Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Ορθοδοξος Μεσαιωνας: Εικονα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού χτυπάει τους πιστούς! - Video για πολλα γελια!


Βρισκόμαστε μέσα στον Αύγουστο αγαπητοί φίλοι όπου δεν σφίγγουν απλώς οι ζέστες, αλλά βρίσκονται και στα ντουζένια τους όλες οι θρησκευτικές πανήγυρεις ανα την επαρχία, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν την τιμητική τους όχι μόνο οι λαχειοφόρες αγορές που κληρώνουν φέτα, αλλά και τα προσκυνήματα παντώς τύπου.
Μετά από θαυματουργά βραστά κάστανα, ιερές παντόφλες, θαυματουργές πέτρες air condition, ιερά γυαλιά οράσεως και άλλα τέτοια ωραία και εξόχως πνευματικά πράγματα, έρχεται τώρα η εικόνα η οποία χτυπάει όποιον γουστάρει ανήμερα στη γιορτή της, δηλαδή στις 6 Αυγούστου που είναι της Μεταμορφόσεως.


Συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή της Μεταμορφόσεως του Σωτήρος των Νικητών Καβάλας η οποία είναι «ένα ακόμη ταπεινό εργαστήρι της προσευχής, μια πραγματική όαση μέσα στη σημερινή υλόπνικτη εποχή μας» υπάρχει η εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, η οποία σύμφωνα με τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς, ρίχνει ένα χέρι ξύλο στο ποίμνιο.
Όπως διαβάζουμε στο ekklesia online:

Σε ώρες απροσδιόριστες και κυρίως κατά την πανήγυρή της, όταν οι χιλιάδες πιστοί την μεταφέρουν με ευλάβεια και σεβασμό κατά τη διάρκεια της λιτανείας της ή την κρατούν στα χέρια τους κατά την ακολουθία του Αγιασμού» και της «Παρακλήσεως», τότε η εικόνα παρουσιάζει θαυμαστά κινητικά σημεία «χτυπάει», όπως λένε οι Χριστιανοί.
Πάνω στο χάη κέφι, εκεί δηλαδή που η ιερή εικόνα γιορτάζει, θα ρίξει και κανα-δύο χτυπήματα στους πιστούς, οι οποίοι πάνω στη θρησκευτική ζοχάδα τους σίγουρα δεν παρεξηγούν. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι απλά πρόκειται για κάμποσους τύπους και τύπισσες οι οποίοι ξαπλώνουν σε ένα χώρο που μοιάζει με kick boxing ring για σκάκι όπου παίρνουν ένα βαρύ ξύλινο τελάρο και με αυτό βαράνε το κεφάλι τους ελπίζοντας σε εξιλέωση ή σε κάποια καλή σοδειά.
To πιο τρομερό με την ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από τις Ανατριχίλες είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σταθερό pattern ώστε να συμπεράνει κανείς εάν η εικόνα χτυπάει μόνο τους καλούς, τους κακούς, ή ας πούμε αν χτυπάει μόνο τους υδροχόους. Η μόνη υπόθεση που κάνει ο κόσμος και η εκκλησία σχετικά με την κινητικότητα της εικόνας είναι ότι ίσως πρόκειται για προειδοποίηση κάποιου θείου μηνύματος που λόγω των χτυπημάτων εκείνη τη στιγμή ο πιστός δεν μπορεί να βάλει τον εγκέφαλό τους σε λειτουργία ώστε να τα αποκωδικοποιήσει.
http://luben.tv/stream/124296
..........................

Μέσα σε μια βραχώδη, ανισόπεδη αλλά καταπράσινη περιο­χή που περικλείουν τα χωριά Μακρυχώρι, Ελαφοχώρι, Δύσβατο και Στεγνό της ορεινής περιοχής του Νέστου βρίσκεται ένα ακόμη ταπεινό εργαστήρι της προσευχής, πραγματική όαση μέσα στη σημερινή υλόπνικτη εποχή μας. Πρόκειται για την «Ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» των Νικητών.
Αφιερώθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού απ’ την ομώνυμη θαυματουργό εικόνα που «βρέθηκε» εδώ κατά τρόπο περιπετειώδη. Η προϊστορία της Μονής και η πρώτη «μορφή» αυτής αρχίζει μόλις το 1969. Τότε ιδρύθηκε το πρώτο Προσκύνημα, το γνωστό γυναικείο ησυχαστήριο των δύο μοναστριών, με τις οποίες λύθηκε και το οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους κατοίκους της περιοχής από τη διεκδίκηση της θαυματουργού εικόνας του Χριστού μας.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κειμήλιο που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων πέρα εκεί στις αλύτρωτες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος, απ’ αυτούς που οι τραγικοί αλλά ηρωικοί πρόσφυγες έφεραν μαζί τους σ’ εκείνες τις φοβερές ώρες της καταστροφής τους. Ο αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Καραχρήστος περιγράφοντας το 1982 τη θαυμα­τουργή εικόνα, έγραφε σχετικά: «Ή εικόνα είναι πολύ παλιά, αλλά δεν παρουσιάζει καμιά ιδιοτυπία και καμιά καλλιτεχνική αξία.

Φαίνεται ακαλαίσθητη και κακοφτιαγμένη, γιατί η σημερινή μορφή της, λαϊκής τέχνης, δεν είναι η πρώτη. Κάποιος μεταγενέστερος ερασιτέχνης ζωγράφος πήγε να διορθώσει δήθεν τη φθαρμένη από το χρόνο παλιά εικόνα και την κατέστρεψε κυριολεκτικά. Όμως παρά την άτεχνη σημερινή μορφή της η εικόνα αυτή εξακολουθεί να είναι ελκυστική και να καθηλώνει τον προσκυνητή, που πιστεύει στη δύναμη της. Συχνά και με τη χάρη του Χριστού θαυματουργεί, άλλοτε με ιάσεις αρρώστων και άλλοτε με γενικότερες ενέργειες σε καιρούς πολέμων, επιδημιών, θεομηνιών κλπ.»

Το ιδιαίτερο και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας,(διαστάσεων 100 Χ55 εκ. και καλυμμένη σήμερα με ένα βαρύτιμο επαργυρωμένο «υποκάμισο»), είναι το θαυμαστό γεγονός της κινητικότητας της. Σε ώρες απροσδιόριστες και κυρίως κατά την πανήγυρή της, όταν οι χιλιάδες πιστοί την μεταφέρουν με ευλάβεια και σεβασμό κατά τη διάρκεια της λιτανείας της ή την κρατούν στα χέρια τους κατά την ακολουθία του Αγιασμού» και της «Παρακλήσεως», τότε η εικόνα παρουσιάζει θαυμαστά κινητικά σημεία «χτυπάει», όπως λένε οι Χριστιανοί.

Δεν είναι εξακριβωμένο για το ποιά είναι η ερμηνεία αυτού του χτυπήματος. Πάντως κατά την άποψη εκπροσώπων της Εκκλησίας μας, αλλά και κατά την κοινή συνείδηση των πιστών, το «χτύπημα» αυτό δεν έχει μάλλον σχέση ούτε με την «αμαρτωλότητα» του Χριστιανού, ούτε με την «αγιότητά» του, αλλά ούτε και με την ψυχική διάθεση αυτού. Ίσως να υποδηλώνει προειδοποίηση κάποιου θείου μηνύματος που οπωσδήποτε όμως, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε. 
https://www.ekklisiaonline.gr/thavmata/sygklonistiko-thavmatourgi-ikona-stous-nikites-kavalas-pou-chtypai-otan-giortazi-vinteo/


Δεν υπάρχουν σχόλια: