Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2017

Καλυτερη η κατασταση στα μετωπα της φωτιας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.


   Στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής ο πρωθυπουργός το πρωί της Τετάρτης 16/8

Π. Σκουρλέτης: «Δεν χρειάζεται λαϊκισμός, ούτε επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας» στο θέμα των πυρκαγιών

​Πυροσβεστική: Mε συστράτευση όλων των μέσων ανακόπηκε το μέτωπο στην Ανατολική Αττικη - Ευχαριστίες για τη στήριξη από τους πολίτες

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η αποστολή από την Κύπρο των 60 πυροσβεστών που επρόκειτο να έλθουν σήμερα για να βοηθήσουν στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, καθώς πλέον δεν χρειάζονται αφού οι ολονύχτιες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης κατάφεραν να δαμάσουν τα μέτωπα.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το αίτημα προς την ΕΕ για δύο ζεύγη αεροπλάνων, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα ακυρωθεί και αυτό το μεσημέρι, αναφέρει το ΑΠΕ

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Η συμβολής της Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής μετέφερε, με ειδικές πλατφόρμες ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα του στρατού, προκειμένου να επιστρατευθεί κάθε διαθέσιμο μέσο που βρίσκεται στην Αττική για να ενισχυθεί η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Την ίδια στιγμή από χθες ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ανέλαβε, χωρίς να είναι εκ του νομοθετικού πλαισίου υποχρεωμένη, η Περιφέρεια Αττικής, θέλοντας να συνδράμει τον αγώνα των δυνάμεων κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια σώματος προσκόπων (ΣΕΟ) και κλιμακίου της Περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα Καπανδριτίου και έγινε διανομή τροφίμων  (ελαφρα γευμάτα και νερό) σε 500 πυροσβέστες, εθελοντές και εργαζόμενους των ΟΤΑ. Επί τόπου μετέβησαν τρία φορτηγά με τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και σήμερα.

15/8, 00.55:
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι αύριο θα είναι ίσως μια διαφορετική μερα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα απο την Εθνική. Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την αυριανή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: