Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2017

Η αποδυνάμωση του πλανητάρχη

Αντιμέτωπος με την αποδυνάμωσή του σε όλα τα μέτωπα - εσωτερικό και εξωτερικό - είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Είτε το μέτωπο αφορά τον Λευκό Οίκο, είτε την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, είτε - κυρίως - τη Ρωσία, είτε τις δημοσκοπήσεις ο πλανητάρχης φαίνεται να χάνει κατά κράτος. 

Το νέο μέτωπο αφορά και πάλι τη Ρωσία. Και πιο συγκεκριμένα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις ΗΠΑ, οδηγώντας τη Μόσχα να κατηγορήσουν την Ουάσινγκτον για κήρυξη ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου. 
Η επιβολή των κυρώσεων αυτών ήταν μια μεγάλη πολιτική ήττα για τον Τραμπ αφού εκείνος ήταν αντίθετος και οδήγησε στο ξέσπασμά του κατά του Κογκρέσου για το ρήγμα που δημιουργήθηκε με τη Ρωσία. 


Αφού εξαναγκάστηκε να υπογράψει με ξεκάθαρη δυσαρέσκεια τις κυρώσεις - για λόγους «εθνικής ενότητας» όπως υποστήριξε - ξέσπασε μέσω του αγαπημένου του twitter: 

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο ιστορικό χαμηλό. Και γι’ αυτό μπορείτε να ευχαριστήσετε το Κογκρέσο, τους ίδιους ανθρώπους που δεν μπορούν να περάσουν ένα νομοσχέδιο για την υγεία». 

Σύμφωνα με ανάλυση του ABC, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ο Τραμπ δείχνει να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Το νομοσχέδιο που πέρασε αποδυναμώνει την ικανότητα του Αμερικανού Προέδρου να ελέγχει την εξωτερική πολιτική χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. 

Ο Τραμπ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Η καμπάνια του περί ενίσχυσης των δεσμών με τη Μόσχα έχει τελειώσει αφού η Ρωσία διεμήνυσε μέσω Μεντβέντεφ ότι αυτή η ελπίδα «έσβησε» και απείλησε με αντίμετρα την «εντελώς ανίσχυρη κυβέρνηση» Τραμπ. 

Επικοινωνιακά ο Τραμπ θα ήταν χαμένος έτσι κι αλλιώς καθώς αν ασκούσε βέτο και αρνούνταν να υπογράψει το νομοσχέδιο, το Κογκρέσο πολύ πιθανόν να κατάφερνε να τον παρακάμψει με επιτυχία. Κι αυτό το πλήγμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο και θα οδηγούσε σε μια ντροπιαστική κόντρα με τα μέλη του κόμματός του. 

Αυτή τη φορά το νομοσχέδιο βρισκόταν στο γραφείο του Τραμπ για σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απολαμβάνει συνήθως την υπογραφή των νέων νομοσχεδίων, προσκαλώντας τον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο και περιβάλλοντας τον εαυτό του με τους υπαλλήλους που τον χειροκροτούν. Αυτή τη φορά τα πάντα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους. 

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε δηλώσει ότι η υπογραφή του νομοσχεδίου θα έδειχνε σε όλους ότι ο Πρόεδρος και το Κογκρέσο «μιλάνε με ενιαία φωνή». Στην πραγματικότητα όμως, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, απλώς διαφωνούν. 

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για ρωσικό saga (σίριαλ) Τραμπ - Μόσχας, ενώ ακόμη πιο δυσάρεστα είναι τα πράγματα για τον Αμερικανό Πρόεδρο από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων. Η δημοτικότητά του έχει φτάσει στο 33%, με το 61% των πολιτών να τον αποδοκιμάζουν. Και το saga συνεχίζεται. tvxs.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φιρί φιρί το πάνε οι μπαγλαμάδες για 4 ράιχ.Μετά θα κατηγορούνε το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ