Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2017

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μόρια: Διαμαρτυρία το βράδυ της Παρασκευής για ασφαλείς συνθήκες διαμονής

Με αίτημα ασφαλείς συνθήκες διαμονής αλλά και σύντομη εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, εκατοντάδες φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο κυρίως Αφγανικής καταγωγής, κατέλαβαν το βράδυ της Παρασκευής το οδόστρωμα μπροστά στον καταυλισμό τους, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Στρ. Μπαλάσκα για το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα γυναικόπαιδα κοιμήθηκαν ήδη πάνω στην άσφαλτο ενώ άνδρες γύρω από φωτιές περιφρούρησαν την κινητοποίησή τους.


Από το πρωί της Παρασκευής στη Μόρια η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το μεσημέρι μάλιστα υπήρξαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες εθνοτικές ομάδες φιλοξενουμένων ενώ ένας 55χρονος που έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα έχασε τη ζωή του. Πάνω από 5.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι

 Με τη μετακίνηση από τον καταυλισμό της Μόριας στην Αττική και από εκεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας, μεγάλου αριθμού ατόμων ιδίως της κατηγορίας των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων επιχειρείται να ανατραπεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον χώρο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες άτομα όταν οι υποδομές σε αυτό είναι για 2,5 χιλιάδες.

Μέσα στον καταυλισμό αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015, αναφέρει η ανταπόκριση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής.  «Το χειρότερο όλων όμως….» λέει στο ΑΠΕ στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…». Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου. 

      Τις περασμένες μέρες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν περί τα 300 άτομα, ενώ την Πέμπτη  κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα.

      Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

      Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά διαμένουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό.

      Η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου θα απελευθερωθεί αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο. Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων. left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: