Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Στελνουν τα παιδια στο φροντιστήριο απο μικρη ηλικια

Με το άνοιγμα των σχολείων παίρνει μπροστά και η βιομηχανία των φροντιστηρίων, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη. Με περίσσιο θράσος, πολλοί φροντιστηριούχοι λειτουργούν τμήματα ακόμη και για παιδιά Δημοτικού, τα γνωστά και ως Κέντρα Μελέτης, παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σαφής σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων δομών (Ν. 682/77, αρ. 56, «Κατάργησις φροντιστηρίων Δημοτικής Εκπαιδεύσεως»).

Η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κάνει λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα της τελευταίας 50ετίας στη χώρα», καταγγέλλοντας ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 120 φροντιστήρια (κυρίως μεγάλων αλυσίδων) έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Μελέτης, ενώ τριάντα από αυτά δεν διαθέτουν καν άδεια φροντιστηρίου.


Η ΟΙΕΛΕ επιρρίπτει ευθύνες στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), τον αρμόδιο φορέα για την αδειοδότηση των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, εγκαλώντας την ηγεσία του οργανισμού για αδράνεια, τη στιγμή που το ποσοστό των αδήλωτων ή υποδηλωμένων εργαζoμένων αγγίζει το 75% και τα ωρομίσθια έχουν καταποντιστεί στα 2 ευρώ την ώρα.

«Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι το “ξεσάλωμα” των επιτήδειων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης: σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες τέτοιες παράνομες δομές με αδήλωτο προσωπικό, χωρίς κτιριακό έλεγχο και χωρίς καμία απολύτως εγγύηση της υγείας και της ασφάλειας των χιλιάδων ανθρώπων, μαθητών και εργαζόμενων, που βρίσκονται καθημερινά στους χώρους.

Μάλιστα κάποια τέτοια Κέντρα διαφημίζουν τη μετακίνηση μαθητών με οχήματα που φυσικά δεν είναι πιστοποιημένα, όπως και οι οδηγοί τους. Από τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή τα δημόσια ταμεία χάνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι μικροί μαθητές ηλικίας 6-12 ετών μετατρέπονται στους σκληρότερα εργαζόμενους της Ε.Ε., υποχρεωμένοι να εγκλωβίζονται σε περιβάλλον τάξης για ατελείωτες ώρες, την ώρα που θα έπρεπε να περνούν χρόνο με οικογένεια και φίλους, να αθλούνται, να ψυχαγωγούνται, να ασκούν πολιτιστικές δραστηριότητες και να ξεκουράζονται.

Η ακαδημαϊκή εντατικοποίηση σε μια τόσο τρυφερή ηλικία μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, συναισθηματικά και ψυχολογικά, μπορεί να έχει και θα προκαλέσει την εύλογη απέχθεια χιλιάδων παιδιών για τη μάθηση», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, όπου γνωστοποιείται επίσης ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ για το ζήτημα των Κέντρων Μελέτης.

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την πρακτική των ελέγχων και της επιβολής ποινών, τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των δομών έχει ξεφύγει τόσο πολύ που πλέον είναι σχεδόν αδύνατον οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται να καταφέρουν να τον ακολουθήσουν.

Στέλεχος του υπουργείου μάς λέει ότι η απάντηση της Πολιτείας στα παράνομα Κέντρα Μελέτης είναι το Ολοήμερο Σχολείο, που από φέτος λειτουργεί καθολικά σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα ξεκαθαρίσει μια κι έξω το τοπίο. 
Διαλεκτή Αγγελή http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: