ακροδεξιών, άλλη ζητούσαν να απομακρυνθούν όλα τα μνημεία της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας, όπως το άγαλμα του ρατσιστή Ρόμπερτ Λι, στρατηγού στον αμερικανικό εμφύλιο που ήταν και ο λόγος της συγκέντρωσης στο Σάρλοτσβιλ αυτού του συνοθυλεύματος ακροδεξιών, των ρατσιστών της Κου Κλουξ Κλαν και των φανατικών της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς».

«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει, να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αντισταθεί» δήλωσε ο Καρλ Ντίξ, επικεφαλής της οργάνωση «Αρνηθείτε τον Ρατσισμό» που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις στην Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες πόλεις.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτό το φαινόμενο να κακοφορμίσει και να μεγαλώσει διότι έχουμε δει τι έχει γίνει στο παρελθόν όταν το επιτρέψαμε». 

Στο Σιάτλ συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί από ακραίους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Τραμπ γνωστούς με την ονομασία «Η προσευχή των Πατριωτών» βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες αντι-διαδηλωτές.

Οδοφράγματα και ειδικές δυνάμεις χώρισαν τους συγκεντρωμένους για να αποφευχθούν επεισόδια.

Η αστυνομία ζήτησε από το πλήθος να διαλυθεί και χρησιμοποιήσει σπρέϊ πιπεριού όταν δέχθηκε επίθεση.

Στο Ντένβερ, πρωτεύουσα του Κολοράντο, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κάτω από το άγαλμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έκαναν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο της πολιτείας.

«Ολοι είναι καλοδεχούμενοι. Οχι στο μίσος, όχι στον φόβο» ήταν το βασικό τους σύνθημα.

Στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές έφθασαν μέχρι τον Πύργο Τραμπ απαιτώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκηρύξει τις ακροδεξιές οργανώσεις που ευθύνονταν για την βία στο Σάρλοτσβιλ.

Μεταξύ αυτών η 62χρονη Ελεν Ρουμπινστάιν, παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος: «Κατηγορώ τον Ντόναλντ Τραμπ 100%» είπε, «διότι ενθάρρυνε όλους αυτούς τους ανθρώπους να υποκινούν το μίσος και τώρα να κηρύσουν την βία και τις δολοφονίες»

Το Σαρλοτσβιλ έζησε σκηνές βίας το Σάββατο όταν νεοναζί, σκίνχεντς, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και άλλες ομάδες ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν για να «πάρουν πίσω την Αμερική τους» και βρέθηκαν απέναντι σε ομάδες αντι-διαδηλωτών.

Ακολούθησαν βία και ξυλοδαρμοί μέχρι που αυτοκίνητο με οδηγό διαταραγμένο ακροδεξιό- όπως λέει η αστυνομία- έπεσε επάνω σε ειρηνικό πλήθος αντιφασιστών, σκοτώνοντας την 32χρονη Χέδερ Χάϊερ και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Ο γνωστός στις ΗΠΑ ακροδεξιός Ρίτσαρντ Σπένσερ, που ήταν στην συγκέντρωση αυτή, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την βία, την οποία απέδωσε στους αντι-διαδηλωτές και την αστυνομία. 

Δράστης της επίθεσης ήταν ο 20χρονος Τζέιμς Αλεξ Φιλντ, είπε η αστυνομία- ένας νεαρός που δήλωνε γοητευμένος με τον ναζισμό, που είχε είδωλο του τον Αδόλφο Χιτλερ και που από το γυμνάσιο οι δάσκαλοι τον τον είχαν χαρακτηρίσει « βαθιά εξτρεμιστή». 

Η αστυνομία του απήγγειλε μεταξύ άλλων κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο νεαρός είχε φωτογραφηθεί μερικές ώρες νωρίτερα με ομάδα ομοιδεατών του, κρατώντας ασπίδα με το έμβλημα της οργάνωσης  Vanguard America (Εμπροσθοφυλακή Αμερική), μια από τις ομάδες μίσους που ανήκε στους διοργανωτές της συγκέντρωσης στο Σαρλοτσβιλ.

Η ομάδα του ωστόσο τον απαρνήθηκε αμέσως, διαψεύδοντας ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του. 
Αρνήθηκε να καταδικάσει τους οπαδούς του

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας από πολλές πλευρές. Από πολλές πλευρές. Συμβαίνει εδώ και καιρό στη χώρα μας», ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου που δεν μπόρεσε όπως φαίνεται να ξεστομίσει κακή κουβέντα για αυτή την μερίδα των πολιτών που τον βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος και εξακολουθεί να τον στηρίζει. 

Προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, ο Λευκός Οίκος αργότερα έβγαλε «συμπληρωματική» δήλωση εξηγώντας ότι ο πρόεδρος όταν έλεγε «όλες τις πλευρές» συμπεριλάμβανε και τους «λευκούς ρατσιστές, την ΚΚΚ, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες».

Ωστόσο ήταν οι νεοναζί που φώναζαν στο Σαρλοτσβιλ: «Hail Τραμπ» στέλνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς στον ηγέτη τους.

Η κατάσταση όπως ήταν φυσικό δεν διορθώθηκε. Τα πυρά κατά του Τραμπ ήρθαν από όλες τις πλευρές- και από μερικά κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως τον Μαρκ Ρούμπιο και τον Κόρι Γκάρντερ.

«Κύριε πρόεδρε πρέπει να αποκαλούμε τον διάβολο με το όνομα του. Αυτοί ήταν λευκοί ακροδεξιοί και αυτό που έγινε ήταν εσωτερική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter ο Γκάρντερ.

Ενώ ο Ρούμπιο τόνισε σε μήνυμα του ότι δεν υπάρχει «τίποτε πατριωτικό που να έχει σχέσει με τους Ναζί και την Κου Κλουξ Κλάν. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει να γίνει η Αμερική».  EFSYN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: