Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2017

Οι Κούρδοι αποφασίζουν για την ανεξαρτησία τους

«Θέλετε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές έξω από τη διοίκησή της να γίνουν ανεξάρτητο κράτος;»

Σε αυτό το ερώτημα απαντούν σήμερα οι πολίτες του Ιρακινού Κουρδιστάν που από τις 8 το πρωί προσέρχονται στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία τους.

Μία από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες χωρίς κράτος -παγκοσμίως ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 30 εκατ.- οι Κούρδοι του Ιράκ αντιστάθηκαν στις πιέσεις από Άγκυρα, Βαγδάτη και Τεχεράνη και δίνουν με την ψήφο τους εντολή στον ηγέτη τους Μασούντ Μπαρζανί να διαπραγματευτεί την απόσχιση με τη Βαγδάτη και τις γειτονικές χώρες.


«Μόνο μέσω του δημοψηφίσματος μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», δήλωσε χθες ο Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη διενέργεια συνομιλιών με τη Βαγδάτη για να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το Ιράκ είναι σήμερα ένα «φανατικό κράτος» και όχι ένα «δημοκρατικό», είπε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευτούμε την αποτυχημένη συνεργασία».

Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ--του Ιράν και της Τουρκίας--ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.

«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας», είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό κράτος.Την ώρα που έκανε τις δηλώσεις ο Μπαρζανί το Ιράν άρχιζε στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ στρατιωτκά γυμνάσια πραγματοποιούσαν και οι Τούρκοι.

Όπως ανακοίνωσε το εθνικό συμβούλιο της ασφάλειας της Τουρκίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα δεδομένου ότι «το δημοψήφισμα απειλεί απευθείας την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που υπονομεύει την πολιτική ενότητα και περιφερειακή ακεραότητα του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη, την ασφάλεια, και τη σταθερό9τητα της περιοχής».

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει από κάθε υπουργό να ετοιμάσει μια λεπτομερή αναφορά για πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν μέσα στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του καθενός και ήδη το υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να κλείσει το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ παγώνοντας τις εξαγωγές και την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν.Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν συνολικά 5.338.000 άτομα, εκ των οποίων τα 3.280.000 βρίσκονται στις τέσσερις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν: Ερμπίλ, Ντουχόκ, Σουλεϊμανίγια και Χαλάμπτζα.

Περίπου 1.900.000 άλλοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις αμφιλεγόμενες περιοχές που διεκδικούνται και από το Ερμπίλ και από την Βαγδάτη, δηλαδή το Κιρκούκ, και τις επαρχίες Ντιγιάλα και Νινευί.

Στο δημοψήφισμα μπορούν να συμμετάσχουν, με ηλεκτρονική ψήφο, Κούρδοι της διασποράς (που υπολογίζονται σε 150.000) και αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως προέβλεπε η συμφωνία Σάικς- Πικό του 1916 (μεταξύ Γαλλίας- Βρετανίας, με τη συναίνεση της Ρωσίας), τα εδάφη τους μοιράστηκαν μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.

Στο Ιράκ, οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 17-20% του πληθυσμού. Στην περιοχή του Κουρδιστάν από το 1991, μετά την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, οι Κούρδοι απέκτησαν ημιαυτόνομη κυβέρνηση.

Το σύνταγμα του Ιράκ που ισχύει από το 2005 αναγνωρίζει το Κουρδιστάν ως ομόσπονδη περιφέρεια με το δικό της νομοθετικό σώμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, τους Πεσμεργκά.

Το σημερινό δημοψήφισμα θα γίνει μόνο στο Κουρδιστάν του Ιράκ και όχι στις γύρω χώρες.

Τον έλεγχο έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοψηφίσματος που αποτελείται από εκπροσώπους των περισσοτέρων κομμάτων και προεδρεύεται από Μπαρζανί.  http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: