Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

H VW ήλεγχε και την ομιλία του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας

Προεκλογικά έγινε η αποκάλυψη- επιβαρυντική για τους Σοσιαλδημοκράτες- αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτική της θέσης ισχύος της Volkswagen: ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας που ανήκει στο SPD, έγραψε η Bild, έστελνε τις ομιλίες του που αφορούσαν στο σκάνδαλο Dieselgate στην VW για έγκριση πριν τις εκφωνήσει.

Διαψεύδει εν μέρει το γραφείο του Στέφαν Βέιλ, επιβεβαιώνοντας μεν την είδηση, διαψεύδοντας από την άλλη τον σκοπό.


Αυτό που υποστηρίζει ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός είναι ότι, ναι μεν έστειλε την ομιλία του κατ' απαίτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στους δικηγόρους και τον βασικό λομπίστα του γερμανικού κολοσσού, όχι όμως με σκοπό να «στρογγυλέψουν» οι επικρίσεις κατά της VW εν μέσω του Dieselgate, αλλά για να βεβαιωθεί ο ίδιος ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι ακριβή και μέσα στο σωστό νομικό πλαίσιο.

Από την άλλη, ο υπάλληλος της VW που έδωσε τη σχετική πληροφορία στην Bild, είπε στην εφημερίδα ότι η Volkwagen όχι μόνο «στρογγύλεψε» την ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2015, ενώπιον του Κοινοβουλίου του κρατιδίου, αλλά και «την ξαναέγραψε».

Σε αυτή την ομιλία ο Βέιλ είχε χαρακτηρίσει την VW «το διαμάντι της γερμανικής βιομηχανίας». 

Εκτοτε βέβαια τα πράγματα αναγκαστικά άλλαξαν. Αναγκαστικά διότι το σκάνδαλο δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Και το Dieselgate και άλλα που αποκαλύπτονται στην πορεία, όπως προσφάτως η δημιουργία του καρτέλ μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών για τη χειραγώγηση των τιμών και του ανταγωνισμού.

Ο Ολιβερ Σμιτ, στέλεχος της VW. δήλωσε ένοχος συνωμοσίας με στόχο να εξαπατήσει το αμερικανικό Δημόσιο παραβιάζοντας τον νόμο για τους ρύπους και αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο έως 637.000 ευρώ και επτά χρόνια φυλάκιση.

Το 2016 ορισμένα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκαν μειώσεις στα μπόνους τους, ενώ μέχρι τώρα το σκάνδαλο έχει κοστίσει στη VW 25 δισ. δολάρια, παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2016 έσοδα από τις πωλήσεις της 256 δισ. δολάρια.

Παρότι η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να υποβαθμίσει την απάτη της, γεγονός είναι ότι οι ρύποι από τις μηχανές diesel είναι σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και πιο άμεσα, για τα κρούσματα καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι γενικότερες επιπτώσεις από το σκάνδαλο των ρύπων, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στο περιβάλλον, δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί στο σύνολό τους.  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: