Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2017

Ο Τραμπ θέλει να περιορισει κάθε νόμιμη οδό για μετανάστευση στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται πλέον, πέραν της προαναγγελίας Τραμπ για τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τα πολύπαθα διατάγματα για «μπλόκο», και σε «στένεμα» κάθε νόμιμης οδού για μετανάστευση στις ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος έδωσε την υποστήριξή του σε νομοσχεδίο με την υπογαφή ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που, αν περάσει, θα κόψει σε ορίζοντα δεκαετίας στο μισό τον αριθμό όσων παίρνουν μόνιμες άδειες παραμονής («green cards»).


Το νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Τομ Κότον και Ντέιβιντ Περντού και έχει γίνει γνωστό με το ακρώνυμο Raise (ο τίτλος νομοσχεδίου είναι «μεταρρύθμιση της αμερικανικής μετανάστευσης για ισχυρή απασχόληση»). Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος της υποστήριξής του στο νομοσχέδιο, καλώντας τους δύο γερουσιαστές να το παρουσιάσουν από το βήμα του Λευκού Οίκου.

Με το νομοσχέδιο, θα περιορίζεται η δυνατότητα διαμένοντων να φέρνουν συγγενείς τους στις ΗΠΑ και θα δίνεται προτεραιότητα σε ξένους υπηκόους με υψηλά προσόντα βάσει ενός συστήματος «πόντων», παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει ο Καναδάς ή η Αυστραλία. προβλέπεται επίσης κατάργηση του δευτερεύοντος συστήματος «λοταρίας» για τις μόνιες άδειες παραμονής. 

Δεν είναι απολύτως διασφαλισμένο, όπως αναφέρει το Reuters, πως το νομοσχέδιο θα βρει ως έχει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο. 

Τόσο ο Τραμπ όσο και οι δύο γερουσιαστές, μιλώντας από το Λευκό Οίκο, υποστήιξαν πως το σημεινό σύστημα είναι παρωχημένο και πλήττει τους αμερικανούς εργάτες ρίχνοντας τους μισθούς. 

«Αυτή η ανταγωνιστική διαδικασία αιτήσεων [για άδεια παραμονής] θα ευνοήσει όσους υποψήφιους μιλουν αγγλικά, μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους και τις οικογένειές του και μπορούν να πιστοποιήσουν ότι κατέχουν δεξιότητες που συμβάλλουν στην οικονομία» υποστήριξε ο Τραμπ. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: