Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Ο μυστηριώδης κύριος Βίνικ - Ο άνθρωπος που «ξέπλυνε» 4 δις δολάρια με Βitcoin

Η «κινηματογραφική» σύλληψη του 38χρονου Ρώσου, Αλεξάντρ Βίνικ, τον περασμένο Ιούλιο στην Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του σε ακριβό ξενοδοχείο, έφερε στην επιφάνεια έναν νέο τρόπο «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος, με την χρήση του bitcoin, γνωστού και ως «ψηφιακού νομίσματος».
Ο «Διεθνώς Διωκόμενος “εγκέφαλος” εγκληματικής οργάνωσης» όπως τον χαρακτήριζε η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας είχε σε βάρος του εκκρεμή εντάλματα σύλληψης από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αστυνομία, μέσω ιστοχώρου, η εγκληματική οργάνωση νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα εκτιμάται, ότι από το 2011 έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).



Ο θρήσκος χάκερ

Το FBI έπαιξε ενεργό ρόλο στην σύλληψή του - τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για κοινή, ελληνοαμερικανική επιχείρηση στην Χαλκιδική - αφού ο Βίνικ κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ.

Ο ίδιος θα έλεγε αργότερα για την σύλληψή του σε συνέντευξή του στο «Russia Today»: «Με συνέλαβαν σε μια πλαζ στην Ελλάδα. Ερεύνησαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου, με οδήγησαν στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη και μετά από τρεις μέρες στην φυλακή της Θεσσαλονίκης. Δεν έχω παράπονο από τις συνθήκες κράτησης στην φυλακή».

Πρόσθεσε πως δεν του λείπει κάτι, «εκτός ίσως από κάποιο μέσο επικοινωνίας». Δήλωσε επίσης θρήσκος και ότι πηγαίνει τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα στον ναό της φυλακής.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τελέστηκαν διαδικτυακά και αφορούν:

λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ.
Ο 38χρονος Ρώσος θεωρείται ότι διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση «η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο». Τα 4 δις δολάρια νομιμοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.

Την ώρα που στην Ελλάδα οδηγούνταν στην φυλακή ο Βίνικ, στις ΗΠΑ, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν πρόστιμο 110 εκατομμυρίων δολαρίων στην BTC-e, την ένοχη διαδικτυακή πλατφόρμα την οποία φέρεται να διεύθυνε ο Βίνικ και η οποία ταυτόχρονα μπλοκαρίστηκε.

Εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, η ίδια αμερικανική αρχή επέβαλε και πρόστιμο 12 εκατομμυρίων δολαρίων στον ίδιο τον Βίνικ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια, τα οποία μπορούν να φτάσουν, σύμφωνα με άλλες νομικές εκτιμήσεις, ακόμη και τα 50 χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να εκδικαστεί τις επόμενες μέρες.

Όλα τα παραπάνω τον απειλούν μόνο στις ΗΠΑ. Διότι τον Βίνικ τον κυνηγά και η πατρίδα του, η οποία υπέβαλε επίσης αίτημα έκδοσής του στις ελληνικές αρχές, το οποίο εκδικάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και αναμένεται η σχετική απόφαση.

Διπλωματικό θρίλερ

Οι Ρώσοι τυπικά θέλουν να τον δικάσουν για απάτη ύψους 667.250 ρουβλίων, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ. Το αμελητέο, σε σχέση με την απάτη των bitcoin, αυτό ποσό κάνει πολλούς να αμφιβάλουν για τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής πλευράς σε σχέση με τον Βίνικ, υποθέτοντας ότι είναι ένα νομικό «κόλπο» ώστε να «αρπάξει» τον 38χρονο από τα χέρια των ΗΠΑ και να τον φέρουν στην Ρωσία.

Έτσι, η υπόθεση ξεπερνά τα όρια μιας έστω ηχηρής περίπτωσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε μεγάλη κλίμακα και εξελίσσεται σε πολιτικό και διπλωματικό «θρίλερ». Ο ίδιος, μάλιστα, θέλει να εκδοθεί στη Ρωσία, όπως ανέφερε κατά την μεταφορά του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο επιβεβαίωσε στο Associated Press και η δικηγόρος του, Ξανθίππη Μουσίδου. «Ο πελάτης μου ενημερώθηκε πως υπάρχει αίτημα για την έκδοσή του στη Ρωσία. Δήλωσε πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα του», σημείωσε η δικηγόρος.

Τις υποψίες ότι το αίτημα έκδοσης του Βίνικ που κατέθεσε η Ρωσία στην Ελλάδα εκκινείται από πολιτικούς και όχι λόγους απόδοσης δικαιοσύνης ενισχύει ο ίδιος ο κρατούμενος. Σε συνέντευξή του στο «Russia Today» στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Πούτιν αν είχε την ευκαιρία να του μιλήσει. «Θα του έλεγα ότι του χρειάζονται τέτοιοι σπεσιαλίστες όπως εγώ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και ότι μπορώ να βοηθήσω με τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα». Και τι θα έλεγε στον πρόεδρο των ΗΠΑ αν είχε την ίδια ευκαιρία; «Θα του έλεγα να ασχοληθεί με τις υποθέσεις της χώρας του. Νομίζω πως έχει αρκετή δουλειά. Αν είμαι για κάτι ένοχος, τότε αυτό πρέπει να το κρίνει η δική μου χώρα».

Στην ίδια συνέντευξη ο Βίνικ δηλώνει αθώος για όσα τον κατηγορούν. «Το να με κατηγορούν επειδή εργαζόμουν στην εταιρία BTC-e και εκπλήρωνα τα καθήκοντά μου είναι λάθος. Τις κατηγορίες τις έμαθα περίπου ένα μήνα μετά από την κράτησή μου, από τον Ρώσο δικηγόρο μου». Οι κατηγορίες και το μέγεθος της απάτης για την οποία κατηγορείται, ενεργοποίησαν την δημοσιογραφική φαντασία, η οποία δεν αρκέστηκε στον «ταπεινό» χαρακτηρισμό του «χάκερ», αλλά τον «βάφτισε» με διάφορα επίθετα, όπως ο «Βαρόνος του Κρυπτονομίσματος» και το «πρόσωπο - “κλειδί”» στον χώρο του bit coin. Τι λέει όμως ο ίδιος για όλα αυτά; «Λέω ότι έχουν μπερδευτεί. Δεν έχω στην κατοχή μου ούτε αεροπλάνα, ούτε γιοτ, ούτε οποιουδήποτε είδους πολύτιμα αντικείμενα».

Η υπόλοιπη συνέντευξη, η οποία δείχνει, αν μη τι άλλο, έναν έξυπνο άνθρωπο που «παίζει» με την δημόσια εικόνα και τους διώκτες του, κύλησε ως εξής:

Έχετε περιουσία στο εξωτερικό; «Οχι».
Ποιες είναι οι βασικές αξίες σας στην ζωή; «Η οικογένεια και η αγάπη».
Τι θα λέγατε για την οικογένειά σας; «’Εχω μια υπέροχη σύζυγο, δύο παιδιά και τους αγαπώ όλους τους τρομερά».
Γιατί αρνηθήκατε να δικαστείτε οικειοθελώς στις ΗΠΑ; «Διότι θεωρώ πως δεν διέπραξα οτιδήποτε παράνομο. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, δεν κατανοώ τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ με μένα και με ποιο δικαίωμα θεωρούν ότι μπορούν να δικάσουν έναν Ρώσο πολίτη».
«Φαντομάς»

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν ισχύουν οι κατηγορίες εναντίον του, δεν είναι αλήθεια πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία δουλειά» με τον ίδιο. Τις υπηρεσίες της BTC-e τις χρησιμοποιούσαν πελάτες που βρίσκονταν στην επικράτεια των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι αυτοί οι πελάτες προχώρησαν σε τουλάχιστον 21.000 συναλλαγές bit coin που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 296 εκ. δολάρια και πολλές ακόμη δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές σε άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Όλα τα μέρη που συμμετείχαν σε αυτές τις συναλλαγές βρίσκονταν στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και οι διαδικτυακοί πάροχοι. Ο ίδιος ο Βίνικ όμως ήταν παντελώς άγνωστος στον χώρο πριν την σύλληψή του. Το ότι είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά είναι όλα όσα έχουν γίνει γνωστά γι’ αυτήν την «μυστηριώδη» φιγούρα του διαδικτύου. Η σύζυγός του, η οποία επέστρεψε με τα παιδιά τους στην Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο άντρας της δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον νόμο και η σύλληψή του σόκαρε τόσο την ίδια όσο και το φιλικό περιβάλλον του.

Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες αφορούν γιγαντιαίας κλίμακας απάτες μέσω των κρυπτονομισμάτων, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο γνωστό για τον ίδιο. Ο τεχνικός διευθυντής της ρωσικής εταιρίας συναλλαγών Bitcoin, «Safello», Αλεξέι Μπράγκιν, δήλωσε στον Τύπο ότι κάποια στιγμή μίλησε μέσω skype, αλλά χωρίς σύνδεση βίντεο, με τον επικεφαλής της BTC-E, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για τον Βίνικ.

«Υπήρχε απόλυτη ανωνυμία, αλλά τότε αυτό ίσχυε σε όλες τις πλατφόρμες Bitcoin, αφού το 2011, τέτοια σάιτ ήταν δημοφιλή ως “ο μεταξένιος δρόμος” προς το σκοτεινό διαδίκτυο (σσ. darknet) και ουδείς ήθελε να συνεργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλη η κοινότητα έμαθε ότι το όνομα Βίνικ μπορεί να σχετίζεται με την BTC-e μόνο μέσα από τα ΜΜΕ. Μέχρι εκείνη την στιγμή, αυτό το επίθετο δεν είχε ακουστεί πουθενά. Ούτε το πρόσωπό του είχα δει κάπου, αν και συμμετείχα σε πολλές διεθνείς συναντήσεις του χώρου».

Ανάλογη άγνοια για τον Βίνικ δηλώνει και η διοίκηση της ίδια της BTC-E, η οποία διέψευσε κάθε είδους σχέση του συλληφθέντα με την εταιρία. Ωστόσο, στο διαδίκτυο παρέμεινε μια μικρή είδηση από την ιστοσελίδα CoinDesk, του 2013, ο συντάκτης της οποίας χαρακτηρίζει ως «ιδρυτές» του «κρυπτοχρηματιστηρίου» κάποιον Αλεξέι και κάποιον Αλεξάντρ, το όνομα του οποίου είναι ίδιο με του Βίνικ, οι οποίοι τελειοποίησαν τις ικανότητές τους στο τεχνολογικό πάρκο «Σκόλκοβο» (σσ. ένα ρωσικό κέντρο όπου αναπτύσσονται πιλοτικά καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον τεχνολογικό τομέα).

Ωστόσο, η διοίκηση του τεχνολογικού πάρκου ανακοίνωσε ότι κανένας Βίνικ δεν εργάστηκε ποτέ σε αυτούς. Τότε πώς είναι δυνατόν να συνδέεται ο Βίνικ με την BTC-E; Είναι, θεωρεί ο ιδρυτής του πρώτου blockchain (σσ. δημόσιος κατάλογος όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης που έχουν ποτέ εκτελεστεί) «οικοσυστήματος» bitcoin, Βιτσισλάβ Σεμεντσούκ. «Δυνητικά ο Βίνικ θα μπορούσε να σχετίζεται με το συγκεκριμένο χρηματιστήριο bitcoin έμμεσα. Δηλαδή, μόνο να εκτελεί πράξεις. Γι’ αυτό, η έρευνα που έγινε προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων “πορτοφολιών” του Βίνικ και των διανομών του μέσω του εν λόγω ανταλλακτηρίου, δείχνει έμμεσα ότι ο Βίνικ το χρησιμοποιούσε μόνο σαν εργαλείο. Στην πραγματικότητα ήταν συνεργάτης του ανταλλακτηρίου στο κομμάτι της αναδιανομής εκείνων των κεφαλαίων που πέρασαν από τα “πορτοφόλια” του. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανακοίνωση της εταιρίας μπορεί να είναι 100% αληθινή. Τότε ο Βίνικ θα μπορούσε όντως να έχει σχέση σαν συνεργάτης, αλλά χωρίς να είναι ιδρυτής ή συνιδρυτής της εταιρίας».

Στον φάκελο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται, ότι ο Βίνικ διαχειριζόταν διάφορους λογαριασμούς στην BTC-E, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκαν στην διοίκησή της. Οι ονομασίες των λογαριασμών είναι «WME», «Petr» και «Vamnedam». Αναφέρεται επίσης και η ύπαρξη συνεργάτη του Βίνικ με την κωδική ονομασία «Conspirator Χ» (σσ. «Συνωμότης Χ»). Η πορεία της έρευνας θα εξαρτηθεί, πιθανότατα, από την εξέλιξη των αιτήσεων έκδοσης. Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση που ο Βίνικ επιστρέψει με χειροπέδες στις ΗΠΑ, δεν εξασφαλίζεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα μαθευτεί η αλήθεια ή αν θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της γενικότερης αντιπαλότητας με την Ρωσία.

Στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ρωσία, τότε η πιθανότητα να μαθευτεί η αλήθεια γύρω από τα «ξεπλυμένα» 4 δις δολάρια μειώνεται ακόμη περισσότερο, αφού έτσι κι αλλιώς οι ρωσικές διωκτικές αρχές κυνηγούν τον Βίνικ για άλλη υπόθεση, μακράν μικρότερης σημασίας από αυτήν των bitcoin. Άλλωστε, αν όντως έχει τα ταλέντα τα οποία διαφημίζει, τότε είναι επίσης πιθανό, η ρωσική ομοσπονδία ασφαλείας, FSB, να μην τον αφήσει να πάει χαμένος…  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: