Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2017

#CatalanReferendum: Ο Ραχόι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών - Γενική απεργία την Τρίτη στην Καταλονία

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες μετά τη διεξαγωγή, την Κυριακή, του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που σημαδεύτηκε από βία και άνοιξε τον δρόμο για την απόσχιση της πλουσιότερης περιοχής της ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιδιώξει μια κoιvή αvτίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα, ανέφερε σήμερα μια ανακοίνωση της κυβέρνησης.


Σε συναντήσεις του με τους ηγέτες των κομμάτων των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδειξε την ετοιμότητά του να μελετήσει προτάσεις που έθεσαν τα άλλα κόμματα ως απάντηση στο καταλανικό ζήτημα, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Σε συζητήσεις που είχε σήμερα με ευρωπαίους ηγέτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την στήριξη που έδειξαν στην συνταγματική τάξη της Ισπανίας, τονίζεται.
Γενική απεργία την Τρίτη στην Καταλονία

Τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη ‘σύμβουλο’ Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα και προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα ποσοστά εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι ακόμη μικρότερα κατά τις ώρες αιχμής (25%), σήμερα το υπουργείο επανήλθε, επικαλούμενο τις «οργανωτικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στον σχεδιασμό των δρομολογίων που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι», αλλά και το «ιδιαίτερο πλαίσιο της κατάστασης κατά τις τελευταίες, αλλά και τις επόμενες ώρες, στην Καταλωνία».

Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Στην προκήρυξή της τα συνδικάτα επικαλούνται ως στόχο τους «τη μάχη κατά της καταστολής και υπέρ των ελευθεριών».

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα (CC.OO. και UGT) συντάχθηκαν επίσης με την διακήρυξη για «γενική απεργία στη χώρα» που εξέδωσε η Taula, στην οποία συμμετέχουν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Òmnium.

Η τελική στήριξη των δύο κύριων εργατικών συνδικάτων, που έως την τελευταία στιγμή δεν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, αποφασίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας και άλλες οργανώσεις, αργά την Κυριακή το βράδυ.
H ισπανική κυβέρνησ δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος

H ισπανική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά την επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής. 
Χιλιάδες στους δρόμους της Καταλονίας τη Δευτέρα ενάντια στην αστυνομική βία

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να φωνάξουν υπέρ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη μία ημέρα πριν και το οποίο σηματοδότησε η βίαια καταστολή των ψηφοφόρων από την αστυνομία.

«Αυτό με τον Φράνκο (σ.σ τον δικτάτορα), ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Νωρίτερα το μεσημέρι, το πλήθος τραγουδούσε και χόρευε στην πλατεία της Καταλονίας, στα περίχωρα της λεωφόρου Ράμπλας.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: