Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2017

Η easyJet «θέτει σε κίνδυνο επιβάτες και πλήρωμα»

Τα μέτρα μείωσης του κόστους που παίρνει η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αποτελούν απειλή για τους επιβαίνοντες στα αεροσκάφη της, αναφέρει η ένωση των Γάλλων πιλότων σε ανοικτή επιστολή που έστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Το σωματείο, υποστηρίζοντας ότι η easyJet έχει εμπλακεί σε ένα «φαύλο-κύκλο», καταγγέλλει ότι τα στελέχη της εταιρείας προγραμματίζουν «μη ρεαλιστικά σχέδια πτήσης», ζητώντας από τους πιλότους να κάνουν περισσότερες πτήσεις από ό,τι είναι δυνατόν, ακόμα και μέχρι του σημείου να ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας.  


Οσοι πιλότοι αρνούνται να συμμορφωθούν -σημειώνεται στην επιστολή- υφίστανται τακτικές «εκφοβισμού» από τη διοίκηση της εταιρείας στην έδρα της στο Λιούτον της Βρετανίας.

Ενας από τους λόγους που ασκούνται τέτοιες πιέσεις στους πιλότους είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες είναι πλέον πιο ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους σε αποζημιώσεις λόγω των πτήσεων που καθυστερούν ή ματαιώνονται.

Αποτέλεσμα είναι -αναφέρεται στην επιστολή- «ο εργαζόμενος να υφίσταται μείωση για να αποζημιώνεται ο επιβάτης».

Η επιθυμία της εταιρείας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της το καλοκαίρι -υποστηρίζουν οι Γάλλοι πιλότοι- σπρώχνει την εταιρεία να προγραμματίσει περισσότερα δρομολόγια από όσα κανονικά μπορεί να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις ή ματαιώσεις. Το καλοκαίρι του 2016, λένε οι πιλότοι, ήταν περισσότερες από 3.000 οι ματαιώσεις πτήσεων.

Η στρατηγική είναι μη παραγωγική, καθώς οι απαιτήσεις της διοίκησης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περισσότερα προβλήματα.

Στο παρελθόν στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστερήσεων των πτήσεων ή αναβολών η επίσημη δικαιολογία ήταν ο καιρός, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ή ακόμα και το Brexit, σημειώνεται στην επιστολή.

Ωστόσο, φέτος, το σωματείο υποστηρίζει ότι ο λόγος είναι «σοβαρή δομική δυσλειτουργία».

Εκτός από το πρόβλημα της υπερβολικής κούρασης, οι απασχολούμενοι στην easyJet υπέφεραν και από συνεχή «λάθη» στη μισθοδοσία τους και χρειάστηκε η παρέμβαση του συνδικάτου για να «βρεθούν» οφειλές άνω των 500.000 ευρώ της εταιρείας προς το προσωπικό που εδρεύει στη Γαλλία. 
Με την επιστολή τους οι πιλότοι ζητούν από τον ιδρυτή της εταιρείας, Στέλιο Χατζηιωάννου, να παρέμβει, τονίζοντας ότι «η τρέχουσα διοίκηση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα ήρεμο και αποδεκτό επαγγελματικό περιβάλλον, όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων». 
http://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: