Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2017

Ποιος ενίσχυσε το AfD;

Πάνω από το 10% των εκλογέων επέλεξαν το AfD. Η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος είναι επαίσχυντη και επικίνδυνη. Η ανάδειξη ενός κόμματος στο οποίο τον λόγο έχουν οι φασίστες και οι εθνικιστές είναι μια απειλή για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες, για όλους όσοι είναι διαφορετικοί. Για την κοινωνία των πολιτών και για όλους τους προοδευτικούς.


Το AfD δεν έχει κρύψει τους στόχους του. Μίλησε για το «πέταμα» εκείνων που δεν συμπαθεί. Γιορτάζει τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εχει απειλήσει με καταστολή εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά. Και δεν επιλέχθηκε σε πείσμα αυτής της ρητορικής μίσους, αλλά ακριβώς εξαιτίας της.

Ποιος έχει κάνει το AfD ισχυρό; Πρώτον, μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που επί δεκαετίες παρήγε ηττημένους από οικονομική και πολιτισμική άποψη, κι αυτοί τώρα αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και θέλουν να στείλουν μήνυμα «σ’ αυτούς εκεί πάνω».

Δεύτερον, τα μέσα ενημέρωσης είναι συνυπεύθυνα, επειδή έπεσαν στην παγίδα της στρατηγικής της πρόκλησης, είτε υιοθέτησαν τη γλώσσα του AfD - καθημερινά ένα σκάνδαλο AfD, κάτι που σήμαινε επίσης: καθημερινή διαφήμιση αυτού του κόμματος.

Αλλά σημαντικότερο είναι το τρίτο: έλειψε μια αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική λύση. Γι’ αυτό οφείλουν και οι αριστεροί να αντιμετωπίσουν τώρα δύσκολα ερωτήματα. Οσο λείπουν οι κοινωνικές πλειοψηφίες για αλλαγή της πορείας προς τα αριστερά, οι κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της στροφής προς τα δεξιά δεν είναι δυνατόν να αρθούν.

Αυτό απαιτεί μια θεμελιωδώς διαφορετική πολιτική στο Βερολίνο - και στη συνέχεια και στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ένα νέο, συναρπαστικό, εφαρμόσιμο αφήγημα και νέες συνεργασίες. Η επαγγελία ενός μέλλοντος αλληλεγγύης είναι και παραμένει η πρόκληση για την Αριστερά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των εκλογών στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.
Τομ Στροσνάιντερ *
* αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Neues Deutschland»   efsyn.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γερμανοί: Μια ζωή γουρούνια.