Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Η Eldorado στηνει ξανα σκηνικο εκβιασμου χρησιμοποιωντας τους εργαζομενους της

Επιδιώκοντας να πιέσουν κι οι ίδιοι την κυβέρνηση και κινούμενοι στη γραμμή της El Dorado, οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία και να βρεθούν αύριο (Πέμπτη) το πρωί στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

Οι εργαζόμενοι -εκφράζοντας ουσιαστικά τις θέσεις της εταιρείας- υποστηρίζουν αφενός πως οι άδειες που δόθηκαν δεν επαρκούν για τη συνέχιση του έργου κι αφετέρου ότι η άδεια που υπολείπεται δεν έχει σχέση με τη διαιτησία. 


«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές, αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού». «Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση», είπε ο κ. Ζαφειρούδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, η «Ελληνικός Χρυσός» άσκησε νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας αυτή τη φορά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες «για το έργο των Σκουριών». Η εταιρεία χαρακτήρισε τις άδειες «ρουτίνας» και υποστήριξε πως είναι ανεξάρτητες από τη διαδικασία της διαιτησίας.

Να σημειώσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα, εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η αναμενόμενη απόφαση για τη μονάδα λιθογόμωσης, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Το γεγονός αυτό καταδίκασε ψήφισμα που αναγνώστηκε και εγκρίθηκε στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Ιερισσό.

«Η Eldorado Gold εκβίασε την κυβέρνηση, τις τελευταίες μέρες, κατά πάγια τακτική της, κερδίζοντας άδειες, που της επιτρέπουν να συνεχίσει το έργο της. Άδειες που αποτελούν ντροπή για όσους τις υπέγραψαν, αφού η Eldorado έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση και αντί για την εταιρεία σέρνεται στα δικαστήρια η τοπική κοινωνία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα. 
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: