Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2017

Bloomberg: Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα

Κεντρικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να "σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα".
Το δημοσίευμα υπογράφει ο J. Kyle Bass του Hayman Capital Management. Ο Bass αναφέρεται στις βλέψεις του Ταμείου για νέα φημολογούμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ο συντάκτης θεωρεί μη αναγκαίο.
Ο ίδιος κάνει αναφορά στη "μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας" σημειώνοντας πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα τονίζει: "Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας έχει κάνει μεγάλα βήματα. Έπειτα από δύο ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, πρώτα από τη BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως δύο φορές".
Επίσης, τονίζει πως έχουν ενισχυθεί οι προβλέψεις ενάντια στα κόκκινα δάνεια και πως οι δείκτες βασικού κεφαλαίου είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, "προσφέροντας ένα μαξιλάρι σε μελλοντικές απώλειες".
Εν συνεχεία ο συντάκτης παρατηρεί ενδεικτικά: "Η Ελλάδα εξακολουθεί να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος. Είναι τα περίπου 250 δις ευρώ που έχουν δανείσει στη χώρα το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι για να σωθεί η οικονομία και πιθανότατα ολόκληρη η ευρωζώνη".
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το χρέος αυτό παραμένει σε ισχύ παρότι το χρέος σε ιδιώτες έχει υποστεί κούρεμα, έχει αναδιαρθρωθεί ή εξαλειφθεί.
Το 2012, για παράδειγμα, οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να αποδεχθούν απώλεια σχεδόν 80%. "Οι κάτοχοι μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν δει τις επενδύσεις τους να εξαλείφονται δύο φορές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης", παρατηρεί ο Bass.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η παρατήρηση του Bloomberg ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος του και να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελούσε την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας και, επομένως, της Ευρώπης, όπως παρατηρεί.
Εν μέσω της κρίσης, το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει ένα συγκλονιστικό 3.212% της ποσόστωσης της Ελλάδας, επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφέροντας πως ένα κράτος μέλος μπορεί κανονικά να δανειστεί μέχρι και 145% της ποσόστωσής του ετησίως και μέχρι 435% σωρευτικά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: