Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

ΛΑΡΚΟ: Οκτώ απολύσεις εργολαβικών εργατών

Οκτώ απολύσεις εργολαβικών εργατών έγιναν χτες με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης. Ο εργολάβος στον οποίο απασχολούνταν εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη εργολαβία, την οποία η ΛΑΡΚΟ ανέθεσε σε νέο εργολάβο χωρίς ταυτόχρονα να φροντίσει για τη συνέχιση της εργασίας των οκτώ εργατών.
Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργάτες είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι από τον προηγούμενο εργολάβο.Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποίησε χτες στις 6 το πρωί διαμαρτυρία μαζί με τους εργαζόμενους μπροστά στα γραφεία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους. Αμέσως μετά, προχώρησαν σε σύσκεψη και αποφάσισαν την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 9 Αυγούστου (10 π.μ. - 2 μ.μ.), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου και Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο του οικισμού. Παράλληλα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για την ανάκληση των απολύσεων, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. Ακόμα, το Συνδικάτο παρενέβη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Φθιώτιδας, προκειμένου να οριστεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του ΕΚ Λαμίας.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) με ανακοίνωσή του ζητά την επαναπρόσληψη των οκτώ εργαζομένων, επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι απολύσεις γίνονται με την ανοχή της. Επίσης, υπογραμμίζει τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξαντλούν, όπως σημειώνει, τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων «σε συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη».
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η διοίκηση και η διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ είναι αυτοί «που επιλέγουν τους εργολάβους και αυτοί έπρεπε να τους ελέγχουν, δική τους ευθύνη είναι. Αν πραγματικά ήθελαν να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα (...) θα ενσωμάτωναν απευθείας τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, δεν το κάνουν όμως γιατί θέλουν να υπάρχει το καθεστώς του σκλαβοπάζαρου μέσω των εργολαβιών, θέλουν εργαζόμενους ομήρους για να μη διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, είναι το νέο μοντέλο που προπαγανδίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες στη Λαμία και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού για το δήθεν αναπτυξιακό συνέδριο». Το ΕΚΛ προβάλλει τα αιτήματα να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημα, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολάβων και να ενσωματωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.
http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: