Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2017

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Κάλαμο, στις φλόγες και ο Βαρνάβας - Κολαση σε Ζακυνθο και Κεφαλονια

Στον Βαρνάβα έχει φθάσει, με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, συνεχίζοντας το καταστροφικό πέρασμά της στην περιοχή. 
Οι φλόγες απειλούν και το παραλιακό μέτωπο (προς Σέσι Γραμματικού) γι' αυτό διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.
Σύμφβωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν ρίψεις νερού, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.«Η περίμετρός της είναι αρκετά μεγάλη. Ο Βαρνάβας και το Καπανδρίτι είναι οι περιοχές που κινείται αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, ενώ κατευθύνεται και προς παραλιακά, στο Σέσι Γραμματικού. 
«Είναι τεράστιο το μέτωπο, το θέμα είναι να μαζευτεί λίγο, είναι πολύ δύσκολη μέρα», δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα.
Τη νύχτα ο δήμος Ωρωπού, με έκτακτη ανακοίνωσή του, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Απο πλευράς Πυροσβεστικής δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση.
 Μεγάλη μάχη με δύο πυρκαγιές, που έχουν σύμμαχό τους τους δυνατούς ανέμους, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στις περιοχές Δοριζάτα και Λειβαθώ.
Στη Λειβαθώ δεν έχουν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα.
Με το πρώτο φώς της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων.
Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητεί ο δήμος Ζακύνθου 
Την εφαρμογή του σχεδίου Ξενοκράτης και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο την Κυριακή υπήρξαν 10 μέτωπα ανοιχτά στη Βολίμα, τον Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον 'Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο.
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.
Ακόμη, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια, ενώ μια κατοικία που ήταν εγκατελειμένη μέσα στο δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.
Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr









Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: