Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

Έρευνα Alco για το News24/7: Ψηφίζουν ναι στις πρωτοβουλίες Τσίπρα

Θετικό αποτύπωμα άφησε στην κοινή γνώμη η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το News24/7, καθώς περίπου ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και πως θα ενισχύσει τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ίδια έρευνα καταγράφει τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε κοινωνικού χαρακτήρα κυρίως μέτρα, τα οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την επίσκεψη Μακρόν, καθώς και για γενικότερες πολιτικές της κυβέρνησης για την εργασία και την επιχειρηματικότητα: Το 60% δηλώνει υπέρ των μέτρων στήριξης της εργασίας που ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ και το 65% υπέρ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας, που ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Όσον αφορά τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης γενικότερα, το 84% συμφωνεί με την κάλυψη των ανασφάλιστων, το 55% με τη κατάργηση του αυτόφωρου για χρέη προς δημόσιο, το 81% με τα γεύματα στα σχολεία, το 77% με την ενίσχυση των απλήρωτων εργαζόμενων, το 70% με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το 65% με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11- 14 Σεπτεμβρίου και συνεπώς αποτυπώνει την πρώτη αντίδραση της κοινής γνώμης στην επίσκεψη Μακρόν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και της παρουσίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.
Σημειωτέον ότι ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ.
Ειδικότερα, το 56% θεωρεί ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, το 18% αρνητική και το 26% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Στο ερώτημα "πιστεύετε ότι η επίσκεψη Μακρόν θα ενισχύσει τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, το 48% απαντά "ναι", το 28% "όχι" και το 24% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Ως προς την αξιολόγηση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.
Το 60% θεωρεί θετική την εξαγγελία για τη στήριξη της απασχόλησης με επιχορήγηση πρώτης πρόσληψης μισθωτών. Το 15% τη θεωρεί αρνητική, ενώ το 25% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Το 65% θεωρεί θετική την εξαγγελία για χορήγηση έως 15.000 ευρώ σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις και της επιχορήγησης 100% για ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων. Το 15% θεωρεί αυτή την εξαγγελία αρνητική. Το 20% δεν ξέρει/ δεν απαντά.
 Το 77% κρίνει θετικά την ενίσχυση των εργαζόμενων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, ενώ το 9% αρνητικά.
Το 55% κρίνει θετικά την κατάργηση του αυτόφωρου για χρέη στο δημόσιο, ενώ το 25% αρνητικά.
Το 70% κρίνει θετικά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ενώ το 15% αρνητικά.
Το 81% κρίνει θετικά το ζεστό γεύμα για 120.000 μαθητές στα σχολεία, ενώ το 9% αρνητικά.
Το 69% κρίνει θετικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιο, τις τράπεζες και τα ταμεία, ενώ 12%.
Και το 84% κρίνει θετικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων και ανασφάλιστων, ενώ το 7% την κρίνει αρνητικά.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών και σε ένα θέμα, που είχε γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ειδικότερα στο ερώτημα "θεωρείτε ότι η απόφαση να αναλάβει η πολιτεία τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;" το 50% απαντά προς τη σωστή κατεύθυνση, το 34% απαντά προς τη λάθος κατεύθυνση και το 16% δεν ξέρει/ δεν απαντά. 
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ereyna-alco-gia-to-news24-7-enas-stoys-duo-thewrei-thetikh-thn-episkepsh-makron.4846258.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: