Τρίτη, Αυγούστου 29, 2017

Συνεχιζονται οι διεργασιες για τη δημιουργια νεου πολιτικου φορεα στο χωρο του Κεντρου

Το Ποταμι εχει μακραν τις καλυτερες ιδεες και αποψεις για το εν λογω εγχειρημα...Το ερωτημα ειναι...κατα ποσο το πολιτικο συστημα...θα αρνηθει το κομματικο και πελατειακο κρατος και θα τολμησει να κανει το βημα στην επομενη μερα. Τωρα θα φανει ποιοι και κατα ποσο ειναι πραγματικοι μεταρρυθμιστες.

Οπως γραφει το tvxs.gr:
Οι παρασκηνιακές διεργασίες για το νέο πολιτικό φορέα στο χώρο του Κέντρου μαίνονται με αμείωτη ένταση.Οι υποψήφιοι για την ηγεσία είναι πολλοί, όμως το μεγάλο παράδοξο της διαδικασίας είναι πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, εκτός από τη διαδικασία εκλογής, η μορφή που θα έχει ο νέος πολιτικός φορές, αν θα διαλυθούν τα κόμματα που θα τον απαρτίζουν, και η τοποθέτησή του στον πολιτικό χάρτη, με ορισμένους να κάνουν λόγο για ανάγκη δημιουργίας «Κεντροαριστερού κόμματος» και άλλους, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης να αποφεύγουν πεισματικά αυτόν τον όρο, προβάλλοντας το «προοδευτικό κέντρο».



Ζήτημα έχει τεθεί ακόμη και για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με τον Γιάννη Ραγκούση να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και να καλεί τους συνυποψηφίους να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Οι υποψήφιοι

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα την υποψηφιότητά του. Είναι ο τρίτος που το πράττει επίσημα. Είχαν προηγηθεί η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Ραγκούσης. Επιπλέον την υποψηφιότητά του έχει προαναγγείλει και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις την Πέμπτη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας έχει αφήσει και ο επιφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, για την οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες του απομένει «ο χρόνος και ο τρόπος».

Η υποψηφιότητα όμως που δημιούργησε θόρυβο, καθώς δεν συνδέεται με τη ΔΗΣΥ, είναι αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη. Μπορεί ακόμη να μην έχει ανακοίνωθεί επίσημα, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συνάδουν πως η απόφαση έχει ληφθεί και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Τι θα απογίνουν τα κόμματα;

Με το «παρών» όμως του Σταύρου Θεοδωράκη άνοιξε και μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αποφασιστούν και προκαλούν έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων. 
Αρχικά η διεύθυντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη, σε μήνυμά της στο Twitter σημείωσε πως «το Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι & αντίπαλοι».

Με αυτή την ανάρτηση το Ποτάμι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο νέος φορέας να αποτελεί τη συνέχεια της ΔΗΣΥ, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί σε νέες βάσεις και με νέους όρους. «Δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις, πρέπει να αλλάξει η "μήτρα" που τους γεννά […] το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα […] Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Βήμα της Κυριακής. 

Από πολλούς η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Λίνας Παπαδάκη ερμηνεύτηκε ως θέση υπέρ της διάλυσης των κομμάτων και δημιουργίας ενός νέου, τελείως ανεξάρτητου, πολιτικού φορέα. Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης με κείμενό του άφησε ανοιχτό αυτό το σενάριο εν ευθέτω χρόνο: «Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».

Η εφημερίδα «Βήμα» ανέφερε πως φαίνεται να υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία ότι ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και δεν θα αποτελεί, όπως η ΔΗΣΥ, ένα άθροισμα κομμάτων. Τα κόμματα, προτείνεται, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως τις εκλογές και μετά θα αυτοδιαλυθούν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την επιτροπή Αλιβιζάτου θεωρείται δεδομένο ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων αλλά ένα νέο ενιαίο κόμμα, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν επίκαιρη την πρόταση του κ. Θεοχαρόπουλου να αποφασίσουν τη μορφή του νέου φορέα οι πολίτες που θα πάρουν μέρος στην εκλογή του επικεφαλής. Αλλα στελέχη εκτιμούν ότι η απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Πάντως μετά τις διαρροές και τις πρώτες αντιδράσεις, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διαψεύσουν τη συμφωνία διάλυσης των κομμάτων πριν από την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα. «Η ίδρυση ενός νέου φορέα στο Κέντρο είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το κρίνουν τα όργανά τους. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε στον νέο φορέα είναι κάτι που κουβεντιάζεται αυτή τη στιγμή», ανέφεραν από το Ποτάμι, ενώ από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν «εκτός πραγματικότητας» τις πληροφορίες για συμφωνία διάλυσης των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευτάιο διάστημα υπάρχει συζήτηση σχετικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και λόγω των χρεών του κόμματος σε εφορία και τράπεζες, που το καθιστούν δυσλειτουργικό. Υπενθυμίζεται πως ο διευθυντής του Γραφείου της Φώφης Γεννηματά και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ,  Mανώλης  Οθωνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε: «Ένα πράγμα δεν  θα γίνει . Να τα φορτώσουμε στους Έλληνες φορολογούμενους. Εάν είναι αναγκαίο “ναι” μπορεί να μεταφερθούν στο νέο φορέα. Εάν, πάλι,  είναι αναγκαίο μπορεί να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ για να δούμε πως μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία ρύθμισης. Εμείς ούτε μπαταχτσήδες είμαστε ούτε νέοι Πανιώνιοι θα γίνουμε».

Όροι και για τη διαδικασία εκλογής

Το Ποτάμι φέρεται επιπλέον να θέτει και κάποιους απαράβατους όρους για τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα.  Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και αναλογικό ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης για να εκφράζονται όλες οι τάσεις και οι υποψήφιοι, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρεις βασικότεροι. Από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι «να υπάρξει διαφάνεια και αξιοπιστία, άνεση χρόνου για την προεκλογική εκστρατεία και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή».

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την εκλογή του αρχηγού του νέου αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έχει αναλάβει και το έργο του συγκερασμού των θέσεων των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ομάδα Αλιβιζάτου φέρεται να έχει καταλήξει σε μια μεικτή διαδικασία με κάλπες σε όλη τη χώρα και παράλληλη ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία… μένει να φανεί. tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: